Suomen inflaatio kiihtyy rajusti

Kuluttajahinnat nousivat kesäkuussa 7,8 prosenttia suhteessa viime vuoteen.

Inflaatio. Jukka Appelqvistin mukaan inflaation raju nousu oli odotettua.Kuva: Liisa Takala
Inflaatio. Jukka Appelqvistin mukaan inflaation raju nousu oli odotettua.Kuva: Liisa Takala

Tilastokeskuksen tuoreiden tietojen mukaan kuluttajahintojen vuosimuutos oli kesäkuussa 7,8 prosenttia.

Kuluttajahintojen kuukausimuutos oli 0,7 prosenttia. Tämän verran keskimääräisillä kulutustottumuksilla painotettu hintataso nousi yhden kuukauden aikana.

Kuluttajahintojen nousun takana viime vuoteen verrattuna oli erityisesti bensiinin, sähkön, dieselin ja omakotitalon peruskorjausten kallistuminen.

Bensiinin hinta nousi lähes 12 prosenttia suhteessa toukokuuhun ja peräti 57 prosenttia verrattuna viime vuoteen. Elintarvikkeet ja alkoholittomat juomat kallistuivat puolestaan 10,9 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Kuluttajahintojen nousua hillitsi lasten päivähoitomaksujen, ei-korvattavien reseptilääkkeiden, laivalla tehtävien reittimatkojen, tutkimus- ja hoitomaksujen sekä asiakirjamaksujen halpeneminen.

Keskuskauppakamarin pääekonomisti Jukka Appelqvistin mukaan inflaation raju nousu oli odotettua.

”Alkukesästä inflaatio kiihtyi odotetun rajusti. Kesän edetessä on kuitenkin saatu hetkellistä helpotusta hintojen nousuun, sillä taantumahuolet ovat tuoneet öljyn maailmanmarkkinahintaa alas, mikä on laskenut polttoaineiden hintoja, vaikka bensa on toki edelleen totuttua kalliimpaa”, Appelqvist toteaa.

Kokonaisuudessaan hintapaineet eivät silti ole Appelqvistin mukaan kadonneet, vaan kuluttajahinnat nousevat edelleen laajalla rintamalla kustannuspaineiden ajamana.

LUE MYÖS

Euro ja dollari lähestyvät jo pariteettia – Ekonomisti kertoo, mistä euron luisu johtuu ja mitä siitä seuraa

Helpotusta ei ole heti luvassa

Appelqvistin mukaan ei ole mahdotonta, että kesäkuun lukema jäisi vuoden inflaatiohuipuksi. Hän kuitenkin uskoo, että nousu jatkuu syksyyn asti. Tämän jälkeen tahti alkaisi hidastu vuoden loppua kohti ja vielä selvemmin ensi vuoden alussa.

”Odotettavasti inflaatio jää silti ensi vuonnakin korkeammalle tasolle kuin mihin viime vuosina on totuttu. Oikeastaan sitä kannattaa melkein toivoa, koska hintojen nousun äkkipysäyksen aiheuttaja olisi todennäköisesti talouden ajautuminen rajuun taantumaan. Parempi tavoite on inflaation asteittainen hiipuminen”, Appelqvist sanoo.

Raaka-aineiden kallistuminen riittää ylläpitämään inflaatiopaineita vielä joitakin kuukausia, jos isompi taantuma vältetään, ja kysyntätilanne jatkuu vahvana tai ainakin tavanomaisena.

Pidemmälle jatkuva hintojen kallistuminen edellyttäisi silti joko uusia kustannussokkeja energian ja raaka-aineiden maailmanmarkkinoilta tai kotimaisia kysyntää lisääviä toimia.

”Varmin tapa pitää yllä kuluttajahintojen nousua pidemmällä aikavälillä olisi tehdä pitkiä ja kalliita sopimuskorotuspaketteja syksyn työmarkkinaneuvotteluissa. Työvoiman voimakkaana jatkuva kysyntä tuo joka tapauksessa painetta palkkaliukumiin lähikuukausina. Ne eivät kuitenkaan koske kaikkia työntekijöitä eivätkä synnytä yhtä laajaa inflaatiopainetta”, Appelqvist sanoo.

Appelqvistin mukaan syksyllä sovittavien sopimuskorotusten osalta kannattaa katsoa ensisijaisesti pidemmän aikavälin inflaatio-odotuksia, ei kuukausittaisia inflaatiolukuja, joita heiluttelee öljyn maailmanmarkkinahinta.

”Ymmärrän halun tehdä pidempiä sopimuksia, jotka takaavat työrauhan. Sellaisiin sopimuksiin voi kuitenkin tässä tilanteessa kätkeytyä kohtalaisen iso riski, kun talouden näkymät ovat sumeat, ja kulman takana saattaa odottaa taantuma”, Appelqvist summaa.

LUE MYÖS:

Euroalueen toipuminen peruttu: Ekonomistit varoittavat jo vakavan taantuman uhasta

Bensan hinta laski Suomessa – Nyt tulee kiitosta uudistukselle: ”Hintamuutos toteutui nopeasti”

Taloustilanteen epävarmuus puhutti euroryhmässä – ”Navigoimme vaikeilla vesillä ja myrskyisässä säässä”

LÄHDE: Uusi Suomi/Jere Mynttinen 14.07.2022