Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita

Sodanuhka

Sodanuhka maailmassa – kolmas maailmansota eli Googin-sota ottaa askelia

Tälle sivulle kootaan aiheeseen liittyviä uutisia

USA:n amiraali: Tällainen on seuraava maailmansota

Uudet teknologiat muuttavat entisen Nato-komentajan mukaan merkittävästi sodankäynnin luonnetta.

Tukialussodankäynti – varsinkin sellaisena kuin se lähes sata vuotta sitten sai alkunsa – on käymässä vanhanaikaiseksi ja merenalaisten uhkien haastamaksi. Kuvassa lentotukialus USS Theodore Roosevelt. LEHTIKUVA/AFP
Tukialussodankäynti – varsinkin sellaisena kuin se lähes sata vuotta sitten sai alkunsa – on käymässä vanhanaikaiseksi ja merenalaisten uhkien haastamaksi. Kuvassa lentotukialus USS Theodore Roosevelt. LEHTIKUVA/AFP

Amerikkalaisamiraali James Stavridis kehottaa maansa päättäjiä ymmärtämään, että Yhdysvaltojen sotilaallinen johtoasema ei enää ole itsestäänselvyys.

– Jos luulette, että tulevaisuuden sodat käydään kuten ennen, jolloin laivojen, lentokoneiden ja panssarivaunujen kehittyneisyys ja lukumäärä ovat dominanssin olennaisin mittari, siinä tapauksessa Yhdysvallat on edelleen kadehdittavassa asemassa, Naton entinen sotilaskomentaja Stavridis toteaa Washington Postiin yhdessä entisen erikoisjoukkoupseerin Elliot Ackermanin kanssa kirjoittamassaan artikkelissa.

– Tukialuslaivastomme on nykyisin vailla vertaistaan. Tukialussodankäynti – varsinkin sellaisena kuin se lähes sata vuotta sitten sai alkunsa – on kuitenkin käymässä vanhanaikaiseksi ja merenalaisten uhkien haastamaksi. Autonomiset teknologiat, kuten miehittämättömien ilma- ja vesialusten parvet saattavat yhdessä hypersoonisten ohjusten kanssa muuttaa voimasuhteet valtamerillä, he sanovat.

Jos Yhdysvaltojen jännitteinen suhde Kiinaan eskaloituisi noin kymmenessä vuodessa kolmanneksi maailmansodaksi, onkin heidän mukaansa syytä kysyä, mitkä olisivat USA:n mahdollisuudet.

– Meidän on tunnistettava se tosiasia, että tulevaisuuden keskeiset asejärjestelmät ovat suurelta osin miehittämättömiä ja usein myös autonomisia. Ostamme ja rakennamme yhä asejärjestelmiä, jotka on suunniteltu sellaisia konflikteja varten, joita emme todennäköisesti enää kohtaa.

Irti menneistä kaavoista

Myös kybersodankäynti tuo Stavridisin ja Ackermanin mukaan tyystin uudenlaisen ulottuvuuden tuleviin sotiin.

– Asiantuntijat ovat soittaneet hälytyskelloja haavoittuvuuksista jo toistakymmentä vuotta. Silti liian moni poliitikko kuvittelee edelleen, että niin kauan kuin heidän pankkitilinsä ja kotiverkkonsa on suojattu salasanoin, kansallinen turvallisuusinframme pysyy hyvin suojattuna ja koskemattomana. Ongelmaan kohdistettuine riittämättömine sotilas- ja siviiliresursseinemme olemme kuitenkin menossa kohti ”kyber-Pearl Harboria”, he varoittavat.

Jos Yhdysvallat haluaa säilyttää johtoasemansa, se tarvitsee heidän mukaansa merkittävää panostusta hyökkäyksellisiin kybersuorituskykyihin, eliittijoukkoihin ja miehittämättömiin ajoneuvoihin.

– Kaikkein eniten me tarvitsemme aktiivista mielikuvitusta. Meidän tulisi koota näkemyksiä paitsi turvallisuuden ammattilaisilta, myös historioitsijoilta, kirjoittajilta, ulkopolitiikan asiantuntijoilta ja taidealojen edustajilta, Jos aiemmin on yhtään epäröity, viimeistään pandemian olisi osoitettava johtajillemme, miten tärkeää on kaavoihin kangistumaton ajattelu, kun kyse on maahamme kohdistuvien tulevien uhkien ennakoinnista ja kriisin välttämisestä ennen kuin se on jo ovella, he toteavat.

