Pysäyttävä tieto Suomesta leviää maailmalle

Sanna Marin häirinnästä: ”Osaamaton, kokematon, Sokoksen kassa, tyttö…”

Maailmalla on ihailtu tasa-arvoista Suomea, jossa hallitusta johtaa naisviisikko. Pintaa raaputtamalla kuva ei ole niin kaunis.

Artikkeliin liittyvä kuva
Artikkeliin liittyvä kuva

Naisjohtoinen hallitus ja etenkin nuorehko pääministeri Sanna Marin ovat kirkastaneet Suomi-kuvaa maailmalla tuntuvasti. Syvemmällä vedet ovat kuitenkin sameampia.

Politico kirjoittaa Naton (Nato Strategic Communications Centre of Excellence) laatimasta raportista, joka käsitteli muun muassa verkossa esiintyvää häirintää. Raportin mukaan Marinin hallitus on voimakkaan naisvihaan pohjautuvan nettikiusaamisen kohteena.

”Viisi pahimmin kohteena olevaa ministeriä saavat jatkuvasti naisvihaa sisältäviä viestejä, joissa hyökätään heidän arvojaan vastaan ja asetetaan kyseenalaisiksi heidän kykynsä tehdä päätöksiä ja johtamistaitonsa”, raportissa todetaan.

Raportissa mainitaan esimerkkeinä pääministeri Marinin saamat viestit, joiden mukaan naisen kannattaisi keskittyä kotitöihin. Tämä on kuitenkin varsin lievää, myös erittäin törkeää kielenkäyttöä esiintyy.

Suomalaisten naispoliitikkojen kohtaamasta häirinnästä on haastateltu muun muassa vihreiden kansaedustajaa Iiris Suomelaa. Hänen kokemuksensa mukaan miespoliitikot eivät saa samojen asioiden sanomisesta yhtä paljon rapaa niskaansa kuin naiset.

Asiaton kommentointi saattaa myös johtaa siihen, että vaikenee asioista todennäköisen ikävän palautteen vuoksi, Suomela kertoo.

”Jos olen todella väsynyt tai jos on ollut tosi raskas työviikko, huomaan että kynnys tuoda esiin kiistanalaisia asioita nousee. Luulen, että monet laimentavat kantojaan tällaisista asioista, jotta eivät saisi vastaansa niin pahaa ryöpytystä”, hän arvelee.

Pääministeri Marin kommentoi itse Naton raporttia Twitterissä.

”Osaamaton, kokematon, Sokoksen kassa, tyttö, tyttöhallitus, huulipunahallitus, sukkahousuhallitus, uhkailu, vihapuhe, maalitus. Kyllä, naiset johtavat hallitusta. Get over it”, Marin tviittaa.

Myös oppositiosta otetaan raporttiin kantaa Twitterissä. Kokoomuksen kansanedustaja Saara-Sofia Sirén huomauttaa, että Suomessa mielellään ajatellaan, että olemme tasa-arvon mallimaa.

”Poliitikkojen tekemisiä saa arvostella ja kritiikkiä kuuluukin esittää. Mutta ilman vihaa, halveksuntaa, uhkailua, häirintää!”

Päivitys klo 15.52: Naton esittelyvideolla kerrotaan, että tutkimuksen tilasi Suomen pääministerin kanslia. Valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski tarkentaa Twitterissä, että hanke on peräisin edellisen Sipilän hallituksen kaudelta.

”Tutkimusta ehdotettiin kansliasta Stratcomille keväällä 2019 pmi Sipilän kaudella, otsikolla ’Inauthentic Coordinated Networks in Finnish Information Environment’ osana disinformaatiotyötä. Sitä ei löytynyt, joten Stratcomin omasta ehdotuksesta muutettiin kohteeksi vihapuhe”, Anttikoski kertoo.

LÄHDE: Uusi Suomi/Ari Karkimo/Minna Karkkola 18.03.2021