Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita
– seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita

Suomalaisyritys puhdistaa merivedestä suolan

Tuhat litraa vettä yhdellä eurolla – Suomalaisyritys puhdistaa merivedestä juomakelpoista aurinkovoimalla

Suomalaisyritys Solar Water Solutionsin teknologia puhdistaa muun muassa meriveden juomakelpoiseksi vedeksi aurinkovoimalla. Espoossa laitteensa valmistava perheyritys käynnisti toukokuussa joukkorahoituskampanjan kasvun vauhdittamiseksi.
Juomakelpoista. Laitekuva Namibiasta, jossa Solar Water Solutionsin laitteisto tekee Atlantin valtamerestä juomavettä aurinkovoimalla.Kuva: Solar Water Solutions
Juomakelpoista. Laitekuva Namibiasta, jossa Solar Water Solutionsin laitteisto tekee Atlantin valtamerestä juomavettä aurinkovoimalla.Kuva: Solar Water Solutions

Puhtaan veden lisääntyvä tarve on yksi merkittävä globaali ongelma. Tähän haasteeseen tarttui muutama vuosi sitten myös suomalaisyritys Solar Water Solutions, jonka joukkorahoituskampanja keräsi yli 250 000 euroa alle vuorokaudessa.

”Viime viikolla käynnistyi Invesdorin alustalla joukkorahoitus, jonka alaraja 250 000 euroa ylittyi vuorokaudessa”, kertoo toimitusjohtaja Antti Pohjola.

Sunnuntaina osakkeita oli merkitty 554 254 eurolla, ja maksimi on 1,2 miljoonaa euroa.

Sijoittajien joukko koostuu lähinnä yksityisistä piensijoittajista, joista yli 90 prosenttia on muita kuin yrityksen aiemmin tuntemia lähipiirin sijoittajia. Yhtiön toimitusjohtaja Antti Pohjola tekee myös minimissään 90 000 euron sijoituksen.

Yhtiö tavoittelee jakelijaverkoston rakentamista rahoituskierroksen avulla erityisesti Kaakkois-Aasiaan, Karibialle ja Latinalaiseen Amerikkaan.

”Solmimalla jakelusopimuksia suurten vesialan yhtiöiden kanssa Solar Water Solutions kykenee teknologiatoimittajana laajentumaan uskottavasti kansainvälisesti. Jakeluverkoston rakentamiseen yhtiö aikoo palkata henkilöstöä sekä Suomesta, että ulkomailta”, sanoo Pohjola.

Yhtiö suunnittelee lisäksi nykyistä suurempaa rahoituskierrosta parin vuoden kuluttua, jonka avulla Solar Water Solutions voisi laajentua globaalisti entistä tehokkaammin.

”Yhtenä potentiaalisena vaihtoehtona yhtiö on esittänyt pörssilistautumista, jolla kerättäisiin uutta rahaa, ja samalla se mahdollistaisi osakkeiden myyntimahdollisuuden piensijoittajille”, Antti Pohjola sanoo.

Mökkeilijät ostavat pieniä laitteita

Solar Water Solutions syntyi, kun Antti Pohjola näki isänsä Heikki Pohjolan laboratoriotestien tulokset. Heikki oli jo pitkään kehittänyt uusiutuvan energian ratkaisuja yhdessä Aalto-yliopiston energiatekniikan laitoksen kanssa. Antilla oli takanaan 20 vuoden ura pankkiirina muun muassa FIMissä ja hän oli sijoittanut varoja kehittyville markkinoille eli alueille, joita vesikriisi kohtelee kaikkein rankimmin. Yritys perustettiin 2015.

”Väestönkasvu ja ilmastonmuutos tekevät vedestä yhä niukemman resurssin. Porakaivoihin, jokiin ja järviin päätyy kemikaaleja, bakteereja ja viruksia ja ne muuttuvat suolaisemmiksi”, kuvailee Antti Pohjola vesihaasteita.

Yrityksen operatiivisena johtajana työskentelee Antin sisko Anna Pohjola. Myös kaksi muuta Pohjolan sisarta ovat yrityksen palveluksessa. Isä Heikki vastaa yhä patenteista ja teknologiasta.

”Laitteita on myyty Itämereltä Intian valtamerelle asti. Mökkeilijät meillä ostavat pieniä laitteita ja kontin kokoisia puhdistamoja toimii jo muun muassa Abu Dhabissa, Keniassa ja Vietnamissa”, kertoo Anna Pohjola.

Veden puhdistaminen vaatii tasaisen paineen, joten aurinkovoima on toistaiseksi ollut tähän tarkoitukseen luonteeltaan liian vaihtelevaa. Insinööri Heikki Pohjolan keksimä mekaaninen ratkaisu pitää paineen kuitenkin tasaisena, satoi tai paistoi. Se ei vaadi myöskään verkkovirtaa, vaan toimii aurinkovoimalla. Tekniikalla voi puhdistaa minkä tahansa likaisen veden.

”Aihe on nyt ajankohtainen etenkin kesälomalle jäävien suomalaisten kantilta, joilla on puhtaan veden tarvetta saaristossa ja mökeillä, ja toisaalta kansainvälisillä vesillä nyt koronapandemian aikana puhtaan veden tarve korostunut entisestään”, sanoo operatiivinen johtaja Anna Pohjola.

Seuraavaksi Kiina ja Intia

Vuonna 2020 yhtiö keskittyy verkoston rakentamiseen erityisesti Kaakkois-Aasiaan sekä Karibialle. Tämän jälkeen yhtiön tavoitteena on myös Kiina ja Intia, jotka ovat maailman suurimmat vesialan markkinat. Esimerkiksi Intiassa yhtiö suunnittelee paikallista tuotantoa lisenssin avulla, sillä maassa on yli 30 prosentin tuontitullit.

”Yhtiön kansainvälinen patenttiperhe mahdollistaa lisenssisopimuksen tekemisen, mutta sisältää myös riskin kopioinnin osalta. Tämän vuoksi oikean kumppanin löytäminen on tärkeää”, sanoo Antti Pohjola.

Vedestä on kova pula saarikohteissa ympäri maailmaa ja kunnallisen vesi-infrastruktuurin rakentaminen olisi kallista. Toistaiseksi vedenpuhdistuksen voimanlähteenä ovat olleet diesel-generaattorit uusiutuvan energian, kuten aurinkovoiman sijasta.

”Kunnallisen vesi-infrastruktuurin rakentaminen haja-alueille, kuten saarikohteisiin, ei ole usein taloudellisesti mahdollista. Pelkästään uusiutuvaan energiaan pohjautuvien vedenpuhdistusjärjestelmien markkinoiden haja-alueilla on ennustettu olevan yli 35 miljardia dollaria vuonna 2028.”

Yhtiö tähtää juuri tähän markkinaan. Solar Water Solutionsin mukaan yhtiön patentoidulla teknologialla on mahdollista valmistaa tuhat litraa vettä jopa yhden euron elinkaarikustannuksilla, kun käyttökustannukset ovat käyttämällä aurinkoenergiaa hyvin pienet.

”Nyt kesäkuussa yhtiö toimittaa Indonesiaan pienelle saarelle hotelliin aurinkoenergialla toimivan vedenpuhdistusratkaisun. Hotellissa puhdas vesi tehdään merivedestä pelkällä aurinkoenergialla.”

LÄHDE: Uusi Suomi/Laura Lähdevuori 31.05.2020