Professori vaatii poikkeusoloja Suomeen

”Juuri nyt tuhannen ihmishengen paikka pysäyttää, tukahduttaa ja eliminoida epidemia”

”Eurooppa on pahasti epäonnistunut epidemian hoidossa, sen koronatilanne on erittäin vakava eikä korkeaksi karanneen kuolleisuuden nopea korjausliikettä ole edes näköpiirissä”, Martin Scheinin katsoo ja vaatii poikkeusoloja välittömästi

Eduskunta koolle? Professori Martin Scheinin mielestä Suomen tulisi nyt todeta poikkeusolot ja niiden nojalla asettaa tiukat rajoitukset sekä sisä- että ulkorajojen ylittämiseen. Hän esittää eduskunnan koollekutsumista viikolle 3.
Eduskunta koolle? Professori Martin Scheinin mielestä Suomen tulisi nyt todeta poikkeusolot ja niiden nojalla asettaa tiukat rajoitukset sekä sisä- että ulkorajojen ylittämiseen. Hän esittää eduskunnan koollekutsumista viikolle 3.

Perustuslakiasiantuntija, professori Martin Scheinin katsoo, että Suomen tulisi todeta poikkeusolot ja säätää erillislaki liikkumisvapauden rajuista rajoituksista.

Hänen mukaansa tälle on kolme syytä.

”Eurooppa on pahasti epäonnistunut epidemian hoidossa, sen koronatilanne on erittäin vakava eikä korkeaksi karanneen kuolleisuuden nopea korjausliikettä ole edes näköpiirissä. Laajan esiintyvyyden vuoksi uhka on nyt todellinen, että virus on jo mutatoitunut siten, että tartuttavuusluku on karannut tai karkaa tähänastisten keinojen ulottumattomiin. Väestön rokottamiselle on vihdoin olemassa hidas mutta realistinen aikataulu. Painamalla epidemian heti nollan pintaan Suomi voi säästää ihmishenkiä ja ostaa aikaa rokotuksille. Suomella on juuri nyt tuhannen ihmishengen paikka pysäyttää, tukahduttaa ja eliminoida epidemia”, Scheinin kirjoittaa Perustuslakiblogissa.

Professori Scheinin on aikaisemmin arvostellut Suomen koronatoimia ja pitänyt niitä perusoikeuksien kannalta ongelmallisina. Nyt tilanne on hänen mukaansa kuitenkin muuttunut, koska Eurooppa on ”karkeasti epäonnistunut” koronaepidemian hoidossa.

“Kesällä epidemian tukahduttaminen oli jo näköpiirissä, mutta sitten maa kerrallaan ajautui eksponentiaalisesti kasvavan epidemian uralle. Olin itse pitkään toiveikas, että edes Italia ja Saksa pystyisivät torjumaan tartuntojen ja kuolemien uuden jyrkän nousun, mutta toisin kävi. Ensin petti Italia ja muutamaa viikkoa myöhemmin myös Saksa. Euroopan epäonnistumisen ehkä selkein osoitus on, että Saksassa on vuodenvaihteessa useana päivänä kirjattu noin tuhat tai jopa yli tuhat koronakuolemaa. Kuitenkaan koronaepidemian ns. ”toinen aalto” ei ole merenpohjan alla tapahtuvan maanjäristyksen aiheuttama tsunami vaan ihmisten oman toiminnan tai toimimattomuuden seuraus. Eurooppa tai Saksa olisi voinut pysäyttää ja tukahduttaa epidemian, jos niin olisi päätetty tehdä. Virus ei tule ”aaltona” ulkoa vaan se kyetään pysäyttämään pieninä tippoina, tulivatpa ne rajojen yli taikka oman yhteiskunnan sisällä kytevistä oireettomista tartuntaketjuista”, hän kommentoi.

Scheinin katsoo, että Euroopan epäonnistuminen on oire kahdesta isosta ongelmasta EU:ssa.

