– seuraa lopun ajan aiheita

Puhelimen vangit

Kirjoittaja on tietokirjailija ja tutkija.
Kirjoittaja on tietokirjailija ja tutkija.

Mitä teet aamulla ensimmäisenä? Luultavasti otat puhelimen yöpöydältä ja sammutat sen herätyksen. Sen jälkeen katsot uutisotsikot ja ehkä somepäivitykset. Vasta sitten aloitat perinteiset aamutoimet. Päivä alkaa puhelimesta. Siihen se monella myös päättyy.

Älypuhelin on mullistanut arkemme runsaassa kymmenessä vuodessa. Aiemmat erillislaitteet ja palvelut ovat sulautuneet yksiin kuoriin. Niin, ja voihan sillä soittaakin.

Päivän aikana puhelin seuraa sinua kaikkialle uskollisen koiran tavoin, koko ajan taskussa tai käsilaukussa päivystäen. Se tietää, mitä teet, missä surffaat, missä liikut ja mitä ajattelet.

Puhelin tietää kaiken meistä, mutta me emme tiedä siitä juuri mitään. Automaattiset päivitykset tuovat koko ajan uusia toimintoja, joita emme ole pyytäneet. Ohjelmat raportoivat meistä tahoille, joita emme tunne. Kaiken takana ovat Apple ja Google, näkymättömät vallankäyttäjät kaukaa Kaliforniasta.

Puhelimesta on tullut digiajan Valtasormus. ”Yksi sormus löytää heidät, se yksi heitä hallitsee.”

Koska puhelin on aina mukana, meidän odotetaan olevan aina valmiita viestimään. Puhelin värisee merkkinä WhatsAppista, somepäivityksistä, tekstiviesteistä ja sähköposteista. Kaikkia pitäisi seurata ja kaikkiin vastata.

Nokia-puhelinten alkuvuosina oli hienoa olla tavoitettavissa, sillä se oli varakkaan ja tärkeän ihmisen merkki. Nyt tilanne on päinvastainen. Organisaatiohierarkian alimmalla tasolla täytyy aina päivystää puhelintaan. Omaan rauhaan ja puhelimen sammuttamiseen on varaa vain huipulla.

Puhelin viekoittelee käyttämään lyhyetkin odotusajat hyödyksi – jos nyt somen selaamista tai hassujen Instagram-videoiden katsomista voi pitää hyödyllisenä. Liikennevaloissa, kaupan kassajonossa tai bussissa istuessa olemme Sormuksen vallassa, ihan omasta tahdostamme.

Työpäivän jälkeen olisi vihdoin aikaa ulkoilulle, mutta silloinkin pitää kulkea napit korvissa podcasteja tai äänikirjoja kuunnellen, jotta aika tulee käytettyä tehokkaasti.

Ei ihme, että moni luulee kärsivänsä ADHD:stä ja olevansa lääkityksen tarpeessa. Useimmille lääkkeeksi riittäisi off-nappi.

Miten Sormuksen vallan saisi murrettua? Se ei ole helppoa, sillä arki pyörii puhelimen varassa.

Yksi ratkaisu on kaivaa kaapista vanha nokialainen.

Yksi ratkaisu on kaivaa kaapista vanha nokialainen. Käytetään firman älypuhelinta työaikana, mutta jätetään se työpäivän päättyessä toimistolle. Aamut ja illat rauhoittuvat, kun soitellaan henkilökohtaiset puhelut gsm-puhelimella ja mennään nettiin vain oikealla tietokoneella.

Sillä kokonaan ilman nettiä ei voi olla. Palvelut toimivat vain netissä, ja niihin pitää tunnistautua puhelimella. Onneksi mobiilivarmenne toimii vanhassakin gsm-puhelimessa.

Mutta ne pankkipalvelut! Siinä älypuhelin on liki pakollinen. Lisäksi vahvaa 2fa-todennussovellusta tai qr-koodia vaaditaan monissa ulkomaisissa palveluissa.

Se, mitä nyt tarvittaisiin, on pelkistetty älypuhelin, joka ei ole nettijättien talutusnuorassa. Ei sovelluskauppaa, vaan avoimen lähdekoodin pelkistetyt versiot selaimesta, kartoista, sähköpostista ja muista pakollisista sovelluksista. Kamera pitää olla ja vaihdettava akku.

Avoin lähdekoodi poistaisi sovelluksista urkinnan ja varmistaisi tieto­turvan. Siksi myös käyttö­järjestelmän pitäisi olla avoin. Ei jatkuvia päivityksiä uusilla, turhilla ominaisuuksilla, vaan yksi versio vuodessa, jotta tietoturva pysyy ajan tasalla.

Applen ja Googlen ylivalta närästää muitakin. Applen kanssa riitautunut Elon Musk on uhannut tehdä oman puhelimen. Kaupallinen Tesla-puhelin voisi kuitenkin viedä ojasta allikkoon sitomalla meidät Twitteriin ja sen kaiken tekevään X-sovellukseen.

Löytyisikö EU-alueelta tahoja, jotka pystyisivät toteuttamaan avoimen ja vapaan ”Freedom-puhelimen”? Se olisi huima parannus EU:n surkeaan kybersuvereniteettiin ja kiinnostaisi muuallakin maailmassa.

Joka tapauksessa vuoden alku on hyvä hetki tehdä elämänmuutoksia. Lupaa itsellesi, että tänä vuonna käytät älypuhelinta vapaa-ajalla aiempaa vähemmän ja… älykkäämmin.

Näin valmistaudut myös Freedom-aikaan.

LÄHDE: TIVI/blogit/Petteri Järvinen 03.02.2023