LÄHDE: Verkkouutiset/Heikki Hakala 21.03.2021

IRANILLA PIAN TOIMIVA YDINASE – mitä tekee Israel? – 18.04.2021

Venäjä pullistelee – Naton koneet hälytettiin ilmaan kymmenen kertaa 31.03.2021

Venäläiskoneita havaittiin muun muassa Itämerellä ja Norjan rannikon edustalla.

Strateginen Tu-95-pommikone. Arkistokuva. / mil.ru
Strateginen Tu-95-pommikone. Arkistokuva. / mil.ru

Puolustusliitto Nato kertoo hälyttäneensä hävittäjiä Venäjän sotilaskoneita vastaan kymmenen kertaa vain yhden vuorokauden aikana.

Tunnistuslentoja tehtiin Pohjois-Atlantilla, Pohjanmerellä, Itämerellä ja Mustallamerellä. BBC:n mukaan Venäjä ei ole toistaiseksi kommentoinut tapauksia.

Nato kuvaili sotilastoiminnan määrää poikkeuksellisen laajaksi. Kansainvälisessä ilmatilassa lentäneet venäläiskoneet olivat sulkeneet transponderinsa, mikä voi aiheuttaa vaaratilanteita siviililiikenteen kanssa.

Norjan ilmavoimien F-16-hävittäjät kohtasivat maan rannikon edustalla yhteensä neljä Tu-95- ja Tu-160-pommikonetta. Osa koneista kääntyi etelään, jolloin paikalle hälytettiin myös Britannian ja Belgian ilmavoimien koneita. Italialaiskoneet kertovat seuranneensa meripartiokonetta Kaliningradin lähellä Itämerellä.

Venäjän asevoimien aktivisuus on todennäköisesti yhteydessä pohjoisen laivaston sotaharjoitukseen.

LÄHDE: Verkkouutiset/Antti Kirkkala 31.03.2021

LUE MYÖS:
Voimannäyttö Kremliltä: Sotilastoiminta kiihtyi alkuviikolla pohjoisessa (VU 30.3.21)

Venäjän ulkoministeriön Nato-kartta hämmentää 30.03.2021

Puolet Suomesta puuttuu, Baltia osana Venäjää

Pilakuvan on julkaissut venäläismedia, joka väitti aiemmin Suomen aloittaneen talvisodan.

Venäjän ulkoministeriö otti lauantaina länsimaiden Nato-politiikkaan kantaa tviitillä, johon on liitetty hyvin erikoinen kartta.

Tyylitellyssä kartassa näkyy Venäjä ja sotilasliitto Natoon kuuluvia länsimaita sekä Naton tukikohtia. Kartan vieressä näkyy vihainen mies esittelemässä karttaa sekä huudahdus: ”Venäläiset ovat tulossa!”

Erikoiseksi kartan tekee se, että Suomi näyttää laihtuneen reilusti itään päin ja Baltian maat on merkitty Venäjään kuuluviksi.

Lisäksi Suomi, Ruotsi ja useita muita Natoon kuulumattomia maita, kuten Ukraina, on värikoodattu Natoon kuuluviksi.

– Kartan mukaan Venäjä on ilmeisesti vauhdittanut Ukrainan pitkään havittelemaa Nato-jäsenyyttä, Kanadan Ukrainan-suurlähettiläs Roman Waschuk kommentoi julkaisua.

Sotilastukikohtienkaan suhteen kartta ei ole ajan tasalla. Islantiin merkitty Naton sotilastukikohta Keflavikissa lakkautettiin vuonna 2006. Varsinaista tukikohtaa Islannissa ei enää ole, mutta Naton pilotit tekevät siellä harjoituslentoja kolme kertaa vuodessa. Kartta on harhaanjohtava myös siinä mielessä, että siihen ei ole merkitty yhtään Venäjän sotilastukikohtaa, vaikka niitä on kartankin alueella.

Nato 2030: Venäjä edelleen merkittävä uhka

Pilakuvan tarkoitus on ilmeisesti näyttää, että Venäjä olisi rauhanomainen ja Nato runsaine sotilastukikohtineen varsinainen riidanhaastaja.

Viestiä korostetaan vielä Twitter-jaon tekstillä.

– Otamme Naton hyökkäävän asenteen huomioon ulkopolitiikkaan ja armeijaan liittyvässä suunnittelutyössä.

Tviitti viittaa ilmeisesti Nato-maiden ulkoministerien tapaamiseen viime keskiviikkona 24. maaliskuuta. Vaikka Suomi ei kuulukaan Natoon, Suomen ulkoministeri Pekka Haavisto osallistui kokoukseen Nato-kumppanuuden takia. Myös Ruotsi oli mukana tapaamisessa.

– Naton ministeritapaamisen osallistujat ovat päättäneet pitää Venäjää pääasiallisena uhkana ja perustella sillä sotilasliiton lisättyä rahoitusta, tviitissä sanotaan.