”Yhtäältä sillä ei ole kansallisvaltion – tai liittovaltion – täyttä suvereniteettia ja siksi valtuuksia päättää tappavan tartuntataudin koko keinovalikoimasta, mukaan lukien liikkumisrajoitukset. Toisaalta EU on vuoden 2000 perusoikeuskirjasta ja kaikesta perusoikeuspuheesta huolimatta sittenkin neljän taloudellisen perusvapauden ympärille rakennettu talousintegraation moottori, jollaiseksi EEC aikanaan perustettiin. Vapaa liikkuvuus on EU:lle pyhä lehmä, johon ei ole tahdottu tai voitu koskea. Jäsenvaltioiden yksipuolisesti asettamia toimia sisärajoilla on yritetty ’koordinoida’, tai komissio on katsonut niitä läpi sormien, ajautuen orwellilaiseen kielenkäyttöön, jossa rajojen sulkemista on kutsuttu niiden ’valvonnaksi’. Tietoon ja järkeen perustuva strategia on puuttunut. Tukahduttamisen sijaan EU on koordinoinut jäsenvaltioita poistamaan rajoituksia rajoillaan ja muutoinkin pitämään talous pyörimässä”, hän kirjoittaa.

Scheininin mielestä Suomen tulisi nyt todeta poikkeusolot ja niiden nojalla asettaa tiukat rajoitukset sekä sisä- että ulkorajojen ylittämiseen. Samalla pitäisi luoda oikeusperusta liikkumisvapaudesta poikkeamiselle myös maan sisällä.

“Valmiuslaki, rajavartiolaki tai ulkomaalaislaki eivät anna tähän toimivia keinoja. Siksi tarvitaan perustuslain 23 §:n nojalla 4-5 kuukaudeksi säädetty erillislaki väliaikaisista poikkeuksista liikkumisvapauteen sekä hätätilailmoitukset Euroopan neuvostolle ja YK:lle. Poikkeusten tulee koskea myös Suomen kansalaisten oikeutta lähteä maasta ja palata maahan. Näin turvataan lain yhteensopivuus EU:n vapaan liikkuvuuden direktiivin 2004/38/EY 29 artiklan kanssa. Perustuslain 23 §:n nojalla laki voitaisiin poikkeusoloissa säätää tavallisen lain käsittelyjärjestyksessä, vaikka se poikkeaisi tuntuvasti perusoikeuksista. Se oikeuttaisi myös pakkotestauksen lentokentillä tartuntatautilain 16 §:n kautta”, hän sanoo.

Valmiuslakia tähän ei Scheininin mukaan tarvita, vaikka periaatteessa olisi mahdollista myös muuttaa valmiuslakia ottamalla siihen vastaavat, perustuslain 23 §:n kaikki ehdot täyttävät säännökset.

Hallituksen tulisi Scheininin mukaan antaa asiasta välittömästi esitys eduskunnalle, ja eduskunnan tulisi viikolla 3 kokoontua käsittelemään vain sitä.

“Laki saadaan säädetyksi eduskunnan istuntotauoksi ajatellun kuluvan tammikuun aikana ja voimaan helmikuun alusta. Suomi julistautuisi epidemian tukahduttamiseen ja viruksen eliminointiin perustuvan strategian edustajaksi.”

Hän huomauttaa, että muualta maailmasta on hyviä esimerkkejä siitä, että nopeasti voidaan saavuttaa merkittäviä tuloksia, kunhan strategian perustana on viruksen eliminointi.

LÄHDE: Uusi Suomi/Katja Incoronato 09.01.2021

LUE MYÖS

150 000 koronarokotusta päivässä – Israel on supertehokas koronan vastaisessa taistelussa, mutta yksi ryhmä unohtui kokonaan

Koronarokotteista tuli kitkerä nöyryytys Angela Merkelille – Nolo loppu pitkälle uralle