– seuraa lopun ajan aiheita

Suomi kulkee outoon suuntaan Euroopassa

Nyt pitää herätä tai voi tulla kovia yllätyksiä

Suomessa olisi syytä nyt herätä siihen, että Eurooppa on muuttumassa, kirjoittaa kirjeenvaihtaja Katja Incoronato.

Udine

Yhdysvaltain entisen ulkoministerin Henry Kissingerin tunnettu kysymys siitä, kenelle hänen pitää soittaa, jos täytyy ottaa puhelu Eurooppaan, on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan.

Asia tuli kiusallisella tavalla selväksi viimeistään niin sanotun sohvaskandaalin yhteydessä Turkissa. Se näkyy myös elvytys- ja eurobondikeskustelussa, jossa Italian Mario Draghi on ottanut vahvan roolin lähes kaikkien muiden katsoessa hiljaa sivusta.

Ruori hukassa?
Ruori hukassa?

Suomessakin olisi syytä nyt herätä siihen, että Eurooppa on muuttumassa.

LUE MYÖS:

Täällä Bryssel: Sohvaskandaali Ankarassa nöyryytti Ursula von der Leyeniä ja asetti Charles Michelin tilannetajun kyseenalaiseen valoon

Saksassa kytee pelko eurobondeista, joille elvytyspaketti raottaa ovea – Tuomioistuin päättää, ylittikö EU valtuutensaItalian Mario Draghi sai

Turkin Erdoganin raivostumaan – Politiikan tutkija näkee jupakassa paljon laajemman EU:n sisäisen ongelman: ”Tarjoaa mahdollisuuden pelata likaista peliä”

Sardiniasta tuli varoittava esimerkki myös Suomelle – Uusi korona-aalto puhkeaa pelottavan nopeasti

Kun Euroopassa nyt keskustellaan johtajuudesta ja Mario Draghi vetää yhdessä Ranskan presidentin Emmanuel Macronin kanssa euroalueen tulevia suuntaviivoja, Suomi kulkee kokonaan eri suuntaan.

Eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd) tviittasi viimeksi keskiviikkona, että elvytyspaketti on välttämätön paha ja ehdottomasti kertaluonteinen.

Kuntavaalipuhetta tai ei, näkemys on lievästi sanottuna outo, kun samaan aikaan EKP:n johtokunnan Fabio Panetta linjaa paketin olevan prototyyppi tuleville ja lähes samoin sanoin on aikaisemmin puhunut EVM:n johtaja Klaus Regling.

LUE MYÖS:

Suomelle vaikea asia nousi toden teolla pöydälle Euroopassa – Euroaluetta uhkaava syvä taantuma vaatii järeitä aseita

Tästä syystä Mario Draghi otti eurobondit esiin juuri nyt – Samasta syystä Suomen kannattaa olla hereillä

Suomessa tosin kukaan ei seuraa sitä, mistä eurooppalaisten instituutioiden sisällä puhutaan, vaikka ehkä pitäisi.

Yhtä outoa on se, että eurobondit ovat avoimesti eurooppalaisten päättäjien pöydällä, mutta Suomessa kukaan ei puhu niistäkään mitään.

Virallisen selityksen mukaan ei ole tapana, että Eurooppa-neuvostossa käytyjä keskusteluja kommentoidaan julkisuuteen. Ainakin suurissa euromaissa Italiassa ja Ranskassa tapa on täysin erilainen. Sen muuttamista kannattaisi Suomessakin harkita, muuten edessä saattaa olla kiusallinen keskustelu siinä vaiheessa, kun eurobondit ja yhteinen budjetti ovat jo totta.

Askel tähän suuntaan on jo otettu, sillä Suomessa kovan äläkän aiheuttanut yhteisvastuu toteutuu vähän kuin vaivihkaa elvytyspaketissa, eikä tästäkään ole julkisesti keskusteltu.

Avoin julkinen keskustelu näkyy sekä Italiassa että Ranskassa eurokriittisyyden vaimenemisena. Niin Matteo Salvini kuin Marine Le Penkin ovat laimentaneet äänenpainojaan, Salvinin osalta voidaan puhua jopa täyskäännöksestä. Saksalaiset taas käyvät omaa keskusteluaan perustuslakituomioistuimessa asti.

Ehkä jotain samanlaista kannattaisi kokeilla Suomessakin? Muutoin edessä voi olla kovia yllätyksiä.

LÄHDE: Uusi Suomi/Katja Incoronato 17.04.2021