Sähkön hinnannousuun etsitään lääkettä

Työ- ja elinkeinoministeriössä verotus nähdään ensisijaiseksi keinoksi puuttua sähkön hinnannousuun.

Alv-alennuksen lisäksi ministeriöissä pohditaan vaihtoehtoisesti kuluttajien sähköveron alentamista. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

TEM ja valtiovarainministeriö valmistelevat parhaillaan toimenpide-ehdotusta siitä, millä keinoin sähkön hintaa voisi alentaa.

– Näkisin, että tässä vaiheessa kannattaa pohtia syvällisemmin verotuksellisia keinoja, ylijohtaja Riku Huttunen sanoo Uutissuomalaiselle.

Hänen mukaansa toimivin mahdollisuus alentaa hintoja voisi olla sähkön arvonlisäveron alennus, joka olisi mahdollista toteuttaa ”suhteellisen suoraviivaisesti” määräaikaisena esimerkiksi talvikuukausien ajaksi.

– Kyseessä ei olisi välttämättä alvin poistaminen, vaan sen pienentäminen määräaikaisesti sähköenergian osalta, Huttunen sanoo.

Alv-alennuksen lisäksi ministeriöissä pohditaan vaihtoehtoisesti kuluttajien sähköveron alentamista.

Lisäksi julkisuudessa on ehdotettu niin sanottua windfall-veroa, joka osuisi energiakriisin takia merkittäviä voittoja saaviin energiaa tuottaviin yhtiöihin.

– Tämä ei kuitenkaan suoraan pienentäisi kuluttajien sähkölaskua. Siksi se on vähän eri kategoriassa kuin muut mahdolliset verotoimet, Huttunen kertoo Uutissuomalaiselle.

LÄHDE: Verkkouutiset/Ilkka Ahtokivi 11.08.2022