Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita

Taakka koronavirusuutiset

Sivuilla julkaistaan koronaviruspandemiaan liittyviä uutisia.

Kuviteltu koronavirus.
Kuviteltu koronavirus.

Aloitettu 03.2021

Suomi siirtyi sulkutilaan 08.03.2021

Suomi siirtyi sulkutilaan ja ravintoloiden pitää sulkea ovensa viimeistään huomenna tiistaina – Tuhansia työntekijöitä lomautetaan

Ovet säppiin. Osa ravintoloista sulki ovensa jo sunnuntaina, loputkin menevät kiinni tiistaina. Sen jälkeen voivat jatkaa vain henkilöstöravintolat ja take away -myynti.Kuva: Petteri Paalasmaa
Ovet säppiin. Osa ravintoloista sulki ovensa jo sunnuntaina, loputkin menevät kiinni tiistaina. Sen jälkeen voivat jatkaa vain henkilöstöravintolat ja take away -myynti.Kuva: Petteri Paalasmaa

LÄHDE: Kauppalehti/Anneli Hertsi 08.03.2021

Tämän vuoksi korona on lihaville vaarallinen 09.03.2021

Koronan vuoksi tehohoidossa olleista 84 prosenttia on ollut ylipainoisia tai lihavia.

Lihavilla ihmisillä näyttää olevan suurempi riski joutua koronaviruksen vuoksi tehohoitoon kuin normaalipainoisilla, kertoo Helsingin Sanomat.

Kuopion yliopistollisen sairaalan yhteydessä toimivasta kansallista tehohoitoa koordinoivasta toimistosta kerrotaan HS:lle, että tehohoidossa olleista potilaista peräti 84 prosenttia on ylipainoisia tai lihavia.

Lihavien ihmisten osuus on lähes puolet tehohoidossa hoidetuista koronapotilaista. Heidän osuutensa on 48 prosenttia.

Ylipainoisella tarkoitetaan ihmistä, jonka painoindeksi on yli 25. Ihminen on lihava, kun hänen painoindeksinsä on yli 30.

Kuopion yliopistollisen sairaalaan tehohoidon palvelulinjajohtaja Stepani Bendel sanoo HS:lle, että tulokset ovat samassa linjassa kansainvälisten tutkimustulosten kanssa.

Lihavilla on kohonnut riski joutua koronan vuoksi tehohoitoon etenkin siksi, että lihavuus on yhteydessä moniin vakavaan koronatautiin altistaviin sairauksiin.

– Koronaviruksen aiheuttamissa vakavissa tautimuodoissa ei ole kyse pelkästään lihavuudesta vaan myös sairauksista, jotka saattavat liittyä lihavuuteen. Sellaisia ovat esimerkiksi diabetes, sydän- ja verisuonitaudit, rasvamaksa tai uniapnea, Bendel sanoo.

Bendel kuitenkin muistuttaa, että painon ja pituuden suhdetta mittaava painoindeksi ei ole aina yhteydessä vakavan tautimuodon riskiin. Esimerkiksi lihaksikkailla ihmisillä painoindeksi voi ylittää normaalipainon rajan, vaikka he eivät olisikaan lihavia.

LÄHDE: Verkkouutiset/Ville Mäkilä 09.03.2021

Näin liikkumisen kiellon rikkomisesta voitaisiin sakottaa 09.03.2021

Rangaistus rinnastuisi terveydensuojelurikkomukseen.

Suomessa astuu mahdollisesti voimaan ulkonaliikkumiskielto lähiaikoina. Sen rikkomisesta voitaisiin tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään kolmeksi kuukaudeksi, ellei muuta määrätä, kertoo Ilta-Sanomat viitaten saamiinsa tietoihin.

Rangaistus rinnastuisi rikoslaissa säädettyyn terveydensuojelurikkomukseen. Poliisi hoitaisi valvontaa, ja rangaistuksena olisi päiväsakot.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kerrotaan suositelleen valtioneuvostolle kansalaisten liikkumisen rajoittamista ainakin osassa Suomea koronaepidemian hillitsemiseksi.

