Suomeen kohdistuu kyberoperaatioita

”Kiinnostus lisääntynyt” – Supo varoittaa Suomeen kohdistuvista kyberoperaatioista

Suomeen kohdistuu jatkuvasti kyberoperaatioita, joiden tavoitteena on valtiollinen vakoilu, teknisen ympäristön kartoittaminen tai vaikuttaminen. Uhka on kasvamassa.

Artikkeliin liittyvä kuva

Näin kertoo Suojelupoliisi torstaina julkistamassaan kansallisen turvallisuuden katsauksessa.

Vieraiden valtioiden kohteena on julkishallinnon lisäksi ollut myös yritysten keskeinen tuotekehitystieto ja yksittäisten henkilöiden luottamuksellinen viestintä. Supo korostaa, että kriittisen infrastruktuurin päätyminen kybervakoilua tai -vaikuttamista aktiivisesti harjoittavan valtion hallintaan aiheuttaa uhkan kansalliselle turvallisuudelle jo ennen kuin vakoilua harjoittava valtio päättää käyttää voimaansa.

”Tämä on syytä ottaa jo ennakolta huomioon kriittistä infrastruktuuria koskevissa hankkeissa, kuten 5g-verkkoon liittyvissä investoinneissa”, Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari sanoo tiedotteessa.

Supo uskoo, että ”tietyt valtiot” jatkavat kyberoperaatioita Suomea vastaan. Näitä valtiota ei nimetä, mutta todetaan, että päätös kybervakoilusta on helppo tehdä valtioissa, joissa valtaa pitävän ryhmän etu ajaa intressipunninnassa kaiken muun ohi. 5g-verkkojen mainitseminen tuo väistämättä mieleen Huawein ja Kiinan, vaikka kumpaakaan ei nimetä. Tuntomerkkeihin sopivia valtioita löytyy toki lähempääkin.

Supo arvioi, että kyberympäristöön kohdistuva kansallisen turvallisuuden uhka on merkittävä, vaikka se ei ilmenisi fyysisenä tuhona. Vakoileva valtio voi hankkimansa tiedon avulla vaikuttaa Suomen päätöksentekoon vastoin Suomen intressiä ja kaventaa olennaisesti Suomen toimintavapautta.

Eikä ongelmana ole vain Suomen valtion toimien vakoilu. Kansantalouden kannalta keskeisten yritysten tulos perustuu tekniseen kehitystyöhön. Yritysten – ja sitä kautta koko Suomen – kilpailukyky rapautuu, jos kilpailevat yritykset saavat oman valtiokoneistonsa tuella anastettua suomalaisten yritysten työn tulokset, Supo mainitsee raportissaan.

LÄHDE: TIVI 05.12.2019