Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme ilmiöitä

Poliisien virkapuvut ja suomen lippu

Kiista Suomen lipuista poliisien virkapuvuissa: Nyt tulee hämmingin päättävä lakimuutos

 Suomen pienoislippu. Poliisit saavat oikeuden käyttää Suomen kansallislippua virka-asusteissaan myös kotimaassa.Kuva: Jenni Gästgivar
Suomen pienoislippu. Poliisit saavat oikeuden käyttää Suomen kansallislippua virka-asusteissaan myös kotimaassa.Kuva: Jenni Gästgivar

Poliisin virkapuvusta annettua asetusta muutetaan.

Sisäministeriö kertoo käynnistäneensä lakihankkeen, jonka tavoitteena on, että poliisi voisi jatkossa käyttää Suomen kansallislippua kaikissa poliisin virka-asusteissa myös kotimaassa eikä vain kansainvälisissä tehtävissä.

Joidenkin poliisien asuissaan käyttämät Suomen liput ovat aiheuttaneet hämmennystä, sillä lippujen käyttö on ollut nykyasetusten vastaista. LUE LISÄÄ:Kova äläkkä Suomen lipuista poliisien virka-asuissa – Perussuomalainen teki toimenpidealoitteen: ”Sitä varten valtiolliset symbolit ovat olemassa”

Poliisiin virkapuvussa käytettäviä merkkejä ovat muun muassa erilaiset kaulusmerkit ja kaluunanauhat. Voimassa olevan asetuksen mukaan kansainvälisissä tehtävissä toimivan poliisin virkapuvun vasemmassa hihassa poliisin tunnuskuvan yläpuolella voi olla brodeerattu Suomen kansallislippu. Nykyasetuksen mukaan tämä mahdollisuus ei kuitenkaan koske kotimaan tehtävissä toimivaa poliisia.

”Voimassa olevien säädösten ja määräysten mukaan Suomen lipun käyttö poliisin virkapuvussa on sallittu ainoastaan kansainvälisissä tehtävissä”, poliisitarkastaja Ari Alanen on kertonut medialle.

Nyt käynnistetyn lakihankkeen tavoitteena on ”valmistella asetusmuutos koskien Suomen pienoislipun käyttöä kaikissa poliisin virka-asusteissa myös kotimaassa eikä vain kansainvälisissä tehtävissä”.

LÄHDE: Uusi Suomi/Teppo Ovaskainen 18.11.2019