Venäjä on useasti sanonut pitävänsä Naton laajenemista itään merkittävänä turvallisuusuhkana itselleen.

Ei ole täysin selvää, mihin lausuntoon tviitti viittaa.

– Huolimatta vuosien painostuksesta ja yrityksistä käydä merkityksellistä keskustelua, Venäjä on kasvattanut sortotoimia kotimaassa ja aggressiivista toimintaa muissa maissa, Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi tiedotustilaisuudessa 24. maaliskuuta.

Väitti Suomen aloittaneen talvisodan

Pilakuvan julkaisijaksi on merkitty Venäjän puolustusministeriön pyörittämän valtiorahoitteisen televisiokanava Zvezdan verkkosivut. Sama TV-kanava on julkaissut historiallisesti vääristynyttä materiaalia ennenkin.

Vuonna 2017 Zvezda julkaisi artikkelin, jonka mukaan Suomi olisi aloittanut talvisodan ampumalla Mainilan laukaukset. Artikkelin kirjoittajan mukaan Suomi olisi provosoinut talvisodan testatakseen neuvostojoukkojen toimintakykyä natsi-Saksan puolesta.

Kirjoittaja väittää myös, että koko toisen maailmansodan tarkoituksena olisi ollut saada Saksa hyökkäämään Neuvostoliittoon ja että Euroopan maat olisivat olleet ”valmiita palvelemaan [Natsi-Saksan johtaja Adolf] Hitleriä”.

Venäjän johto tunnusti 1990-luvulla, että Mainilan laukaukset olivat Neuvostoliiton lavastamat.

Zvezdan muuhun sisältöön kuuluu Venäjän armeijaan liittyviä uutisia. Sivustolla on omat osiot erilaisille Venäjän armeijan käytössä oleville asetyypeille ja muulle kalustolle. Niitä esitellään sivustolla rock-musiikin taustoittamilla videoilla.

Oudosta Nato-kartasta kertoi ensin Verkkouutiset.

LÄHDE: Iltalehti.fi/Marikki Nykänen 30.03.2021

Venäjän profetoitu miehitysalue, Ahvenanmaa puuttunee?
Venäjän profetoitu miehitysalue, Ahvenanmaa puuttunee? Kuvan lisännyt taakkatoimitus

USA:n kenraali: Kun Venäjä hyökkää, länsi yllättyy aina 04.04.2021

Ukrainan suvereniteettia on kenraaliluutnantti Ben Hodgesin mielestä uskallettava puolustaa päättäväisesti.

Yhdysvaltain Euroopan-joukkojen esikunta on nostanut tällä viikolla valmiuttaan Venäjän keskitettyä yhä enemmän joukkoja Ukrainan rajan tuntumaan. Amerikkalaisjoukot varautuvat nyt potentiaaliseen välittömään kriisiin.

Entisen USA:n Euroopan-joukkojen komentajan, kenraaliluutnantti Ben Hodgesin mukaan tämä tarkoittaa muun muassa Yhdysvaltain meri- ja ilmavoimien partioinnin tiivistämistä sekä tiedustelutoiminnan lisäämistä kaikkialla Euroopassa.

Hodges arvioi Venäjän toiminnan viittaavan siihen, että Kreml pyrkii nyt testaamaan Yhdysvaltain johtoon tammikuussa nousseen presidentti Joe Bidenin hallinnon sitoutumista Ukrainan suvereniteetin puolustamiseen.

– Arvelen Kremlin laskelmoivan, miten pitkälle voidaan mennä ennen kuin USA todella tekee jotain joko sotilaallisesti tai taloudellisesti, Hodges sanoo amerikkalaiselle julkisen palvelun radiokanavalle antamassaan haastattelussa.

Venäjälle on pantava hanttiin

Länsi-Ukrainassa on Hodgesin mukaan tällä hetkellä koulutustehtävissä noin 200 amerikkalaista ja 150 kanadalaista sotilasta. Jos Venäjä nyt kiihdyttäisi Itä-Ukrainassa jo seitsemättä vuotta jatkuneita sotatoimia, hän ei usko, että USA:n joukot osallistuisivat sotatoimiin Ukrainan rinnalla.

– Voin kuvitella sellaisen tilanteen, mutta en pidä sitä todennäköisenä. Luulen, että ennen joukkojen lähettämistä tekisimme ensin kaiken muun voitavamme Ukrainan suvereniteetin tukemiseksi, hän sanoo.

