– seuraa lopun ajan aiheita

Superbakteereita vastaan uusi hoito

Jopa 1 300 000 ihmistä vuodessa kuolee superbakteereihin – Nyt niihin löytyi uskomaton mutta todella kallis hoito, joka perustuu kultaan

Uudet antibiootit ovat tehokkaita, mutta pohjautuvat kultaan. Valtava hinta voi estää niiden käyttöä.

Supebakteereja. Tässä väärävärisessä elektronimikroskooppikuvassa mrsa-superbakteerit (violetilla) ovat joutumassa ihmisen valkosolun (vihreällä) syömiksi. NIH

Useille antibiooteille vastustuskykyiset eli moniresistentit bakteerit – joita myös superbakteereiksi nimitetään – ovat vakava uhka terveydenhoidolle ympäri maailman. Niihin kuolee eri arvioiden mukaan noin 0,7–1,3 miljoonaa ihmistä vuodessa. Tämän vuoksi Maailman terveysjärjestö WHO nimittää superbakteereja yhdeksi suurimmista terveysuhista maailmassa.

Nyt espanjalaistutkijat ovat löytäneet tähän ongelmaan uuden hoidon, joka on tehokas ja yllättävä, mutta valitettavan kallis – kultaan perustuvat antibiootit.

Kyse ei ole metallisesta kullasta, vaan kullasta hapettuneessa muodossa kulta(III)-kompleksiyhdisteinä. Vastikään mikrobiologian alan Eccmid-konferenssissa Tanskassa esitettyjen tulosten mukaan kaikki Sara Soto Gonzálesin ryhmän luomat 19 kultakompleksia tappoivat ainakin yhtä tutkituista moniresistenteistä kannoista.

Tutkijat selvittivät näiden molekyylien vaikutusta kaikkiaan kuuteen moniresistenttiin bakteerikantaan. Ne kuuluivat lajeihin Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Pseudomonas aeruginosa, Stenotrophomonas maltophilia, Acinetobacter baumannii ja Escherichia coli.

Moniresistentti S. aureus tunnetaan yleisesti lyhenteellä mrsa. E. coli on puolestaan tavallinen suolistobakteeri ja mikrobiologian kaikkein yleisin malliorganismi, josta tunnetaan valtava määrä eri kantoja – niin vaarallisia kuin haitattomia.

  • Lue myös:

Legendaarisen 800 vuotta vanhan palatsin kulta muuttuu violetiksi – Tutkijat monttu auki, ja nyt repesi kiista siitä mistä käsittämätön ilmiö johtuu

Tiesitkö? Kulta on niin jalo metalli, että se reagoi joskus kuin epämetalli – Muodostaa metallin kanssa suolaa kuin luulisi itseään klooriksi

Tutkijoiden mukaan erityisen hienoa tuloksissa on se, että kultakomplekseista useimmat, peräti 16/19, tappoivat stafylokokkeja (S. aureus ja S. epidermis). Monet toimivat antibiootteina myös A. baumannii -lajia vastaan.

Mrsa sekä moniresistentti A. baumannii ovat sairaalainfektioiden yleisimmät aiheuttajat maailmassa, lehdistötiedotteessa sanotaan.

Molekyylit antibioottisten kulta(III)kompleksien valikoimassa ovat toisilleen sukua, mutta niissä on sama perusrakenne. Kulta-atomi on komplekseissa osa rengasrakennetta, jossa se kiinnittyy yhdeltä puoleltaan bentseenirenkaaseen. Toiselta puoleltaan kulta sitoutuu happeen tai rikkiin. Happi- tai rikkiatomi linkittyy fosforiatomin kautta takaisin mainittuun bentseenirenkaaseen.

Lisäksi kultaan kiinnittyy kaksi muuta kemiallista ryhmää, jotka vaihtelevat. Ne voivat olla esimerkiksi kaksi kloridi-ionia tai aminohappo kysteiini, joka puraisee kultaa kahdesta suunnasta.

Rakenteet selviävät vuoden takaisesta tieteellisestä artikkelista, jossa Soton ryhmä esitteli ensimmäisiä tuloksiaan.

Tutkijoiden mukaan kultakompleksit tuhoavat bakteereja useilla eri mekanismeilla. Ne estävät monien entsyymien toiminnan, rikkovat bakteerien soluseinän ja hajottavat dna:ta. Koska vaikutusmekanismit ovat näin monipuoliset, myös vastustuskyvyn kehittyminen on paljon vaikeampaa kuin normaalisti.

Kuparin ja hopean antibakteerisuus on yleisesti tunnettua. Myös kultayhdisteiden antibakteerisuutta on tutkittu Soton ryhmän mukaan viime aikoina ”enenevästi”, mutta siltikin vähän. Tutkijat nimeävät vähyyden syyksi sen, että kullan äärimmäisen jalometalliluonteen vuoksi kultayhdisteet ovat epävakaita.

  • Lue myös:

Antibiootteja vastustavat bakteerit tappoivat 1 300 000 ihmistä vuonna 2019 – saman verran kuin malaria ja aids yhteensä

Tämä ameeba tarttuu nenästä ja syö aivot elävältä 1–2 viikossa – Kallon läpi ruiskutettavan ihmelääkkeen ansiosta se tappaa enää 90 % uhreista: Kaksi selviytyjää kertoo tarinansa

Testiaika minuutteja tuntien sijaan – Vanha mustesuihkutulostin, kultananosauvoja, ripaus tekoälyä ja kas: 0,000 000 000 002 litran verinäyte on analysoitu ennätysnopeasti

Voitaneen valistuneesti arvailla, että myös kullan tavaton kalleus haittaa asiaa. Viimevuotisen artikkelin mukaan kultakompleksit alkavat tehota antibiootteina suuruusluokan 0,001 massaprosenttia pitoisuuksina.

70-kiloiselle ihmiselle, jonka keho sisältää 50 kg vettä, tämä tarkoittaisi 0,5 grammaa lääkettä. Siitä noin yksi kolmasosa massan mukaan on kultaa, voidaan laskea tieteellisen artikkelin sisältämistä rakennekaavoista ja atomimassoista.

Yhdessä pillerissä olisi siis parisensataa milligrammaa kultaa, ja se tekee nykyhinnoilla – noin 50 euroa grammalta – peräti 10 euroa pilleriltä.

Jos kulta-antibiooteille löytyy joskus käyttöä, vaikuttaakin todennäköisimmältä, että niitä käytetään tulehdusten ulkoiseen hoitoon, ei sisäisesti. Tai sitten kulta-antibiooteista täytyy kehittää noin 10–100 kertaa tehokkaampia.

LÄHDE: Tekniikkatalous.fi/Tuomas Kangasniemi 18.04.2023