Ryhtyykö Suomi vakoilemaan kansalaisiaan?

Ryhtyykö Suomi vakoilemaan kansalaisiaan? TM: Ministeri harkitsee ihmisten digitaalista jäljittämistä

Liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka uskoo, että Suomi voisi kehittää digitaalisen järjestelmän koronavirustartunnan saaneiden ihmisten seuraamiseen.

Artikkeliin liittyvä kuva

”Ministeriö selvittää aktiivisesti jäljittämisratkaisuja. Tarjontaa on paljon, ja teknisiä ratkaisuja kyllä löytyy”, Harakka sanoo Tekniikan Maailmalle.

Harakan mukaan tällainen päätös tulisi tehdä sosiaali- ja terveysministeriön sekä teleoperaattoreiden kesken, mikäli tälle tielle halutaan ryhtyä.

”Tärkeintä on, että käyttäjät pystytään anonymisoimaan ja että palvelusta on hyötyä nimenomaan koronaviruksen torjunnassa”, Harakka sanoi.

Tekniikan Maailma muistaa, että koronakriisin aikana operaattorit ovat luovuttaneet medialle anonymisoitua dataa ihmisten liikkeistä. Tällaista informaatiota on käytetty Saksassa havainnollistamaan noudattavatko ihmiset liikkumisrajoituksia.

Ministeri Harakka ei ottanut kantaa PEPP-PT-tutkimusryhmän ehdottamaan kansainväliseen järjestelmään, jossa koronavirustartunnan saaneiden liikkeet sekä lähikontaktit voitaisiin selvittää jopa kahden viikon ajalta.

PEPP-PT:n järjestelmä otetaan käyttöön jo huhtikuussa. Se perustuu bluetooth-yhteyksiin, ja se anonymisoi henkilöiden liikkeet aina siihen saakka, kunnes viranomainen saa tietää lähikontaktin saamasta tartunnasta.

LÄHDE: TIVI/Jori Virtanen 02.04.2020


Kuin ”taivaan lahjana” koronaviruspandemia saa aikaan tilanteen, jossa kansalaisten täydellinen valvontakoneisto voidaan ujuttaa osaksi arkipäivää! Ei kai kukaan luule, että kyseinen valvontakoneisto purettaisiin koskaan.

Taakkatoimitus