– seuraa lopun ajan aiheita

Venäjä ja Kiina uhkaavat kostotoimilla

Venäjä ja Kiina uhkaavat järkyttävillä kostotoimilla: ”Suoran sotilaallisen yhteenoton riski on kasvanut”

Kiinan mukaan Yhdysvaltojen kyberjoukkojen sijoittaminen pieniin maihin voi laajentaa konfliktin ydinsodaksi.

Liittolaiset. Venäjä ja Kiina sopivat helmikuussa ”rajoittamattomasta ystävyydestä” maiden välillä.

Venäjä ja Kiina varoittavat Yhdysvaltoja siitä, että sen Ukrainan avuksi tekemät kyberiskut ovat aggressiota, jotka johtavat maiden kostotoimiin. Yhdysvallat on avustanut Ukrainaa vahvistamaan kyberpuolustustaan, suorittanut informaatio-operaatioita ja tehnyt kyberiskuja Venäjää vastaan.

The Registerin mukaan useat valtiot ovat kertoneet julkisesti omistamistaan kyberaseista, mutta niiden käytön myöntäminen on harvinaista. Yhdysvaltain kyberjoukkojen johtajan, kenraali Paul Nakasonen lausunnot maan tekemästä kybertoiminnasta ovat siksi harvinaisia.

Kiinan hallituksen tiedottaja Zhao Lijian kyseenalaisti Yhdysvaltojen toiminnan ulkopolitiikka koskevassa tiedotustilaisuudessa keskiviikkona 8. kesäkuuta.

”Yhdysvaltojen täytyy selittää kansainväliselle yhteisölle, miten nämä ’hakkerointioperaatiot’ ovat linjassa sen kanssa, että Yhdysvallat on kieltänyt osallistuvansa suoraan Venäjän ja Ukrainan väliseen konfliktiin”, Lijian sanoi.

LUE MYÖS

Hakkerit iskivät venäläiselle radiokanavalle – kuulijat yllättyivät musiikista

Lijian vastusti myös USA:n kyberjoukkojen asettamista pieniin ja keskisuuriin maihin. Yhdysvallat on myöntänyt tarjonneensa yhdeksälle maalle apua kyberpuolustuksessa. Lijianin mukaansa avun hyväksyminen on vaarallista, sillä se voi johtaa konfliktin eskaloitumiseen jopa ydinsotaan asti.

”Näiden maiden tulee pitää silmänsä auki ja varoa, ettei sijoittaminen vedä niitä mukaan konfliktiin, johon he eivät halua osallistua”, Lijan jatkoi.

Venäjän ulkoministeriön kansainvälisen informaatioturvallisuusosaston johtaja A.V. Krutskikh sanoi Yhdysvaltojen kyberhyökkäysten kohdistuneen niin siviili- kuin viranomaiskohteisiinkin.

”Lännen harjoittama informaatiotilan militarisointi ja yritykset muuttaa se valtioiden välisten yhteenottojen areenaksi ovat lisänneet huomattavasti arvaamattomiin seurauksiin johtavan suoran sotilaallisen yhteenoton riskiä”, Krutskikh jyrähti.

Kiina ja Venäjä sopivat maiden välisestä ”rajoittamattomasta ystävyydestä” helmikuussa 2022. Maiden antamat samankaltaiset lausunnot Yhdysvaltojen roolista Ukrainan sodassa ovat tuskin sattumaa, sillä esimerkiksi Kiina on kieltäytynyt tuomitsemasta Venäjän hyökkäystä YK:n yleiskokouksessa.

LUE MYÖS

Venäjä suunnittelee kammottavaa ratkaisua – uhkailee yritykset taipumaan tahtoonsa

Huawei jättää Venäjän – syy piirtää karun kuvan maan tilanteesta

Mitä ihmettä, Apple? Siri mainostaa Kremlin propagandaa ja Safarilla pääsee kielletylle uutissivustolle

Kyberprofessori Limnéll: Suomen pitää ottaa oppia Ukrainalta

LÄHDE: TIVI/Joakim Kullas 10.06.2022