Sauli Niinistön ja Joe Biden tapaaminen

Analyysi Sauli Niinistön ja Joe Biden tapaamisesta tarkentuu: ”Vaarana tällä polulla on Venäjän liipasinsormi”

Tapaaminen. Sauli Niinistö ja Joe Biden tapasivat perjantaina Valkoisessa talossa.Kuva: Pete Marovich-POOL
Tapaaminen. Sauli Niinistö ja Joe Biden tapasivat perjantaina Valkoisessa talossa.Kuva: Pete Marovich-POOL

Jukka Tarkan mukaan viikonlopun käänteet näyttävät väliaikaiselta turvatakuulta siksi aikaa, kun Suomen poliittinen kenttä ”järjestää Nato-suhdettaan uuden tilanteen mukaiseen asentoon”. Mika Aaltola varoittaa Venäjän reaktioista.

Tutkijoiden analyysi tasavallan presidentin Sauli Niinistön ja Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin perjantaisesta tapaamisesta on syventynyt viikonlopun aikana.

Tapaamisessa sovittiin, että Suomi ja Yhdysvallat lisäävät yhteistyötään puolustuksessa ja turvallisuudessa. Lisäksi lauantaina Suomen ja Ruotsin pääministerit Sanna Marin (sd) ja Magdalena Andersson kertoivat maiden syventävän yhteistyötään.

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Mika Aaltolan mukaan Yhdysvallat, Suomi ja Ruotsi ovat aloittaneet prosessin kohti uutta puolustus- ja turvallisuussopimusta, joka lisää maiden yhteistyötä Pohjolan alueella.

”Tahtotila on nyt olemassa. Suomi aloitteellinen. Päättäväinen askel koostuu prosessista, jossa maat määrittävät omia tavoitteitaan erityisesti huoltovarmuustakeiden suhteen”, hän kommentoi Twitterissä.

Aaltolan mukaan nyt otettu askel ei enää ole kahden- tai kolmenvälinen, vaan ehkä loppujen lopuksi kuudenvälinen, sillä mukana ovat ehkä myös Norja, Britannia ja Saksa. Hän huomauttaa, että kyseessä on hallitun riskin ottaminen.

”Se ei välittömästi muuta Suomen statusta sotilaallisesti liittoutumattomasta maasta liittoutuneeksi. Vaarana tällä polulla on Venäjän liipasinsormi ja mahdollinen sodan laajentuminen. Nyt otetaan siis hallittuja riskejä, muutenkin laajenevan konfliktin keskellä. Se, mihin astumme on paremmin tuettu/linnoitettu Pohjola. Täytyy olla vakaata maata jalkojen alla sodan varalta. Suuremmat läntiset maat voivat paremmin ennakoida suunnittelussaan Suomen ja Ruotsin roolituksen sodan levitessä. Helpottaa laajempaa puolustussuunnittelua.”

Aaltola arvioi, että syntymässä on ”minilateraalinen puolustus- ja taakanjakoratkaisu”.

”Se lujittaa pohjolaa. Se voi olla eräänlainen puolustussopimus, jolla on ulkoiset tukijansa, takaajansa. Sillä on tiivis sidos Natoon ja myös EU:hun. Mutta keskiössä on pohjolan puolustuksen sementoiminen, pitäminen irti konflikti eskalaatiosta.”

LUE MYÖS

Uusi Suomi selvitti: Naton kannatus laajeni eduskunnassa, koko perussuomalaisten ryhmäjohto kääntyi – ”Venäjän hyökkäys nollasi luottamuksen”

Suomi ja Ruotsi pikakaistaa Natoon? – Ajatushautomo: ”Nyt vaikuttaa siltä, että aloite voi tulla Suomelta”

Aaltolan mukaan nyt otettu askel voi olla lopullinen tai sitten seuraava askel otetaan puolustusliitto Natoon.

”Matti on nyt valttia. Strateginen kylmähermoisuus. Sodanajan Euroopassa ennakoimattomuus on pääsääntö, Venäjä perin arvaamaton. Riskejä siis on, joka askeleella. Mutta pitää olla rohkea ja luja”, hän kommentoi.

Historioitsija, valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka on samoilla linjoilla. Hänen mukaansa käänteet näyttävät väliaikaiselta turvatakuulta siksi aikaa, kun Suomen poliittinen kenttä ”järjestää Nato-suhdettaan uuden tilanteen mukaiseen asentoon”.

”Mutta kun sitä ei sanota väliaikaiseksi turvatakuuksi, se ei ole sitä. Silti se luo muuten vaan täysin uuden tilanteen”, hän kirjoittaa Facebookissa.

LUE MYÖS

Analyysi: Saksan ulkopolitiikan äkkikäänteillä voi olla isoja seurauksia koko EU:lle – ”EU:n yhteiset vastaukset voisivat muodostua uudeksi normiksi”

Geopolitiikan asiantuntijalta kylmäävä arvio tulevasta: ”Kahden ydinasevallan yhteenotto” – Nurkkaan ajetulla Vladimir Putinilla on nyt neljä vaihtoehtoa

”Se pakottaa hyökkäävän osapuolen epätietoiseen ihmettelyyn siitä, mitä tämä kaikki oikein voi käytännössä merkitä. Se joutuu ottamaan huomioon myös sellaiset mahdollisuudet, jotka oikeastaan eivät voi olla todellisuutta, mutta silti epätietoisen osapuolen pitää ottaa nekin huomioon”, Tarkka jatkaa.

Hän arvioi Suomen saaneen aikaa sopeuttaa turvallisessa ympäristössä oman suhteensa Natoon Venäjän hyökkäyksen luomassa uudessa tilanteessa.

”Se on väliaikainen turvatakuu, vaikka niin ei sanota. Tämä Niinistön saavutus on turvallisuuspolitiikan hiljaista mestaruutta parhaimmillaan.”

Lue lisää

LÄHDE: Uusi Suomi/Katja Incoronato 06.03.2022