Sukupuolineutraalit henkilötunnukset tyrmätään

Keskusta tyrmää hallitusohjelman sukupuolineutraalit henkilötunnukset – Puheenjohtaja Saarikko: Ei mahdollista nyt

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikon mukaan hallitusohjelman mukaiselle henkilötunnusuudistukselle ei ole edellytyksiä.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko toimii tiede- ja kulttuuriministerinä.Kuva: SUSANNA KEKKONEN
Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko toimii tiede- ja kulttuuriministerinä.Kuva: SUSANNA KEKKONEN

Hallituspuolue keskustan linja pääministeri Sanna Marinin (sd) hallitusohjelmaan kirjattuun henkilötunnusuudistukseen on herättänyt ihmetystä.

”Henkilötunnuksen sukupuolisidonnaisuudesta luovutaan osana henkilötunnuksen uudistamista valtiovarainministeriön selvityksen pohjalta”, kerrotaan hallitusohjelmassa.

Talouselämä kysyi keskustan puheenjohtajan ja tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon kantaa hankkeeseen.

Hallitusohjelman mukaan henkilötunnusuudistus tehdään sukupuolineutraalisti. Mikä on keskustan linja?

”Keskustan eduskuntaryhmän kanta on kerrottu julkisesti. Se on niin iso taloudellinen satsaus, että emme näe edellyksiä niin massiiviselle uudistukselle näinä aikoina. Se on keskustan eduskuntaryhmän kanta ja myös minun kantani”, Saarikko kertoi Talouselämälle.

Noudatetaanko tässä asiassa hallitusohjelmaa vai ei?

”On todettu, että tämän uudistuksen kokonaiskustannusvaikutukset ovat niin isot, että emme pidä sitä realistisena.”

Eli keskusta ei noudata tässä asiassa hallitusohjelmaa?

”Keskustan eduskuntaryhmä on kertonut tähän kantansa. Pidämme sitä uudistusta tässä ajassa niin mittavana ja järeänä, että siihen ei ole arviomme mukaan mahdollisuuksia.”

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kertoi syyskuussa, ettei keskustan eduskuntaryhmä ole uudistuksen kannalla kustannusten vuoksi.

Keskustan eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Eeva Kallin mukaan taustalla on myös se, ettei sukupuolineutraaliutta katsota riittäväksi perusteeksi hankkeen käynnistämiselle.

Valtiovarainministeriö asetti vuonna 2017 työryhmän selvittämään henkilötunnuksen uudistamista. Työryhmä on esittänyt, että Suomessa otettaisiin käyttöön vuodesta 2027 alkaen uudenmuotoinen henkilötunnus, josta ei enää kävisi ilmi henkilön ikä, syntymäaika, sukupuoli tai muuta henkilöön liittyvää tietoa.

Nykyisen henkilötunnuksen yksilönumero on nykyisin miehillä pariton ja naisilla parillinen.

Miljardin hintalappu?

Finanssiala ry:n mukaan hankkeen kustannukset voivat olla hyvin korkeat.

”Henkilötunnuksen uudistus aiheuttaisi Finanssiala ry:n alustavan arvion mukaan miljardiluokan kustannukset sekä julkiselle että yksityiselle sektorille, sillä järjestelmät pitäisi muokata vastaamaan uudistusta”, Finanssiala kertoi tiedotteessa huhtikuussa.

Valtiovarainministeriön lainsäädäntöneuvos Sami Kivivasara arvioi Talouselämälle toukokuussa, että julkisen hallinnon ja eläkealan osalta kokonaiskustannukset voivat olla jotain kymmenien miljoonien ja noin 200 miljoonaan euron välillä.

Valtiovarainministeriön työryhmä perusteli viime keväänä julkaistussa loppuraportissaan henkilötunnuksiin kaavailtua muutosta muun muassa sillä, että henkilötunnuksen nykyinen muodostamismalli ja muoto aiheuttavat sen, että henkilötunnuksia on päivä- ja sukupuolikohtaisesti käytössä rajallinen määrä.

”Koska tunnuksia tarvitaan lukuisille muillekin kuin vain Suomessa syntyville, henkilötunnuksen uudistamiseen tulee varautua, jotta vaaraa tunnusten loppumisesta ei ole”, kerrotaan valtiovarainministeriön asettaman työryhmän loppuraportissa.

Kansalaisaloite eduskuntaan

Lisäksi on työryhmän mukaan asiatonta, että henkilön syntymäaika ja sukupuoli paljastuvat monissa asiointitilanteissa.

Työryhmän mukaan tulevaisuudessa tulisi päästä tilanteeseen, jossa henkilön yksilöivä tunniste on vain tunniste, josta ei voi päätellä henkilötietoja.

Uudistusta vastustava kansalaisaloite on rikkonut 50 000 allekirjoituksen rajan, joten se etenee eduskuntaan.

LÄHDE: Uusi Suomi/Antti Honkamaa 07.10.2020

LUE MYÖS

Kansalaisaloite eduskuntaan: ”Henkilötunnuksen uudistamisesta sukupuolineutraaliksi luovuttava”

Marinin hallitus halusi sukupuolineutraalit henkilötunnukset – Nyt tuli torppaus keskustalta: ”Hetu-uudistus ei ole perusteltu tässä tilanteessa”