Kun Venäjä vuonna 2014 miehitti Ukrainalle kuuluvan Krimin ja liitti sen laittomasti omaan alueeseensa, lännessä tapahtumia seurattiin hämmästyksen ja epäuskon vallassa. Sotilaallista apua ei mikään valtio Ukrainalle antanut. Nyt Kiovassa pelätään, että sodan mahdollisesti eskaloituessa maa on jälleen jäämässä yksin.

– Me – ei vain Yhdysvallat, vaan länsi kokonaisuudessaan – sallimme itsellemme tulla edelleen yllätetyiksi siitä, että Venäjä saattaa todella käyttää voimaa eurooppalaista valtiota vastaan. Meidän olisi lakattava hämmästymästä siitä, että he kunnioittavat vain voimaa. Meidän on tehtävä vastarintaa, Hodges toteaa.

LÄHDE: Verkkouutiset/Heikki Hakala 04.04.2021

Ex-presidentti suuttui Saksalle: ”Venäjän joukot ovat jo maassa” 04.04.2021

Saksan kannanotto on selkärangaton, sanoo Toomas Hendrik Ilves.

Saksan kehotus jännitteiden vähentämiseksi Ukrainassa on ”selkärangaton” ja ”moraaliton”, arvostelee Viron ex-presidentti Toomas Hendrik Ilves. Ukrainan tilanne on viime aikoina jälleen kiristynyt, ja venäläisjoukkojen liikkeiden on jopa arvioitu enteilevän uutta hyökkäystä. Venäjä on keskittänyt joukkojaan miehittämilleen alueille, ja Venäjän johdon retoriikka Ukrainaa kohtaan on jyrkentynyt.

Saksa ja Ranska kehottivat lauantaina sekä Ukrainaa että Venäjää pyrkimään tilanteen rauhoittamiseen.

Viron presidenttinä 2006-2016 toiminut Ilves ei kannanottoa niele.

– Eli Venäjän joukot, jotka ovat jo maassasi, keskittävät miehiä ja kalustoa. Saksa kehottaa sinua de-eskaloimaan. Mikä teissä on vikana? Saksan ulkoministeriö, ette selvästikään ole tyhmiä. Olette selkärangattomia. Ja moraalittomia. Hävetkää, Ilves kirjoitti Twitterissä sunnuntaina.

– Näin käy kun diilit, kuten esimerkiksi NS2, määrittelevät ulkopolitiikan. Ei loukata Venäjää heidän toimiensa takia, Ilves jatkoi, viitaten Nord Stream 2-kaasuputkihankkeeseen.

Ex-presidentin mukaan Saksan kehotus on todiste siitä, että myös suuren eurooppalaisen valtion ulkopolitiikka on ”ostettavissa”.

So Russian troops, already on your own territory, are massing men and materiel. Germany tells you to de-escalate. What is wrong it with you? You clearly are not stupid @GermanyDiplo. You are spineless. And immoral. Shame. https://t.co/1w0LiFaBGu

— toomas hendrik ilves (@IlvesToomas) April 4, 2021

This is what happens when your foreign policy is determined by your deals, e.g. NS2. Let’s not offend the Russians for their aggression.

This shameful statement is yet more proof of how purchasable even a large European country’s foreign policy is. https://t.co/OprsSURUmb

— toomas hendrik ilves (@IlvesToomas) April 4, 2021

LÄHDE: Verkkouutiset/Calle Koskela 04.04.2021

Miksi Venäjä aktivoitui Ukrainassa juuri nyt? 05.04.2021

Tutkija: Vladimir Putin voi haluta sotaa kolmesta syystä

Euroopan unionin EU:n ulkopolitiikasta vastaava Josep Borrell kuvailee Ukrainan tilannetta huolestuttavaksi. Venäjä-asiantuntija löytää presidentti Vladimir Putinin toimille useita syitä.

Huolestuttava tilanne. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyn mukaan Venäjä pyrkii luomaan maiden rajalle uhkaavaa ilmapiiriä.Kuva: SERGEY DOLZHENKO
Huolestuttava tilanne. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyn mukaan Venäjä pyrkii luomaan maiden rajalle uhkaavaa ilmapiiriä.Kuva: SERGEY DOLZHENKO

Venäjän ja Ukrainan välit huolestuttavat kansainvälisen politiikan asiantuntijoita.

Venäjä on uutistoimistojen mukaan lisännyt joukkojaan Ukrainan rajalla ja Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba uutistoimisto Reutersin mukaan syytti viime viikolla Venäjää ”järjestelmällisestä ärsyttämisestä”. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyn mukaan Venäjä pyrkii luomaan rajalle ”uhkaavaa ilmapiiriä”.

Euroopan unionin EU:n ulkopolitiikasta vastaava Josep Borrell kuvaili sunnuntai-iltana tilannetta huolestuttavaksi.

