Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita
– seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita

Sodanuhka

Sodanuhka – kolmas maailmansota eli Googin-sota ottaa askelia

Tälle sivulle kootaan aiheeseen liittyviä uutisia

USA:n amiraali: Tällainen on seuraava maailmansota

Uudet teknologiat muuttavat entisen Nato-komentajan mukaan merkittävästi sodankäynnin luonnetta.

Tukialussodankäynti – varsinkin sellaisena kuin se lähes sata vuotta sitten sai alkunsa – on käymässä vanhanaikaiseksi ja merenalaisten uhkien haastamaksi. Kuvassa lentotukialus USS Theodore Roosevelt. LEHTIKUVA/AFP
Tukialussodankäynti – varsinkin sellaisena kuin se lähes sata vuotta sitten sai alkunsa – on käymässä vanhanaikaiseksi ja merenalaisten uhkien haastamaksi. Kuvassa lentotukialus USS Theodore Roosevelt. LEHTIKUVA/AFP

Amerikkalaisamiraali James Stavridis kehottaa maansa päättäjiä ymmärtämään, että Yhdysvaltojen sotilaallinen johtoasema ei enää ole itsestäänselvyys.

– Jos luulette, että tulevaisuuden sodat käydään kuten ennen, jolloin laivojen, lentokoneiden ja panssarivaunujen kehittyneisyys ja lukumäärä ovat dominanssin olennaisin mittari, siinä tapauksessa Yhdysvallat on edelleen kadehdittavassa asemassa, Naton entinen sotilaskomentaja Stavridis toteaa Washington Postiin yhdessä entisen erikoisjoukkoupseerin Elliot Ackermanin kanssa kirjoittamassaan artikkelissa.

– Tukialuslaivastomme on nykyisin vailla vertaistaan. Tukialussodankäynti – varsinkin sellaisena kuin se lähes sata vuotta sitten sai alkunsa – on kuitenkin käymässä vanhanaikaiseksi ja merenalaisten uhkien haastamaksi. Autonomiset teknologiat, kuten miehittämättömien ilma- ja vesialusten parvet saattavat yhdessä hypersoonisten ohjusten kanssa muuttaa voimasuhteet valtamerillä, he sanovat.

Jos Yhdysvaltojen jännitteinen suhde Kiinaan eskaloituisi noin kymmenessä vuodessa kolmanneksi maailmansodaksi, onkin heidän mukaansa syytä kysyä, mitkä olisivat USA:n mahdollisuudet.

– Meidän on tunnistettava se tosiasia, että tulevaisuuden keskeiset asejärjestelmät ovat suurelta osin miehittämättömiä ja usein myös autonomisia. Ostamme ja rakennamme yhä asejärjestelmiä, jotka on suunniteltu sellaisia konflikteja varten, joita emme todennäköisesti enää kohtaa.

Irti menneistä kaavoista

Myös kybersodankäynti tuo Stavridisin ja Ackermanin mukaan tyystin uudenlaisen ulottuvuuden tuleviin sotiin.

– Asiantuntijat ovat soittaneet hälytyskelloja haavoittuvuuksista jo toistakymmentä vuotta. Silti liian moni poliitikko kuvittelee edelleen, että niin kauan kuin heidän pankkitilinsä ja kotiverkkonsa on suojattu salasanoin, kansallinen turvallisuusinframme pysyy hyvin suojattuna ja koskemattomana. Ongelmaan kohdistettuine riittämättömine sotilas- ja siviiliresursseinemme olemme kuitenkin menossa kohti ”kyber-Pearl Harboria”, he varoittavat.

Jos Yhdysvallat haluaa säilyttää johtoasemansa, se tarvitsee heidän mukaansa merkittävää panostusta hyökkäyksellisiin kybersuorituskykyihin, eliittijoukkoihin ja miehittämättömiin ajoneuvoihin.

– Kaikkein eniten me tarvitsemme aktiivista mielikuvitusta. Meidän tulisi koota näkemyksiä paitsi turvallisuuden ammattilaisilta, myös historioitsijoilta, kirjoittajilta, ulkopolitiikan asiantuntijoilta ja taidealojen edustajilta, Jos aiemmin on yhtään epäröity, viimeistään pandemian olisi osoitettava johtajillemme, miten tärkeää on kaavoihin kangistumaton ajattelu, kun kyse on maahamme kohdistuvien tulevien uhkien ennakoinnista ja kriisin välttämisestä ennen kuin se on jo ovella, he toteavat.

