Synkkä varoitus Euroopalle

Synkkä varoitus Euroopalle: USA:n turvatakuut ovat mennyttä

Veteraanidiplomaatin mukaan eurooppalaiset ovat kasvissyöjiä lihansyöjien maailmassa.

Yhdysvaltain Euroopan joukkoja Parolannummella. LEHTIKUVA / HANDOUT / LAURI PÖNNI
Yhdysvaltain Euroopan joukkoja Parolannummella. LEHTIKUVA / HANDOUT / LAURI PÖNNI

Viimeisimpien mielipidemittausten valossa näyttää entistä todennäköisemmältä, että demokraattiehdokas Joe Biden olisi lyömässä Yhdysvaltain istuvan presidentin Donald Trumpin marraskuisissa presidentinvaaleissa.

Trump on suhtautunut Euroopan unioniin viimeaikaisia edeltäjiään kylmäkiskoisemmin. Useissa eurooppalaisissa pääkaupungeissa Bidenin mahdollisesta voitosta onkin toivottu käännettä viimeisten neljän vuoden aikana yhä pahemmin tulehtuneisiin transatlanttisiin suhteisiin.

Ranskan entinen Washingtonin-suurlähettiläs Gérard Araud pitää Bideniin liitettyjä toiveita ylimitoitettuina. Eurooppa tekee hänen mukaansa kohtalokkaan virheen, jos se olettaa paluun entiseen olevan mahdollinen.

– Jos Biden valitaan, hän kyllä lausuu eurooppalaisille ne tunteikkaat latteudet, joita eurooppalaiset niin rakastavat. Hän taputtaa heitä olalle. Siitä tulee orgastista Brysselissä. Paluuta normaaliin päiväjärjestykseen se ei silti tarkoita, Araud sanoo amerikkalaislehti The Washington Postille.

USA:n Euroopalle toisen maailmansodan jälkeen antamat turvatakuut eivät hänen mukaansa ole enää entiseen tapaan voimassa, vaan jo Trumpin edeltäjän, demokraattipresidentti Barack Obaman hallinto suhtautui ristiriitaisesti voimankäyttöön maan rajojen ulkopuolella.

Euroopan rajoilla on parhaillaankin meneillään lukuisia kriisejä, mutta USA:n päähuomio kohdistuu muualle. Eurooppalaisten johtajien on Araud’n mielestä viimeistään nyt tunnustettava, että niihin on kyettävä vastaamaan ilman amerikkalaisten apua.

– Elämme lihansyöjien maailmassa, ja eurooppalaiset ovat sen viimeiset kasvissyöjät. Eurooppalaisten on pakko muuttaa ruokavalionsa, ja sen kohtaaminen on heille kovin vaikeaa, Araud toteaa.

Gérard Araud toimi suurlähettiläänä Yhdysvalloissa vuosina 2014–2019. Sitä ennen hän on palvellut muun muassa maansa edustajana YK:ssa ja Ranskan ulkoministeriön poliittisen osaston päällikkönä.

LÄHDE: Verkkouutiset/Heikki Hakala 10.10.2020