Ruotsin rikollisuudesta tuore synkkä tieto

Stefan Löfven käänsi takkinsa: Laajalla maahanmuutolla ja jengirikollisuudella on yhteys – Ruotsin rikollisuudesta tuore synkkä tieto

Ruotsin pääministeri myöntää nyt, että maata riivaavalla jengirikollisuudella ja massamaahanmuutolla on yhteys. Tähän asti sosialidemokraatit ovat kiistäneet asian.

Ruotsin pääministeri. Stefan Löfven muutti kantaansa jengirikollisuuden ja maahanmuuton yhteydestä.Kuva: PELLE T NILSSON
Ruotsin pääministeri. Stefan Löfven muutti kantaansa jengirikollisuuden ja maahanmuuton yhteydestä.Kuva: PELLE T NILSSON

Ruotsin sosialidemokraatit ovat tähän asti vältelleet sanomasta, että maata riivaava jengirikollisuuden kierre liittyisi maahanmuuttoon. Keskiviikkona pääministeri, sosialidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven kuitenkin vaikutti muuttaneen mielensä asiassa, Ruotsin yleisradio SVT kertoo.

Löfveniltä kysyttiin keskiviikkona parlamentin keskustelussa, miksi hän ei näe yhteyttä kasvavan rikollisuuden ja laajan maahanmuuton välillä.

”Kun maahanmuutto on laajaa niin, että emme selviä integraatiosta, seuraa myös kasvava riski ongelmista, joita nyt näemme. Se on selvää”, Löfven yllättäen vastasi.

Häneltä kysyttiin asiasta tarkemmin Aktuellt-ohjelmassa illalla.

”Jos siirtolaisuus on sitä suuruusluokkaa, että emme selviä integraatiosta, yhteiskuntaan syntyy jännitteitä, eikä se ole hyvä”, Löfven totesi.

SVT:n mukaan Löfven myönsi nyt ensi kertaa, että juuri näin on käynyt Ruotsissa. Tämän takia hallitus muutti maahanmuuttopolitiikkaansa, pääministeri kertoi.

”Kyllä, meillä on käynyt näin, joten siksi johtamani hallitus on päättänyt muuttaa maahanmuuttopolitiikkaa”, Löfven sanoi.

”Nyt otamme vastaan merkittävästi vähemmän ihmisiä.”

Vielä viime vuoden marraskuussa Löfven vastasi suoraan ”ei” kysymykseen siitä, liittyvätkö maahanmuutto ja Ruotsin rikollisjengit toisiinsa. Tuolloin hän selitti jengirikollisuutta muun muassa segregaatiolla ja yhteiskunnan eriytymisellä.

Löfvenin mukaan Ruotsi ei siis ole kyennyt integroimaan tulijoita, koska maahanmuutto on vuosien ajan ollut niin suurta.

”Jos riittävän moni ei saa töitä, lapset näkevät aikuisten olevan vailla työtä ja ajattelevat ehkä, että se on normaalia. Tulee myös muita jännitteitä ja se on ongelma.”

Löfvenin ulostuloa edelsi Ruotsin ykkösaiheeksi – jälleen – runsaan viikon ajaksi noussut rikollisuuskeskustelu. Keskustelussa on viitattu muun muassa Johanna Bäckström Lernebyn kirjaan Familjen, joka kertoo Göteborgin Angeredin lähiötä hallitsevasta klaanista. Jengi muun muassa pystytti tiesulkuja alueelle ja valvoi liikennettä Angerediin ja Angeredista. Bäckström Lernebyn mukaan erilaiset tukihuijaukset ovat tärkeä tulonlähde rikollisjengeille.

Hallituksen ohjelma ei tuottanut tulosta, rikollisuus yltyi

Torstaina aamulla SVT kertoo, että hallituksen vuosi sitten aloittama massiivinen jengirikollisuuden vastainen ohjelma ei ainakaan vielä ole tuottanut tulosta. Päinvastoin: juuri jengeihin liittyvä väkivaltarikollisuus on yltynyt.

Ammuskeluja, surmia ja räjähdyksiä on ollut nyt enemmän kuin ohjelman aloittamista edeltäneenä vuotena.

”Emme voi olla tyytyväisiä niin pitkään kun ammuskelut jatkuvat. Samaan aikaan tiedän, että ohjelma on massiivinen. Uskon että lopulta näemme tuloksia”, oikeusministeri Morgan Johansson sanoo.

Esimerkiksi Tukholman Rinkebyssä jengirikollisuuden tila on niin paha, että poliisit saatetaan työpaikalle turvasaattueessa.

”Työskentelemme jengirikollisuuden keskellä. Jos tehdään interventio, päätetään työpäivä ja lähdetään metrolla kotiin varttia myöhemmin, tilanne ei ehkä ole optimaalinen”, paikallinen poliisijohtaja selitti Expressenille elokuussa.

LÄHDE: Uusi Suomi/Teppo Ovaskainen 10.09.2020