Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme ilmiöitä

Pienet zombiet ja internet


Pienet zombiet tuijottavat ruutujaan koulun pihalla – Lasten kännykkäriippuvuus lisääntyy Suomen valtiovallan tuella

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Harri Junttila 09.12.2018

Artikkeliin liittyvä kuva

Kuljen silloin tällöin lasteni koulun pihan läpi töihin, kun saatan ekaluokkalaista kuopustani opintielle. Osa lapsista pelaa pihalla jalkapalloa, osa temppuilee kiipeilytelineillä, osa höpöttää joutavia tai kikattelee.

Suurin osa lapsista kuitenkin istuu rivissä tai seisoo pienissä ryhmissä ja tuijottaa joko omaa tai kaverinsa kännykkää. Opettajia ei näy, tai jos vaikka näkyykin, he eivät puutu asiaan.

Pienet zombiet koulun pihalla ovat lohduttoman surullinen näky. He ovat lauma tahdottomia olentoja, jotka syttyvät vain kännykkäpelien pirskahtelevasta maailmasta.

Pelit koukuttavat niin, että opettajatkin ovat helisemässä. Olen saanut monenlaisia Wilma-viestejä koululta, mutta yksi herättävimmistä oli se, jossa kerrottiin lapseni jääneen opettajan pyynnöistä huolimatta katsomaan luokkakaverinsa pelaamista, minkä seurauksena molemmat olivat myöhästyneet tunnilta.

Lapset syttyvät vain pirskahtelevista peleistä.

Kunnostauduin isänä ja laitoin kouluun viestin. Kysyin, mitä käytäntöjä koululla on kännykänkäytön suhteen. Ehdotin, että alakoululaisilla olisi ehdoton kännykkäkielto kahdeksasta ­kahteen. Ehdotin myös, että koulupsykologi kertoisi vanhemmille, mitä kännykkäriippuvuus oikein tarkoittaa ja kuinka sitä voitaisiin torjua.

Tiedän varmasti, että monet vanhemmat ovat huolissaan lastensa kännykänkäytöstä. Toisaalta tiedän myös, että muutamia poikieni kavereista ei rajoiteta ollenkaan. Kolmasluokkalaiset saattavat pelata viisi tuntia kerrallaan.

Meitä poikamme pitävät kännykkänipottajina, kun peliaikaa on vain kolme tuntia viikossa. Muun ajan puhelimet ovat soittamista varten.

Jotkut vanhemmat ovat perustelleet löysää käytäntöään sillä, että lapset valmistautuvat digitalisoituvaan yhteiskuntaan. Väite on yhtä järjetön kuin sanoa, että renkaanpotkiminen auttaa ymmärtämään polttomoottorin periaatteen.

Koulusta vastattiin melko pian. Rehtori kirjoittaa, että Opetushallituksen ohjeistus ei anna kouluille mahdollisuutta rajoittaa oppituntien ulkopuolista – koskee myös välitunteja – kännyköiden parissa käytettävää aikaa.

Se tarkoittaa, että valtiovalta tukee zombielaumojen yleistymistä peruskoulujen pihoilla. Suomen tulevaisuuden kannalta se on todella huono asia.