LÄHDE: Verkkouutiset/Heikki Hakala 21.03.2021


IRANILLA PIAN TOIMIVA YDINASE – mitä tekee Israel? – 18.04.2021


Varoitus Venäjästä: Yhä suurempi vaara sotaan

Moskovan uusi turvallisuusstrategia esittää Venäjän sekä lännen vastustajana että sen pelastajana.

Presidentti Vladimir Putin vahvisti heinäkuun alussa Venäjän uuden kansallisen turvallisuusstrategian, jota Kremlin ohjauksessa toimivat tiedotusvälineet olivat ehtineet rummuttaa jo kuukausien ajan.

Moskovan Carnegie-keskuksen johtaja Dmitri Trenin luonnehti strategiaa oitis merkittäväksi, kun taas brittiläinen Venäjä-ekspertti, professori Mark Galeotti piti sitä vainoharhaisena.

Ruotsin kokonaismaanpuolustuksen tutkimuslaitoksen (FOI) asiantuntijat ovat tällä viikolla esittäneet strategia-asiakirjasta oman arvionsa. Heidän mukaansa Venäjä näyttää nyt valmistautuvan pitkäkestoiseen konfliktiin länttä vastaan.

– On yhä suurempi vaara, että aseellinen konflikti eskaloituu paikallisesta alueelliseksi sodaksi, johon osallistuu muun muassa ydinasevaltioita, FOI:n tutkijat Gudrun Persson ja Carolina Vendil Pallin arvioivat Ruotsin kuninkaallisen sotatiedeakatemian julkaisemassa artikkelissa.

Menneen suuruuden kaiho

Uusi strategia ei Perssonin ja Vendil Pallinin mukaan sisällä täsmällisiä suunnitelmia, mutta edeltäjiensä tapaan se antaa viitteitä Venäjän suunnasta. Osa asiakirjasta keskittyy maan sisäiseen turvallisuuteen, mutta myös suhdetta ulkomaailmaan käsitellään luonnollisesti laajalti.

– Kaikki muotoilut yhteistyön tekemisestä Yhdysvaltojen ja Naton kanssa strategisen tasapainon säilyttämiseksi ovat poissa, samoin maininnat Venäjän yhteistyöstä EU:n kanssa. Ulkopoliittinen osuus on lyhentynyt kahdestakymmenestä kappaleesta seitsemään, he sanovat.

– Lännenvastainen retoriikka on entisestään koventunut. Nyt puhutaan ”epäystävällisistä maista” ja lännen yrityksestä ”säilyttää hegemoniansa”. Samaan aikaan sanotaan liberaalin läntisen mallin olevan kriisissä ja lännen yrittävän horjuttaa perinteisiä arvoja, vääristellä historiaa, tarkistaa näkemystä Venäjän roolista ja paikasta maailmassa sekä palauttaa fasismi kunniaan, he toteavat.

Venäjä esitetään asiakirjassa heidän mukaansa yhtä aikaa maana, joka on kääntänyt selkänsä lännelle ja jonka tehtävänä kuitenkin on puolustaa koko läntistä sivilisaatiota. Tämän tulkinnan he muistuttavat edustavan presidentti Putinin hellimää näkemystä Venäjästä ”kolmantena Roomana”.

Strategiasta löytyy heidän mukaansa toinenkin epäjohdonmukaisuus:

– Venäjän tulee tavoitella johtoasemaa vaarallisessa maailmassa, jossa toimintaympäristön muutos sisältää uusia mahdollisuuksia huipputeknologisessa kilpajuoksussa. Samaan aikaan herätellään henkiin kansallisvaltion ja imperiumin mennyttä suuruutta. Valtiollinen ohjaus ja kontrolli ovat avainsanoja, sortotoimet riippumattomia poliittisia voimia vastaan välttämättömyys, Persson ja Vendil Pallin kiteyttävät.

– Ajatus dynaamisesta tulevaisuuden valtiosta heijastelee menneisyyttä – paradoksi, joka ei ole haaste vain Venäjälle.