”Seuraamme vakavasti huolestuneina Venäjän sotilaallista aktiivisuutta Ukrainan ympäristössä. EU antaa vankkumattoman tukensa Ukrainan suvereniteetille ja alueelliselle koskemattomuudelle”, hän tviittasi keskusteltuaan ulkoministeri Kuleban kanssa.

Ajatushautomo Atlantic Councilin kokenut Itä-Euroopan asiantuntija, ekonomisti ja Boris Jeltsinin venäläishallinnon neuvonantajiin kuulunut Anders Åslund pohtii tilannetta Twitterissä ja mainitsee kolme syytä tilanteelle.

LUE MYÖS

Ex-suurlähettiläältä kova arvio Vladimir Putinista ja Suomen ulkopolitiikasta –”Vakava konflikti kuplii”

”Miksi Vladimir Putin haluaisi sotaa Ukrainassa? Minun arvaukseni on, että hän tarvitsee sotaa selviytyäkseen ensi syyskuussa olevista duuman vaaleista. Lisäksi Putin haluaa heikentää Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenia heti virkakauden ensimmäisinä kuukausina. Kolmanneksi Putin haluaa palata kansainväliselle näyttämölle”, Åslund arvioi.

Myös Ruotsin entinen pää- ja ulkoministeri, kansainvälisen politiikan asiantuntija Carl Bildt sanoo Putinin etsivän ”tekosyytä jollekin”. Hän kiinnittää huomiota siihen, miten tilanteesta on Venäjällä uutisoitu.

”Venäläinen media puhuu Ukrainan provokaatioista ja hyökkäyssuunnitelmista tavalla, jolla ei ole mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Tällainen vaikuttaa Venäjän yritykseltä luoda tekosyy jollekin. Valitettavasti tämä toimintamalli ei ole täysin tuntematon entuudestaan. Venäläinen sotilasoperaatio johtaisi todennäköisesti sotaan, minkä ei pitäisi olla Venäjän edun mukaista. Ei kuitenkaan voida sulkea pois sitä, että Venäjä olisi valmis jonkinlaiseen rajatumpaan toimintaan”, hän pohtii blogissaan.

Bildt muistuttaa, että Venäjä toimi samoin vuonna 2015, kun Minskin rauhansopimuksesta neuvoteltiin.

LÄHDE: Uusi Suomi/Katja Incoronato 05.04.2021

LUE SEURAAVAKSI:

Kokoomusjohtaja: Venäjä voi käyttää uudelleen ”Krimin reseptiä” – Nostaa esiin ”Suomen suurimman turvallisuusuhan”

Tutkija Ukrainan tapahtumista: ”Venäjällä propaganda käy kuumana” 06.04.2021

Tilanne on muuttunut nopeasti arvaamattomaksi”

”Venäläinen propaganda käy kuumana ja vaikuttaisi luovan sellaista ilmapiiriä, jossa jonkinlainen operaatio/sotilaallinen toimenpide olisi mahdollinen”, arvioi tutkija Henri Vanhanen.

Ukrainan tilanne. Kuvassa venäläismielisiä ukrainalaiskapinallisia taisteluharjoituksessa tammikuussa 2020.Kuva: DAVE MUSTAINE
Ukrainan tilanne. Kuvassa venäläismielisiä ukrainalaiskapinallisia taisteluharjoituksessa tammikuussa 2020.Kuva: DAVE MUSTAINE

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Henri Vanhanen kommentoi Twitterissä tilannetta Ukrainan ja Venäjän välillä. Venäjä on uutistoimistojen mukaan lisännyt joukkojaan Ukrainan rajalla.

”Ukrainassa tapahtumat etenevät nyt nopeasti ja epävarmuus lisääntyy”, toteaa Vanhanen.

”Nykyhetkessä tilanne on muuttunut nopeasti arvaamattomaksi. Venäläinen propaganda käy kuumana ja vaikuttaisi luovan sellaista ilmapiiriä, jossa jonkinlainen operaatio/sotilaallinen toimenpide olisi mahdollinen. Toisin sanoen Ukrainasta yritetään maalata aggressoria”, hän arvioi.

Monissa arvioissa toistuu se, että Venäjä tavoittelisi uutta vipuvartta Ukrainan konfliktissa. Vanhasen mukaan sellainen voisi olla Venäjän kiihdyttämä tulitaistelu, josta Venäjä saisi syyn lähettää erikoisjoukkoja tulilinjalle.

”Tarvittaessa nämä joukot voisivat sitten säädellä sodan intensiteettiä hyvinkin nopeasti ja luoda kriisiin uusia kierroksia. Tämä liike edistäisi Venäjän pyrkimystä vahvistaa Ukrainan sotaa ulkopoliittisena vipuvartena”, Vanhanen arvioi.

