Piispainkokous esittää, että kirkolla olisi jatkossa kaksi rinnakkaista avioliittokäsitystä: miehen ja naisen sekä kahden ihmisen välinen. Näin ollen papit voisivat jatkossa vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja.
Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokous on päättänyt esittää kirkolliskokoukselle, että kirkkojärjestykseen lisättäisiin säännös rinnakkaisista avioliittokäsityksistä. Jos kirkolliskokous asian hyväksyy, jatkossa evankelisluterilaisen kirkon papit voisivat jatkossa vihkiä myös samaa sukupuolta olevia pareja.
Kirkkojärjestyksessä olisi jatkossa kaksi eri käsitystä: ensimmäisessä avioliitto ymmärretään miehen ja naisen välisenä ja toisessa avioliitto ymmärretään kahden henkilön välisenä.
Samaa sukupuolta olevien vihkimisestä on vallinnut epäselvyyttä ja asiasta on keskusteltu kirkossa pitkän. Suomessa tuli vuonna 2017 voimaan tasa-arvoinen avioliittolaki.
”Otamme ison askeleen pitkään jatkuneen avioliittokeskustelun eteenpäin viemiseksi. Esityksen mukaan kaikki parit voivat saada kirkollisen vihkimisen. Tämä olisi myös ensimmäinen kerta, kun kirkolliskokous kuvaa selvästi molemmat avioliittokannat, myös nykyisen”, kommentoi arkkipiispa Tapio Luoma tiedotteessa.
LUE ARKKIPIISPAN NÄKEMYKSISTÄ:
Varsinaisen esityksen asiasta piispainkokous tekee huhtikuussa. Päätöksen tekevä kirkolliskokous järjestetään 13.–17.5.2024 ja läpimeno edellyttää sitä, että esityksen taakse asettuu kolme neljäsosaa kirkolliskokouksen edustajista.
Päivi Räsänen: Kirkon oppia ollaan muuttamassa – ”Vakava askel”
Kansanedustaja ja kirkkovaltuutettu Päivi Räsänen (kd) reagoi heti voimakkaasti piispainkokouksen linjaukseen.
Räsänen kertoo Uudelle Suomelle harkitsevansa parhaillaan, eroaako kirkosta vai jatkaako sen jäsenenä.
”On se [ero] mahdollista. En ole tehnyt päätöstä”, Räsänen sanoo.
Päätös ei ole yksinkertainen, sillä Räsänen on toiminut hyvin pitkään kirkkovaltuutettuna ja hän on papin vaimo. Jo piispainkokouksen linjaus on kuitenkin kirvoittanut Räsäsen eropohdinnan.
”Kirkolliskokous on ylin päätöksentekoelin, mutta teologisesti piispat hengellisessä mielessä johtavat kirkkoa”, Räsänen kuvaa piispainkokouksen linjauksen merkitystä.
Räsänen katsoo, että kahden ihmisen välisen avioliiton linjaus on Raamatun vastainen ja nyt piispat ”johtavat kirkkoa harhaan”.
”Kaksi rinnakkaista, keskenään ristiriitaista opetusta on järjetöntä missä tahansa organisaatiossa”, Räsänen katsoo.
Räsänen nostaa esiin myös käytännön ”valtavan laajat” vaikutukset, jos kirkkoon tulee kaksi rinnakkaista avioliittokäsitystä. Kirkko tekee kasvatus- ja opetustyötä ja pitää rippikouluja, hän huomauttaa.
”Jos virallisesti kirkon oppi ja opetus muutetaan – se on tosi vakava askel.”
”Tämä esitys ei yhdistä vaan hajottaa kirkkoa. Monet jo nyt pohtivat, voiko piispakunnan enemmistön johdolla Raamatun hylänneen kirkon jäsen enää olla”, Räsänen sanoo tiedotteessaan.
Hän kertoo Uudelle Suomelle saavansa runsaasti samanmielisiltä ihmisiltä viestejä, joissa pohditaan juuri sitä, voiko kirkon jäsen jatkossa enää olla.
Räsäsen mielestä linjauksessa ei ole edes kyse avioliitosta eikä homoseksuaalisuudesta, vaan siitä, luotetaanko Raamattuun. Kyse on ”hengellisestä taistelusta”, hän sanoo.