LÄHDE: Verkkouutiset/Heikki Hakala 24.07.2021


Vladimir Putinilta suora uhkaus: ”Pystymme tarvittaessa kohtalokkaisiin iskuihin”

Ruotsalaistutkijoiden mukaan mukaan Venäjän lännenvastainen retoriikka on koventunut.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan maan laivasto on tarpeen vaatiessa valmis koviin ennakoimattomiin iskuihin.

”Pystymme havaitsemaan minkä tahansa vihollistoiminnan veden pinnalla, veden alla tai ilmassa ja pystymme tarvittaessa kohtalokkaisiin iskuihin niitä vastaan”, Pietarin laivastoparaatissa sunnuntaina puhunut Putin sanoi Deutsche Wellen ja Reutersin mukaan.

”Venäjän laivastolla on kaikki mitä tarvitaan maan ja kansallisten intressien suojelemiseen”, hän jatkoi.

LUE MYÖS

Tutkimuslaitos: Suomesta on tulossa käytännössä Naton jäsen – nyt tulee välttää ”illuusiota” Venäjästä

Uutistoimistot tulkitsevat kovan lausunnon reaktiona kesäkuussa tapahtuneelle välikohtaukselle, jossa Britannian armeijan HMS Defender kävi Venäjän aluevesinään pitämällä alueella Krimin lähellä. Britannia tulkitsee alueen kuuluvan Ukrainalle.

Putin korosti puheessaan myös Venäjän asevarustelua ja erityisesti uusia hypersoonisia asejärjestelmiä.

Ruotsin kokonaispuolustuksen tutkimuslaitos FOI julkisti maanantaina arvionsa Putinin heinäkuun alussa vahvistamasta Venäjän turvallisuusstrategiasta. FOIn tutkijoiden mukaan Putinin Venäjä valmistautuu pitkäkestoiseen konfliktiin lännen kanssa vastaan.

”On yhä suurempi vaara, että aseellinen konflikti eskaloituu paikallisesta alueelliseksi sodaksi, johon osallistuu muun muassa ydinasevaltioita”, FOI:n tutkijat Gudrun Persson ja Carolina Vendil Pallin arvioivat.

Perssonin ja Vendil Pallinin mukaan Venäjän lännenvastainen retoriikka on koventunut.

”Kaikki muotoilut yhteistyön tekemisestä Yhdysvaltojen ja Naton kanssa strategisen tasapainon säilyttämiseksi ovat poissa, samoin yksityiskohdat Venäjän yhteistyöstä EU:n kanssa. Lännenvastainen retoriikka sen sijaan on koventunut entisestään: nyt puhutaan suoraan epäystävällisistä maista.”

LÄHDE: Uusi Suomi/Katja Incoronato 25.07.2021


Tällaisia ovat Venäjän uudet tuomiopäivän koneet

Pohjana käytetään Iljushinin Il-96-400M-matkustajakonetta.

Il-96-400M-matkustajakone sisältä. KUVA: Alex Beltyukov, Wikimedia Commons
Il-96-400M-matkustajakone sisältä. KUVA: Alex Beltyukov, Wikimedia Commons

Venäjä aikoo rakennuttaa kaksi uutta ”tuomiopäivän konetta”. Asiasta uutisoivat muun muassa Defence News ja Business Insider.

Koneen pohjana käytetään Iljushinin Il-96-400M-matkustajakoneita. Yli 400-paikkaisen matkustajakoneen erikoisuus on, ettei siinä ole juurikaan ikkunoita: Koneen ainoat ikkunat sijaitsevat koneen keulassa.

Ikkunoita on vähän, sillä koneet on tarkoitettu toimimaan myös ydinsodassa. Ne ovat ikään kuin ”komentokeskuksia”, jotka voivat toimittaa viestejä joukoille, mukaan lukien sukellusveneille, ja ne voivat tankata ilmasta.

Koneita valmistetaan kaikkiaan kaksi. Niistä ensimmäinen on jo rakenteilla.

Yhdysvalloilla vastaavat koneet on valmistettu Boeing 747-koneista. Yhdysvaltain ilmavoimien mukaan kone on suojattu sähkömagneettisilta pulsseilta ja ydin- ja lämpövaikutuksilta. Satelliittitekniikan avulla viestejä voi lähettää maailmalaajuisesti.

Ensimmäiset amerikkalaiset ja venäläiset ”tuomiopäivän koneet” rakennettiin kylmän sodan aikana ja ne on suunniteltu pahimpia skenaarioita, kuten ydinsotaa, varten. Niillä on kuitenkin myös muita käyttötehtäviä ja ne lentävät säännöllisesti osana rutiinitoimintaa.