IS:n tietojen mukaan valtioneuvoston kanslian luonnoksessa kuitenkin linjataan, että välttämättömän asioinnin lisäksi tulisi myös sallia muu ulkoilu omaan kotitalouteen kuuluvien henkilöiden kanssa.

LÄHDE: Verkkouutiset/Arno Rydman 09.03.2021

Lapsilla vakavaa koronan jälkitautia Suomessakin 20.02.2021

Jälkitaudin oireita voivat olla kuume, ihottuma ja pahimmillaan sydämen toimintahäiriöt.

Elektronimikroskooppikuva koronaviruspartikkeleista. / LEHTIKUVA / AFP
Elektronimikroskooppikuva koronaviruspartikkeleista. / LEHTIKUVA / AFP

Lapsilla on havaittu vakavaa koronaviruksen jälkitautia eri puolilla Yhdysvaltoja, kertoo The New York Times. Yhdysvaltojen lisäksi jälkitautia on tavattu muun muassa Isossa-Britanniassa.

Lapsilla todetun jälkitaudin tapausmäärät ovat olleet rajussa kasvussa. Jälkitaudin oireita voivat olla kuume, ihottuma, punaiset silmät tai vatsaongelmat. Pahimmillaan ne voivat edetä sydämen toimintahäiriöihin.

Lehden haastatteleman lastentautien lääkärin mukaan syy tapausmäärien kasvulle on toistaiseksi tuntematon.

Suomessa tapauksilta on toistaiseksi vältytty. Ilta-Sanomien haastattelema infektiolääkäri Harri Saxén Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä sanoo lehden haastattelussa, että HUS-alueella on todettu yhteensä kaksi tartuntatapausta.

Hänen mukaansa kyseessä on Kawasaki-tauti, joka tulee yleensä kuukauden kuluttua koronataudin jälkeen. Saxénin mukaan HUS-alueella todetut tartuntatapaukset ovat ”menneet mukavasti” ja lapset ovat parantuneet siitä.

Saxénin mukaan lapsia on sairastunut koronan jälkitautiin etenkin niissä maissa, missä koronatartuntoja on ollut eniten. Hän on myös havainnut, mitkä riskitekijät altistavat jälkitaudille.

– Riskitekijä tuntuu olevan, että jos on afrikkalainen tai karibialainen tausta, tautia voi olla enemmän, Saxén sanoo IS:lle.

LÄHDE: Verkkouutiset/Ville Mäkilä 20.02.2021

Lääkäriliiton vetoomus ihmisille 09.03.2021

Lääkäriliitto: ”Pandemia on pahimmillaan karkaamassa hallinnasta” – Vetoomus ihmisille

Lääkäriliitto haluaa vedota ihmisiin siinä, että jokainen jaksaisi vielä noudattaa rajoituksia.

Covid-19-epidemia on pahimmillaan karkaamassa hallinnasta, viestittää Lääkäriliitto. Rajoituksia kiristetään nyt lakien ja asetusten voimalla, mutta teho-osastojen ja sairaaloiden toiminnan ylärajat saatetaan pian saavuttaa.

Lääkäriliiton kannanotossa kerrotaan, että covid-19 vie yhä suuremman osan terveydenhuollon resursseista. Tämä on johtanut siihen, että monet sairaanhoitopiirit ovat vähentämässä suunniteltuja, ei-kiireellisiä leikkauksia, mikä puolestaan kasvattaa hoitovelkaa. Suomalaisten terveyspalvelut heikkenevät pitkäksi aikaa, sillä myös terveyskeskusten henkilöstöä on siirretty neuvoloista ja vastaanotoilta koronatartuntojen jäljittämiseen. Perusterveydenhuollon resurssit on venytetty jo ennen epidemiaa äärirajoilleen. Terveydenhuollon riskiä lisää myös se, että merkittävä osa terveydenhuollon henkilökunnasta on vielä rokottamatta.

Lääkäriliitto vetoaa suomalaisiin muistuttamalla, että jokainen voi auttaa epidemian hallinnassa suojelemalla samalla itseään, myös läheisiään ja kaikkia muita: vanhuksia, kaupan myyjiä ja terveydenhuollon henkilökuntaa. Näin turvataan myös resurssit muiden sairauksien hoitamiseen.