”Olennainen kysymys kuitenkin myös on, miksi sota on lähtenyt juuri nyt uusille kierroksille? Varmasti osa tavoitteista liittyy Yhdysvaltain uuden hallinnon testaamiseen. Biden on arvostellut Venäjää/Putinia kovin sanoin alusta lähtien. Nyt mahdollisesti testataan Yhdysvaltain sitoutumista Ukrainan asiaan. Washington onkin vakuuttanut tukeaan ja käynyt tiheää yhteydenpitoa niin Kiovan kuin Moskovan suhteen viime päivinä”, Vanhanen pohtii.

”Ukrainan presidentti Zelensky on julkisesti painottanut saaneensa Bidenin hallinnolta tuen Venäjän aggressiota vastaan ja puhunut maan Nato-jäsenyyden nopeuttamisen tarpeesta. Nämä ovat viestejä ennen kaikkea Kremlin suuntaan. Nato/Yhdysvallat myös nostaneet valmiutta”, hän jatkaa.

Vanhanen ei usko pahimpaan skenaarioon eli suurten taistelujen käynnistymiseen Ukrainassa. Toisaalta merkkejä voi hänen mukaansa tulkita nyt molempiin suuntiin.

”Paljon on lopulta kiinni siitä, kuinka osapuolet osaavat tulkita toistensa aikeita”, hän arvioi.

LÄHDE: Uusi Suomi/Jenni Tamminen 06.04.2021

Tutkija Venäjän siirroista: Viittaavat seuraavaan vaiheeseen 11.04.2021

Mika Aaltola pitää lähiviikkoja hyvin herkkänä ajanjaksona Ukrainan sodassa.

Venäjän joukkojensiirrot Ukrainan rajalla ovat tutkijan mukaan merkki uudesta vaiheesta sodassa. (Photo by STR / AFP) / - LEHTIKUVA / AFP
Venäjän joukkojensiirrot Ukrainan rajalla ovat tutkijan mukaan merkki uudesta vaiheesta sodassa. (Photo by STR / AFP) / – LEHTIKUVA / AFP

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola arvioi Twitterissä, että Venäjän suorittamat joukkojen siirrot viittaavat uuteen vaiheeseen Ukrainan sodassa.

– Suurehkot siirrot viitaavat seuraavaan vaiheeseen Ukrainan sodassa. Operatiivisen valmiuden saavuttaminen lienee ajan kysymys. Sen jälkeen kiinni poliittisesta johdosta. Lähiviikot poliittisesti hyvin sensitiivinen ajanjakso, jottei pahin tapahtuisi, Aaltola kirjoittaa.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Henri Vanhanen arvioi eilen, että jännitteiden kiristyminen Ukrainassa heijastuu myös Suomen turvallisuuteen ja valtionjohto tiedostaa tämän.

Suurehkot siirrot viitaavat seuraavaan vaiheeseen Ukrainan sodassa. Operatiivisen valmiuden saavuttaminen lienee ajan kysymys. Sen jälkeen kiinni poliittisesta johdosta. Lähi viikot poliittisesti hyvin sensitiivinen ajanjakso, jottein pahin tapahtuisi.

— Mika Aaltola (@MikaAaltola) April 11, 2021

LÄHDE: Verkkouutiset/Mikko Pousi 11.04.2021

Ukrainan tilanne: USA ja Britannia ärähtivät Venäjälle 11.04.2021

Tutkija varoittaa Suomea: ”Voi heikentää turvallisuustilannetta nopeasti

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola arvioi suurehkojen siirtojen viittaavan seuraavaan vaiheeseen Ukrainassa.

Varoitus Venäjälle. USA:n ulkoministeri Antony Blinken sanoo olevan huolissaan Venäjän toimista Ukrainan rajalla. Hän muistutti sunnuntaina presidentti Joe Bidenin Venäjälle antamasta varoituksesta.Kuva: epa09105553
Varoitus Venäjälle. USA:n ulkoministeri Antony Blinken sanoo olevan huolissaan Venäjän toimista Ukrainan rajalla. Hän muistutti sunnuntaina presidentti Joe Bidenin Venäjälle antamasta varoituksesta.Kuva: epa09105553

Yhdysvaltain ja Britannian ulkoministerit ovat varoittaneet Venäjää seurauksista, jos se toimii aggressiivisesti Ukrainaa kohtaan.

”Olen huolissani Venäjän toimista ja sotilaallisen tilanteen kehittymisestä Ukrainan rajalla. Presidentti Joe Biden on tehnyt selväksi, että Venäjän aggressiivisella toiminnalla tulee olemaan seurauksia”, Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sanoi NBC Newsin haastattelussa sunnuntaina.