Venäjän mukaan kolmas kone on rakenteilla tulevaisuudessa.

Katso kuvat muokkaamattomasta Il-96-400M-koneista alta.

#Russia– Il-96-400M to become doomsday plane.
The two prototypes of Il-96-400M, the canceled Russian wide-body airliner, are going to become doomsday planes.
Previous reports indicated that the planes were to be turned into VIP transporters for carrying Russia’s top officials. pic.twitter.com/MJrKFSaiYP

— Mete Sohtaoğlu (@metesohtaoglu) July 26, 2021

https://t.co/XzSjP8BTHq

This is the plane. Quite the build.

— Clint (@Sp0rtsFanatic) July 28, 2021

LÄHDE: Verkkouutiset/Elisa Hyvärinen 30.07.2021


Lietsooko joku sotaa Itämerelle?

Yhdysvaltojen hävittäjä­aluksen sijainti väärennettiin Venäjän meri­alueelle

Viimeisen vuoden aikana kansainväliseen merenkulun tietokantaan on väärennetty noin sadan sotalaivan paikkatietoja.

Joku tai jotkut ovat onnistuneet lähettämään kansainväliseen AIS-järjestelmään vääriä tietoja länsimaisten sotalaivojen sijainnista. Kuva Naton fregattien vierailusta Turussa viime syksynä. Kuva: Tatu Lertola
Joku tai jotkut ovat onnistuneet lähettämään kansainväliseen AIS-järjestelmään vääriä tietoja länsimaisten sotalaivojen sijainnista. Kuva Naton fregattien vierailusta Turussa viime syksynä. Kuva: Tatu Lertola

Ilmeisesti noin sadan sota-aluksen paikkatietoja on väärennetty viime elokuun jälkeen kansainväliseen tietojärjestelmään, jonka tehtävänä on estää esimerkiksi laivojen törmäyksiä merellä, kertoo The Wired -lehti.

Esimerkiksi yhdysvaltalainen hävittäjä USS Roosevelt kulki paikkatietojen perusteella viime marraskuussa neljä kilometriä Venäjän aluevesirajan sisäpuolella lähellä Kaliningradia.

Paikkatietojen mukaan länsimaiset sotalaivat olisivat kesäkuun aikana käyneet Kaliningradin lähistöllä Venäjän alueella jopa viiteen kertaan.

Eräässä tapauksessa puolalainen sotalaiva näytti seuraavan täsmälleen samaa reittiä kuin ruotsalainen laiva viittä päivää aiemmin, mikä viittaa digitaaliseen väärennökseen.

Väärennetyt paikkatiedot on havainnut esimerkiksi SkyTruth- ja Global Fishing Watch -järjestöjen data-analyytikko Bjorn Bergman.

Hän kiinnitti maaliskuussa huomiota Dagens Nyheterin uutiseen, jonka mukaan yhdeksän Ruotsin laivaston aluksen sijainti oli väärennetty Venäjän alueelle.

Laivat välittävät tietoja esimerkiksi sijainnistaan, suunnastaan ja nopeudestaan niin sanottuun AIS-järjestelmään. Sotalaivat eivät tietoja aina välitä, tai ne saattavat käyttää vääriä tunnistetietoja.

Hän havaitsi väärennetyiksi vahvistetuissa paikkatiedoissa tiettyjä yhtäläisyyksiä, joiden perusteella hän laati järjestelmään haun, joka paljasti sata todennäköisesti väärennettyä paikkatietoa. Hän pystyi vahvistamaan useat paikkatiedot väärennöksiksi muun muassa satelliittikuvien perusteella.

Väärennetyt tiedot ovat liittyneet yleensä länsimaisten sotalaivojen liikkeisiin, ja vain parissa tapauksessa niissä on mainittu venäläisten sota-alusten liikkuneen luvatta vierailla aluevesillä.

Väärennökset on luotu todennäköisesti jonkinlaisella AIS-simulaattoriohjelmalla ja syötetty järjestelmään maalla sijaitsevien AIS-vastaanottimien kautta.

Bergman ei ole löytänyt jälkiä siitä, kuka väärennettyjä tietoja on järjestelmään syöttänyt.

LÄHDE: IltaSanomat/Perttu Pitkänen 03.08.2021