Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme ilmiöitä

Sovellukset vakoilevat

Lähes kaikki älypuhelimesi sovellukset kyttäävät sinua ja lähettävät tiedot Googlelle

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Mikael Sjöstöm 31.10.2018
Artikkeliin liittyvä kuva
Brittiläisen Oxfordin yliopiston vertaisarvioidussa tutkimuksessa käytiin läpi noin kolmannes Googlen sovelluskaupassa vuonna 2017 tarjolla olleista sovelluksista. Asiasta kirjoittaa Financial Times. Keskivikertosovellus lähettää käyttäjästä kerättyä dataa kymmenelle osapuolelle ja joka viides sovellus yli 20 osapuolelle. Keväällä voimaan tulleen EU:n GDPR-asetuksen vuoksi www-sivustot ovat joutuneet kertomaan, mitä tietoja ne keräävät käyttäjistä. Samalla nopeasti yleistyvien puhelinsovellusten toimintaan ei ole juuri kiinnitetty huomiota. Oxfordissa tutkimusta johtaneen Reuben Binnsin mukkaan datan jakaminen on lisääntynyt holtittomasti, koska valtaosa puhelinsovelluksista on muuttunut mainosrahoitteisiksi. Binns sanoo, että käyttäjät, viranomaiset ja jopa sovelluskehittäjät ja mainostajat eivät tiedä, miten paljon puhelimista lähtee dataa digimainontaa tekeville yhtiöille, käyttäjätietojen myyjille, yhdistelijöille ja välittäjille. Kolmansien osapuolien puhelinsovelluksista keräämä data kattaa kaiken iän ja sukupuolen kaltaisista profiilitiedoista sijaintiin, lähellä oleviin matkapuhelinverkon tukiasemiin tai wifi-reitittimiin ja tietenkin kaikkiin puhelimeen asennettuihin sovelluksiin. Financial Times juttuun liitetty hakupalvelu kertoo esimerkiksi, mihin seuraavat sovellukset lähettävät dataa Alphabetin eli Googlen lisäksi.
ePassiTwitter
FinnairAmazon, New Relic
K-PlusTwitter, Facebook, Microsoft
MTV KatsomoTwitter, Microsoft, comScore
NetflixAmazon
NettiautoFacebook, comScore, Twitter
Nordea mobile SuomiUrbanairship, NetIQ
Polar FlowFacebook
SpotifyOracle, Facebook, comScore, Twitter, Verizon
Suunto MovescountVerizon, Mapbox, Facebook, Microsoft, Twitter
Tekniikan MaailmaTwitter,Facebook, Microsoft
TinderFacebook, Appsflyer
YLE UutisvahtiTwitter, Facebook, comScore, New Relic
WhatsAppFacebook, Foursquare
Vain Aplhabetille dataa lähettävät esimerkiksi HSL Mobiililippu, Mobili Oma Elisa, YouTube ja Wilma. App Annien mukaan kymmenessä vuodessa Google Play -sovelluskaupan julkistamisesta Android-sovelluksia on julkaistu lähes kymmenen miljoonaa. Elokuun lopussa tarjolla oli 2,8 miljoonaa sovellusta. Tutkijat etsivät sovelluksista datan lähettämisestä kertovaa koodia ja selvittivät, miten monelle vastaanottajalle dataa lähti. Useimmiten data päätyi kuitenkin muutamalle yhtiölle, tyypillisesti Googlen emoyhtiö Alphabetille sekä Facebookille, Twitterille, Verizonille, Microsoftille ja Amazonille.

Piiloutuminen muiden yhtiöiden taakse

Eniten dataa keräävät yhtiöt piiloutuvat usein muiden yhtiöiden taakse. Viime vuoden tammikuussa 88 prosenttia sovelluksista lähetti dataa jollekin Alphabetin omistamalle yhtiölle ja 43 prosenttia jollekin Facebookin omistamalle yhtiölle. Dataa kahmivat yhtiöt pystyvät luomaan yksityiskohtaisia käyttäjäprofiileja. Jos tieto parin etsintään tehdystä sovelluksesta yhdistetään pankkisovellukseen, pankki saattaa pystyä päättelemään asiakkaansa sukupuolisen suuntautuneisuuden. Ja jo luonnehdinta puhelimeen asennetuista sovelluksista kertoo paljon käyttäjästä Google kiisti tutkimuksesta tehdyt johtopäätökset ja sanomalla, että se luonnehtii väärin tavanomaista toimintaa kuten sitä, että sovellus raportoi kaatumisestaan ja analytiikastaan. Binnsin mukaan käyttäjät antavat sovelluksille paljon enemmän oikeuksia kuin raportoida kaatumisesta. Monet pyytävät oikeutta siirtää ja säilöä dataa analyysiä ja myymistä varten. Financial Timesin oma puhelinsovellus lähettää dataa seitsemälle eri vastaanottajalle. FT:n edustajan mukaan yhtiö lähettää dataa voidakseen itse lähettää push-viestejä, seurata sovelluksen tilaa, kirjautumista Googleen ja personoida mainontaa. Tutkimuksen mukaan eniten dataa välittivät uutissovellukset, pelit ja lapsille suunnatut ohjelmat, vaikka sääntely Euroopassa ja Yhdysvalloissa rajoittaa lapsista kootun tiedon prosessointia. Sovellusten tekijät siirtävät vastuun käyttäjille ilmoittamalla, että alle 13-vuotiaiden ei pitäisi asentaa sovellusta. Oxfordin tutkijoiden mukaan 90 prosenttia sovelluksista siirtää dataa kolmansille osapuolille Yhdysvalloissa, viisi prosenttia Kiinaan ja kolme prosenttia Venäjälle. LUE MYÖS: Viestintäsovelluskäyttäjiä urkitaan