Britannian ulkoministeri Dominic Raab puolestaan vaati Twitter-kirjoituksessaan Venäjää rauhoittamaan tilanteen välittömästi.

”Britannia ja Yhdysvallat vastustavat jyrkästi Venäjän kampanjaa, jolla se pyrkii epävakauttamaan Ukrainaa”, Raab tviittasi.

Venäjä on keskittänyt jo viikkojen ajan joukkojaan Ukrainan rajalle. Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola arvioi suurehkojen siirtojen viittaavan seuraavaan vaiheeseen.

”Operatiivisen valmiuden saavuttaminen lienee ajan kysymys. Sen jälkeen kiinni poliittisesta johdosta. Lähi viikot poliittisesti hyvin sensitiivinen ajanjakso, jottei pahin tapahtuisi”, hän tviittasi sunnuntaina.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Henri Vanhanen nostaa esiin myös Suomen tilanteen.

”Se, mitä Ukrainan sodan kiristymisestä ei ole vielä juurikaan huomioitu, on jännitteiden lisääntymisen vaikutus Suomen turvallisuuteen. On selvää, että ne heijastuvat myös Pohjois-Eurooppaan. Varsinkin jos sota eskaloituu.”

Vanhanen muistuttaa, että Ukrainan sodan alku heikensi Suomen turvallisuustilannetta ”kertaheitolla”.

”Se voi heikentää sitä nopeasti edelleen. Suomella intressi yrittää vaikuttaa tilanteeseen, jotta jännitteet sen lähialueilla eivät lisääntyisi”, hän kommentoi Twitterissä.

LÄHDE: Uusi Suomi/Katja Incoronato 11.04.2021

LUE LISÄÄ:

Venäjä-tutkijalta rajut kysymykset Suomen hallitukselle: ”Annammeko apua Virolle Naton kanssa? Entä jos joudumme rajoitetun hyökkäyksen kohteeksi?”

Tutkija Ukrainan tapahtumista: ”Venäjällä propaganda käy kuumana – Tilanne on muuttunut nopeasti arvaamattomaksi”

Pahin Ukraina-skenaario koskisi myös Suomea 16.04.2021

Sanoo ulkoasiainvaliokuntaa johtava kansanedustaja Mika Niikko – Kertoo rehellisesti, että tekisi mieluiten politiikassa jotain muuta

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko asemoi Uuden Suomen haastattelussa Suomen aseman, kun Venäjän ja Ukrainan välinen tilanne kiristyy huolestuttavasti. Hän myös arvioi pääministeri Marinin historiallisen tiukkaa Kiina-lausuntoa. Niikko hoitaa painavaa pestiään sitoutuneesti, mutta politiikassa sydän palaa toisen teeman pariin. Niikko kertoo myös, millaiset välit hänellä on entiseen mentoriinsa Timo Soiniin.

Ulkopolitiikka. ”Kyllä me pysymme ulkopuolella Naton ja mahdollisesti Venäjän välisistä selkkauksista, jos sellaisia tuleman pitää”, Mika Niikko asemoi Suomen tilannetta.Kuva: Petteri Paalasmaa
Ulkopolitiikka. ”Kyllä me pysymme ulkopuolella Naton ja mahdollisesti Venäjän välisistä selkkauksista, jos sellaisia tuleman pitää”, Mika Niikko asemoi Suomen tilannetta.Kuva: Petteri Paalasmaa

LÄHDE: Uusi Suomi/Jenni Tamminen 16.04.2021

Venäjän ja lännen suhde aallonpohjassa – 19.04.2021

Nyt tuli vain huonoja uutisia – Venäjän ja lännen suhde aallonpohjassa, Aleksei Navalnyi ei ole Venäjän ainut ongelma

Viikonloppu toi vain huonoja uutisia. Länsimaat joutuvat pohtimaan suhdettaan Venäjään nyt tosissaan.

Venäjän ja lännen väliset poliittiset suhteet ovat juuri nyt kaikkien aikojen huonoimmalla tolalla Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen.

Vaikka tuoreiden tietojen mukaan vankileirillä kahden ja puolen vuoden tuomiotaan suorittava venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi on siirretty sairaalahoitoon, Venäjän tilanne aiheuttaa lännessä harmaita hiuksia.

Viikonlopun jymyuutinen tuli Tšekin tasavallasta. Maan hallitus ilmoitti saaneensa todisteet siitä, että Venäjä junaili maassa vuonna 2014 eli ”Krimin vuonna” tapahtuneen asevarikon räjähdyksen.

