– seuraa lopun ajan aiheita

Suomalainen energiayhtiö varoittaa

”Maailma on käynyt epävarmemmaksi ja käänteet arvaamattomammiksi”

Suuri suomalainen energiayhtiö Helen varoittaa, ettei sähkömarkkinoiden epävarmuuteen ole luvassa helpotusta. Sen tulos heikkeni alkuvuonna.

Helen. Energiayhtiö investoi lisää tuulivoimaan ja aurinkoenergiaan, mutta sen tulos on paineessa kustannusten huomattavan nousun takia.Kuva: Tiina Somerpuro
Helen. Energiayhtiö investoi lisää tuulivoimaan ja aurinkoenergiaan, mutta sen tulos on paineessa kustannusten huomattavan nousun takia.Kuva: Tiina Somerpuro

Helsinkiläisille tuttu Helen arvioi, että sähkön vähittäismarkkinoiden tilanne kiristyy entisestään. Tulostiedotteen mukaan koko energiatoimialan riskit kasvavat.

”Odotamme markkinoiden epävakauden ja arvaamattomuuden jatkuvan”, Helen viestii.

Tammi–kesäkuussa Helen-konsernin liikevaihto kasvoi 30 prosenttia 821 miljoonaan euroon. Kuuden kuukauden liikevoitto kuitenkin putosi 28 prosenttia 53 miljoonaan euroon.

LUE MYÖS

Miten Euroopan käy, jos Venäjän kaasuhanat sulkeutuvat lopullisesti? Ekonomistit: ” Kysymys on enää siitä, kuinka syvä taantumasta tulee”

Haussa halvempi sähkösopimus? – Asiantuntija: Ota nämä asiat huomioon

”Liikevaihtomme kasvoi huomattavasti, mutta kustannusten merkittävän nousun takia liikevoittomme laski. Kustannukset kohosivat siis liikevaihtoa voimakkaammin”, kommentoi Helen Oy:n talousjohtaja Timo Rajala .

Jo aiemmin Helen on kertonut, että se sulkee Hanasaaren voimalaitoksen vuonna 2023 ja Salmisaaren hiilivoimalan vuonna 2024. Se investoi lisää tuulivoimaan ja aurinkovoimaan: sille on myös valmistunut Vuosaareen hakepohjainen lämpölaitos, joka tulee tuotantoon pian.

Sähkön hinnat nousevat, epävarmuus kasvaa

Rajala kertoo, että Helenin voimalaitospolttoaineiden kustannukset kohosivat tammi–kesäkuussa huimat 56 prosenttia. Tämä ei selitä koko tulosyhtälöä.

”Tukkusähkömarkkinoiden aluehintataso on huomattavasti korkeampi kuin viime vuonna. Sähkön markkinahinnan kehitys tukee tulostamme.”

Kuukausikeskiarvojen perusteella sähkön markkinahinta yli kaksinkertaistui vuoden 2022 tammi–kesäkuussa. Rajalan mukaan hinnanvaihtelun nopeus on kasvanut huomattavasti, ja kuluttajat ovat panneet merkille sähkön hinnannousut.

”Sähkön tukkuhinta on noussut poikkeuksellisen voimakkaasti, mutta niin ovat myös käyttämiemme polttoaineiden hinnat.”

Helen hyödyntää tuotannossa kivihiiltä, maakaasua ja biotuotteita. Kivihiilen maailmanmarkkinahinta on moninkertaistunut, mutta myös maakaasun ja biotuotteiden hinnat ovat kohonneet voimakkaasti.

Fakta

Helen-konserni

Helen tarjoaa asiakkailleen sähköä, kaukolämpöä ja jäähdytystä. Tarjolla on myös palveluita energian pientuotantoon sekä asiakkaiden omaan energiankäyttöön ja sen tehostamiseen.

Energiaa tuotetaan Helsingissä sijaitsevilla voimalaitoksilla ja lämpökeskuksilla sekä yhtiön omistamien voimaosuuksien kautta. Helen Oy:n omistaa Helsingin kaupunki.

Kaukolämmönkin hinnassa nousupaineita

Korkeat päästöoikeuksien hinnat ja nousevat polttoaineiden kustannukset heikentävät Helenin kannattavuutta.

