Asiakirjat paljastavat: Googlen toimittama salainen teknologia mahdollistaa ihmisten valvonnan
Googlen Project Nimbus -sopimus on pysynyt salassa jopa yhtiön omilta työtekijöiltä.
Teknologiajätti Google myy Israelin hallitukselle useita kehittyneitä tekoäly- ja koneoppimisen kyvykkyyksiä kiistanalaisen Project Nimbus -sopimuksensa kautta. Israelin valtiovarainministeriö julkisti Amazonin ja Googlen kanssa tehdyn pilvilaskentasopimuksen huhtikuussa 2021.
The Interceptin mukaan osa Googlen työntekijöistä on ollut huolissaan siitä, käytetäänkö yhtiön toimittamaan teknologiaa tiukentamaan otetta Israelin miehittämistä palestiinalaisalueista.
Vuonna 2021 ihmisoikeusjärjestöt Human Rights Watch ja Amnesty International syyttivät Israelia palestiinalaisia kohtaan suunnatun apartheid-järjestelmän ylläpitämisestä ja ihmisoikeusloukkauksista.
Sopimukseen liittyvistä harjoitusasiakirjoista selviää, että Google tarjoaa Israelin hallitukselle täyden sarjan koneoppimis- ja tekoälytyökaluja Google Cloud Platformin kautta. Asiakirjat eivät tuo ilmi tarkkaa teknologian käyttötarkoitusta.
LUE MYÖS:
Ne antavat kuitenkin ymmärtää, että Googlen palvelut antavat Israelille kyvykkyyksiä kasvojentunnistukseen, automaattiseen kuvien luokittelun, kohteiden seuraamiseen ja jopa tunteiden analysointiin kuvista, kirjoituksesta tai puheesta.
Yritysten, hallitusten ja järjestöjen suhteita seuraavan Tech Inquiry -järjestön johtajan Jack Poulsonin mukaan Googlen ja Amazonin Israelille toimittamiin valvontajärjestelmiin on kiinnitettävä erityistä huomiota. Poulson irtisanoutui Googlelta protestina vuonna 2018.
Nimbus-sopimuksen kautta rakennetut ominaisuudet ovat pysyneet salassa jopa useilta Googlen työntekijöiltä. Myös Yhdysvaltojen tulli- ja rajavartiolaitos on käyttänyt Google Cloudia prosessoidakseen rajavartiotorneistaan kerättyä kuvamateriaalia.
Palestiinalaisalueiden miehitystä vastustavien Israelin armeijan veteraanien Breaking Silence -ryhmässä toimiva Ori Givati sanoo, että teknologinen kehitys miehitetyillä alueilla tähtää kontrollin tiukentamiseen.
”Tiedonkeruu koko Palestiinan väestöstä oli ja on tärkeä osa miehitystä”, Givati sanoo.
Tekoälyn käyttö palestiinalaisten valvomiseen ei ole pelkkää spekulaatiota. Sanomalehti The Washington Post paljasti viime vuonna Israelin asevoimien salaisen hankkeen, jossa miehitetyn Länsirannan palestiinalaisia valvotaan kasvojentunnistuksen avulla.
Nimettömänä pysyttelevän Googlen työntekijän mukaan sopimuksen sisältämät järjestelmät sopivat erinomaisesti armeijan ja turvallisuussektorin käyttöön. Esimerkiksi kyvykkyys kohteiden seurantaan mahdollistaa tiukan kohdentamisen, datan analysoinnin ja luokittelun.
LÄHDE: TIVI/Joakim Kullas 26.07.2022