”Piispat kaivavat maata tämän luottamuksen alta. Tässä estetään ihmisiä pelastumasta. Kirkon ykseys ja yhtenäisyys voi perustua vain Jumalan sanaan”, Räsänen katsoo.
LUE MYÖS
Kirkko ei ole mikään järjestö, jonka oppia voi noin vain muuttaa, hän sanoo.
Räsänen on aiheuttanut kirkosta eroamisen piikkejä ulostuloillaan aiemmin, vaikka Räsänen ei ole esiintynyt kirkon edustajana julkisuudessa.
Räsänen kertoo käymiinsä keskusteluihin perustuen, että kirkolliskokouksessa saattaisi löytyä neljäsosan vastustus aloitteelle, jolloin se ei menisi läpi. Räsänen ei kuitenkaan uskalla arvioida asiaa, sillä pitää piispojen kantaa painavana.
Turun piispa: ”Moni olisi toivonut enemmän” – Lapuan piispa: Avioliittokäsitys muuttuisi
Turun arkkihiippakunnan piispa Mari Leppänen kommentoi piispainkokouksen linjausta blogikirjoituksessaan. Hän tuo esiin, että moni olisi toivonut kirkolta myös enemmän, kun taas toisille uusi linjaus on liikaa.
”Moni on pettynyt ja olisi toivonut enemmän. Myös päätöksenteon hitaus uuvuttaa ja se, että tässä kirkossa esiintyy edelleen syrjintää. Se tulee näkyväksi myös nyt käytävässä keskustelussa. Samaan aikaan kahden avioliittokäsityksen toteaminen ääneen on toisille liikaa”, Leppänen kirjoittaa.
”Pyrkimys on löytää ratkaisu, jossa erimielisyys avioliittokäsityksestä ei ole ykseyden este ja jossa jokainen seurakuntalainen tulee palvelluksi yhtäläisesti. Kirkon opetuksen ja seurakuntien tilaisuuksien on oltava turvallisia. Jos näin ei ole, siihen on puututtava. Päätös tukisi sateenkaariperheitä ja niihin kuuluvia lapsia”, Leppänen katsoo.
Piispainkokouksessa jätettiin linjaukseen yksi eriävä mielipide. Se tuli Lapuan hiippakunnan piispa Matti Salomäeltä.
”Käytännössä aloite muuttaisi kirkkomme avioliittokäsitystä ja se tulisi käsitellä sen mukaisesti eikä vain teknisenä kirkkojärjestyksen muutosasiana”, Salomäki katsoo eriävässä mielipiteessään.
Räsäsen tavoin myös Salomäki nostaa esille vaikutukset, joita uudella avioliittokäsityksellä olisi kirkon käytännön toimintaan.
”Jännite kirkon virallisen opin ja uuden avioliittokäsityksen välillä tulisi käsitellä aloitteessa, sillä se vaikuttaa suoraan siihen, mitä kirkossamme voi tai tulee opettaa esimerkiksi rippikoulussa tai mitä kirkossa voi tai tulee julistaa tästä aihepiiristä”, Salomäki lausuu.
Kirkko: Molempia näkemyksiä ei tarvitse hyväksyä
Evankelis-luterilainen kirkko toteaa, että linjauksessa olisi kyse ”oikeudesta valita kahdesta rinnakkaisesta ja yhtäläisesti hyväksytystä kirkon avioliittokäsityksestä”.
”Papilla olisi mahdollisuus toimittaa samaa sukupuolta olevien parien avioliittoon vihkiminen tai avioliiton siunaaminen, mutta hän voisi siitä myös pidättäytyä. Samaa sukupuolta olevien parien oikeus saada kirkollinen vihkiminen säädettäisiin seurakunnan velvollisuudeksi ja tämän toteutumisen varmistaminen kirkkoherran tehtäväksi”, tiedotteessa todetaan.
Kirkon mukaan kyse on tosiasiallisen erimielisyyden tunnustamista, mikä ”ei siis edellytä molempien näkemysten hyväksymistä vaan sitä, että hyväksytään kahden kirkon sisällä vaikuttavan avioliittokäsityksen olemassaolo”.
LÄHDE: Uusisuomi.fi/Jenni Tamminen 13.03.2024