LUE MYÖS

Lämmitystä säännellään pian Suomessakin? Vuokrajätti: Tästä syystä tilanne on erilainen

Pian myös Suomessa saattaa olla edessä asuntojen sisälämpötilan laskeminen: ”Energiakriisin mahdollisuus olemassa”

Helen arvioi erikseen tulostiedotteessa, että kannattavan kaukolämpöliiketoiminnan harjoittaminen on käynyt ”haastavaksi”. Taloyhtiöitä tieto kiinnostaa.

”Polttoaineiden voimakkaan hinnannousun takia se on käynyt vaikeammaksi. Emme ole tuoneet kaikkea hinnannousua hintoihin”, Rajala sanoo.

Helsingin kaupungin omistama Helen kuuluu Suomen suurimpiin energiakonserneihin. Se kertoo toisella neljänneksellä säilyttäneensä maan tunnetuimman energiayhtiön aseman.

Tunnettuus ei auttanut, sillä konsernin kuuden kuukauden liikevoitto oli enää 6,5 prosenttia liikevaihdosta. Viime vuoden vastaavalla jaksolla konserni saavutti 11,7 prosentin liikevoiton.

”Ennakoimme vuoden 2022 tuloksen yltävän vuoden edellisvuoden tasolle. Tätä selittää sähkön markkinahintojen kehitys, vaikka kustannuspaine tuleekin kovasti lävitse”, Rajala hahmottaa.

Helen katkoi yhteytensä Venäjälle, mutta se maksoi

Helen on luopunut venäläisistä polttoaineista, eikä se enää käytä venäläistä kivihiiltä tai biomassatuotteita. Rajalan mukaan tällä on ollut seurauksensa:

”Olemme menneet maailmanmarkkinoille ja polttoaineiden hinta on noussut merkittävästi. Tilanne on yleismaailmallinen, mutta tunnemme hinnannousun nahoissamme.”

Helen mainitsee tulostiedotteessa, että markkinaolot kiihdyttävät hintojen vaihtelua.

”Nykyinen markkinatilanne on kuitenkin merkittävästi lisännyt tuloksen epävarmuutta”, tulostiedotteessa huomautetaan.

Helenin mukaan polttoaineiden hankinta uusista kanavista kasvattaa kustannuksia. Huhti–kesäkuussa sen liikevoitto jäi 2,8 prosenttiin liikevaihdosta. Vuosi sitten vastaavalla jaksolla se oli 5,2 prosenttia.

Sähkön, lämmön ja jäähdytyksen myynnit laskivat

Helsinkiläisten omistaman Helenin kannattavuus on ollut paineessa pidemmän aikaa.

Vuonna 2021 konsernin liikevaihto oli 1,3 miljardia euroa ja liikevoitto 82 miljoonaa euroa. Vuonna 2020 se teki vajaan 1,1 miljardin euron liikevaihdolla 176 miljoonan euron liikevoiton.

Tilinpäätösluvut kertovat kannattavuuden alamäestä: vuoden 2020 liikevoitto oli 17 prosenttia liikevaihdosta, kun vuonna 2021 se oli enää 6 prosenttia.

”Vuosien 2019 ja 2020 tasoilta on tultu selvästi alaspäin, mutta kyllähän maailma on käynyt paljon epävarmemmaksi ja käänteet yleensäkin arvaamattomammiksi”, Rajala perustelee.

Tammi–kesäkuussa Helenin sähkön kokonaismyynti laski gigawattitunteina 23 prosenttia. Lämmön myynti laski 7 prosenttia, kun jäähdytyksen myynti putosi 6 prosenttia.

Rajalan mukaan energiatoimialaa leimaavat edelleen hyödykemarkkinoiden rajut hinnannousut. Sähkön markkinahinnat ovat olleet ennätyksellisen korkeita.

”Sähkön myynnistä suuri osa menee tukkumarkkinoille. Gigawattituntimäärät ovat laskeneet, mutta liikevaihto kasvaa tukkuhintojen nousun takia”, Rajala sanoo.

Lue lisää

LÄHDE: Uusi Suomi/Olli Herrala 31.07.2022