Hallitus on tiedottanut, että asiaan on kytkeytynyt myös Venäjän sotilastiedustelun (GRU) agenttiparivaljakko Petrov ja Boshirov. Kyseisiä peitenimiä käyttäneiden agenttien on epäilty osallistuneen myös Englannin Salisburyssa vuonna 2018 tapahtuneeseen myrkkymurhayritykseen, jonka kohteena oli entinen venäläisagentti Sergei Skripal.

Tšekin hallituksen mukaan vieraan vallan toteuttama tai vain suunnittelemakin räjähdysisku itsenäisen valtion sisällä on lähestulkoon sama asia kuin sotatila maiden välillä.

Tšekki toimikin välittömästi ja ilmoitti karkottavansa 18 venäläisdiplomaattia maasta. Hallituksen mukaan kyseiset henkilöt ovat todellisuudessa Venäjän sotilastiedustelun tai ulkomaantiedustelupalvelun (SVR) väkeä.

Venäjä vastasi heti symmetrisesti karkottamalla 18 tšekkidiplomaattia. Toimenpiteen jälkeen Moskovaan ei montaa tšekkiä jää.

Viime viikonloppuun saakka Tšekin tasavallan ja Venäjän välit ovat olleet jännitteistä huolimatta kohtalaisen hyvät. Tšekin povattiin jopa ostavan Venäjältä Sputnik V -koronarokotetta.

Nyt rokotehankinta on peruttu, ja maanantaina Tšekin hallitus ilmoitti, ettei maahan suunniteltavaa ydinvoimalaa tilata ainakaan Venäjän Rosatomilta, joka on maailman johtava ydinvoimalavalmistaja. Rosatom on sama yhtiö, jonka on tarkoitus toimittaa ydinvoimala Suomen Pyhäjoelle.

Yhden viikonlopun aikana Venäjän ja Tšekin suhteet ovat siis ajautuneen huonoimmalle tasolle sitten ”Prahan kevään” vuonna 1968. Nähtäväksi jää heijastuuko asetelma myös toukokuussa Riiassa järjestettäviin jääkiekon MM-kisoihin?

Vanhemmat jääkiekon ystävät muistavat vuoden 1969 MM-kisat, jolloin Tšekkoslovakian joukkue taisteli kuin elämästä ja kuolemasta pelatessaan Neuvostoliittoa vastaan. Tšekkoslovakia voitti tuolloin keskinäisen ottelun maalein 2–0.

Aleksei Navalnyin kohtalo voi ratkaista paljon

Viikonlopun muita uutisia olivat ukrainalaisdiplomaatin pidätys Pietarissa ja Valko-Venäjältä kantautunut väite, jonka mukaan ”länsi” olisi suunnitellut maassa sotilaskaappausta, jonka tarkoituksena oli syöstä vallasta maan diktaattori Aljaksandr Lukašenka.

Väite kuulostaa absurdilta, mutta kertoo samalla jotain olennaista lännen sekä Venäjän ja Valko-Venäjän tulehtuneista suhteista.

Onko aallonpohja siis jo saavutettu? Venäläissanonnan mukaan pohjakosketuksen jälkeen voi pohjan alta kuulua vielä koputus.

Tällainen koputus kuuluisi mikäli vankilassa istuva oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi menehtyisi. Navalnyi on syömälakossa ja hänen tukijoukkonsa vaativat miehelle välitöntä ja asiallista hoitoa. Maanantaisten tietojen mukaan hänet olisi siirretty sairaalaan. Asiasta kertovat useat venäläismediat.

Jos Navalnyi kuolisi vangitsijoidensa käsiin, olisivat seuraukset Venäjälle ankarat. Nord Stream 2 -kaasuputki pannaan jäihin ja Venäjä irrotetaan kansainvälisestä Swift-pankkimaksujärjestelmästä.

Eurooppa oireilee

Venäjän turvallisuuspoliisi FSB pidätti viime perjantaina Pietarissa toimivan ukrainalaisdiplomaatin vakoilusta epäiltynä.

Venäjän ja Valko-Venäjän turvallisuuspalvelut väittivät lauantaina estäneensä lännen suunnitteleman sotilasvallankaappauksen toteuttamisen Valko-Venäjällä.

Tšekki ja Venäjä karkottivat viikonloppuna diplomaatteja sen jälkeen, kun Tšekin hallitus väitti Venäjän sotilastiedustelun (GRU) junailleen asevaraston räjäyttämisen maassa vuonna 2014.

Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi on tukiryhmänsä mukaan hengenvaarassa, ellei saa asiallista hoitoa. Maanantaisten tietojen mukaan Navalnyi on siirretty sairaalaan.

LÄHDE: Uusi Suomi/Martti Kiuru 19.04.2021