– seuraa lopun ajan aiheita

Moskovan tavoitteena paluu entiseen

Moskova puhuu nyt suoraan: Tavoitteena entisen valtapiirin palauttaminen

Vladimir Putin osallistuu seppeleenlaskuun tuntemattoman sotilaan haudalla Moskovassa. LEHTIKUVA / AFP Maxim Shipenkov
Vladimir Putin osallistuu seppeleenlaskuun tuntemattoman sotilaan haudalla Moskovassa. LEHTIKUVA / AFP Maxim Shipenkov

”Euraasialaiset” hakevat Jaroslav Trofimovin mukaan mallia Mongolien ammoisesta imperiumista.

Presidentti Vladimir Putin ja lukuisat muut Kremlin avainhenkilöt uskovat The Wall Street Journalin johtavan ulkomaankirjeenvaihtajan Jaroslav Trofimovin mukaan vakaasti, että Venäjällä on luonnollinen oikeus ja eksistentiaalinen tarve valloittaa yhä uusia alueita.

– Tämä imperialistinen uskomus on viime aikoihin asti ilmaistu 2000-luvulle paremmin sopivalla kielellä, kuten vetoamalla Naton laajentumisen aiheuttamiin turvallisuushuoliin tai venäjänkielisten vähemmistöjen väitettyyn syrjintään. Sodan alettua vaatimukset uusista valloituksista ovat kuitenkin muuttuneet paljon avoimemmiksi, Trofimov kirjoittaa tuoreessa esseessään.

Aiemmin tässä kuussa Putin antoi ymmärtää pitävänsä Ukrainaa vain ensimmäisenä askeleena Venäjän imperiumin vanhan valtapiirin palauttamisessa ja vihjaisi, että sen edellyttämät sodat voisivat jatkua jopa yli kaksi vuosikymmentä hänen ihailemansa Pietari I:n suuren Pohjan sodan (1700–1721) tavoin.

Presidentin neuvonantaja Vladimir Medinski oli Trofimovin mukaan vielä suorasukaisempi.

– Hän valitteli samassa konferenssissa, että Venäjän alue on pienentynyt huomattavasti ajasta, jolloin Moskova hallitsi kuudesosaa maapallon pinta-alasta Suomi, Puola ja 14 muuta nykyisin itsenäistä valtiota mukaan lukien.

”Valitettava alueellinen vetäytyminen” ei kuitenkaan ole ikuista, Medinski oli todennut.

Mongoli-imperiumin perillinen

Vaikka Venäjän armeija on osoittautunut Ukrainaa vastaan käymässään sodassa arvioitua heikommaksi, se kykenee silti Yhdysvaltain entisen Nato-suurlähettilään Ivo Daalderin mukaan tuottamaan hirvittävää tuhoa.

– Meidän pitäisi uskoa Putinin sanaan. Vaikka arvioisimme, että hänellä ei oikeasti ole sotilaallista kykyä toteuttaa suurisuuntaista visiotaan, tosiasia on, että hänellä on siihen aikomus ja tahto, eikä häneen toistaiseksi kohdistu riittävää vastavoimaa tilanteen muuttamiseksi, Daalder sanoo.

Toisin kuin muut entiset eurooppalaiset imperiumit, kuten Britannia, Ranska, Espanja tai Portugali, Venäjän on Trofimovin mukaan hämärtänyt eroa emämaan ja siirtomaan välillä.

– Vuosisatojen kuluessa Venäjä nielaisi monia lähinaapureitaan, turvautui usein kansanmurhan tasolle nousevaan fyysiseen tuhoamiseen ja pakotti väkivalloin omaksumaan kielensä ja kulttuurinsa, Trofimov toteaa.

– Venäjän poliittisen ajattelun vaikutusvaltaista suuntausta edustavat niin sanotut euraasialaiset katsovat Venäjän valtion olevan mongolien imperiumin luonnollinen perillinen, joka on vihdoin lopettamassa Pietari Suuren käynnistämän kolme vuosisataa kestäneen flirtin Euroopan kanssa.

– Pietari Suuri avasi ikkunan Eurooppaan. Putin sulki sen. Olemme tuulettaneet tarpeeksi, kiteyttää Venäjän sosiaalisessa mediassa kiertävä suosittu meemi.

LÄHDE: Verkkouutiset/Heikki Hakala 26.06.2022