Suomessa on opittu hoitamaan covid-potilaita

Koronaepidemia polkee edelleen Suomessa paikallaan, mutta äkkinäisen kiihtymisen riski on koko ajan olemassa, STM ja THL kertovat.

Koronatilanne. Epidemia polkee paikallaan, mutta kiihtymisen riski on olemassa. Kuvassa koronatestausta Helsinki-Vantaalla. VILLE MANNIKKO
Koronatilanne. Epidemia polkee paikallaan, mutta kiihtymisen riski on olemassa. Kuvassa koronatestausta Helsinki-Vantaalla. VILLE MANNIKKO

Suomen koronaepidemiatilanteessa on ”mielenkiintoinen ilmiö vakiintumassa”, sanoi sosiaali- ja terveysministeriön (STM) strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:n ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tiedotustilaisuudessa torstaina.

Ilmiö on se, että vaikka koronatartunnat ovat Suomessa hitaassa kasvussa, sairaalahoidossa olevien ja erityisesti tehohoidossa olevien määrä on jo useiden viikkojen ajan laskenut.

”Tämä tarkoittaa sitä, että tartuntojen ja vakavien tautimuotojen suhde on toisenlainen kuin keväällä ja vielä alkusyksystä”, Voipio-Pulkki sanoi.

Hänen mukaansa ”ilmiö kannattaa tutkia perusteellisesti”, mutta vaikuttaa siltä, että Suomessa on opittu hoitamaan covid-potilaita.

Vopio-Pulkin mukaan vaikuttaa myös siltä, että covid-potilaisen tehohoitokuolleisuus on erittäin matala Suomessa.

Voipio-Pulkki kertoi myös olettavansa, että trendi on samanlainen muuallakin maailmassa, vaikkakin aiempaa tietoa on ollut siitä, että ainoastaan Pohjoismaissa kehityssuunta olisi Suomen kaltainen.

THL:n terveysturvallisuusjohtaja Mika Salminen totesi, että myös sairastuneiden ikäjakauma voi vaikuttaa asiaan, mutta varmaa tietoa ei vielä ole saatavilla.

Niin sanottun ”villiviruksen” eli alkuperäisen koronaviruksen aiheuttama epidemia polkee edelleen Suomessa paikallaan, Voipio-Pulkki tiivisti. THL:n Salminen totesi niin ikään, että viimeiset kolme viikkoa Suomen tartuntatilanne on ollut tasainen.

”Riski sille että [epidemia] lähtisi voimakkaampaan nousuun on koko ajan olemassa, siitä emme mihinkään pääse”, Salminen sanoi.

Sekä Salminen että Voipio-Pulkki totesivat, ettei ole tietoa siitä, onko virusmuunnosten kotoperäinen leviäminen käynnistynyt Suomessa.

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Jenni Tamminen 11.02.2021