”Pidetään siis etäisyyksiä, käytetään maskeja, vältetään kontakteja ja otetaan rokote heti, kun se on saatavissa. Vain näin voimme pelastaa ensi kesän, ja edes haaveilla paluusta normaalimpaan arkeen ja sosiaalisiin kontakteihin” Lääkäriliitto viestittää.

LÄHDE: Uusi Suomi/Emmi Tuomisto 09.03.2021

Siitepölypitoisuudet yhteydessä koronan tartuntatiheyteen 09.03.2021

Siitepölylle altistumista kannattaa tutkimuksen mukaan vähentää.

Ilman lämpötila ja sateisuus vaikuttavat olennaisesti kukinnan alun ajoitukseen, etenemiseen ja siitepölymääriin. LEHTIKUVA/MATTI BJÖRKMAN
Ilman lämpötila ja sateisuus vaikuttavat olennaisesti kukinnan alun ajoitukseen, etenemiseen ja siitepölymääriin. LEHTIKUVA/MATTI BJÖRKMAN

Uusi tutkimus osoittaa, että ulkoilman siitepölypitoisuuden nousun ja koronan tartuntatiheyden välillä on yhteys. Siitepölylle altistuminen heikentää immuunijärjestelmän puolustusreaktiota tiettyjä kausiluonteisia viruksia vastaan. Ilmiö ei ole yhteydessä siitepölyallergiaan, vaan siitepölyaltistus itsessään voi heikentää kehon kykyä torjua viruksia, kertoo Ilmatieteen laitos.

Suomesta tutkimukseen osallistuivat Ilmatieteen laitos ja Turun yliopisto.

Monet erilaiset tekijät selittävät COVID-19-tartuntatiheyden vaihtelua. Tutkimuksen mukaan ulkoilman korkea siitepölypitoisuus, osittain yhdessä ulkoilman kosteuden ja lämpötilan kanssa, selitti yli 40 prosenttia tartuntatiheyden noususta.

Korkeiden siitepölypitoisuuksien vaikutus ei ollut välitön, vaan useimmissa tapauksissa tartuntatiheys kasvoi neljä päivää siitepölypitoisuuden huipun jälkeen. Tämä vastaa karkeasti COVID-19-tartunnan itämisaikaa.

Mikrobiologiset laboratoriokokeet ovat jo aiemmissa tutkimuksissa osoittaneet, että siitepöly itsessään vaikuttaa hengitysteiden limakalvojen puolustautumiseen virusinfektioita vastaan. Siitepölylle altistuminen vähentää antiviraalisen interferonin vapautumista. Tämä interferoni auttaa immuunijärjestelmää taistelemaan viruksia vastaan. Siitepölyaltistus voi siis heikentää kehon kykyä torjua virusta.

Tutkimuksessa arvioitiin myös erilaisten rajoitustoimien vaikutusta keväällä 2020. Rajoitustoimet puolittivat tartuntatiheyden verrattuna tilanteisiin, joissa toimenpiteitä ei tehty, vaikka ilmassa oli runsaasti siitepölyä.

Rajoitustoimien aikana ihmiset todennäköisesti altistuvat vähemmän sekä virukselle että immuunipuolustusta heikentävälle siitepölylle. Rajoitustoimien puuttuessa suuret siitepölypitoisuudet voivat nostaa tartuntatiheyttä jopa kymmenillä prosenteilla.

– On tärkeää kiinnittää huomiota siitepölykauden etenemiseen ja erityisesti jaksoihin, jolloin ilman siitepölypitoisuudet ovat korkeita. Siitepölylle altistumista kannattaa vähentää esimerkiksi välttämällä ulkoilua korkeimpien siitepölypitoisuuksien aikana tai suojaamalla hengitystiet, sanoo tutkimusaineiston analysointiin osallistunut tutkimusprofessori Mikhail Sofiev Ilmatieteen laitokselta.

Tutkimus on julkaistu Proceedings of the US National Academy of Sciences -julkaisusarjassa (PNAS). Tutkimusaineisto on koottu 31 maasta ja tutkimukseen osallistui 150 tutkijaa ympäri maailmaa. Tutkimuksessa Ilmatieteen laitoksen tutkijat olivat osa ydinryhmää, joka suunnitteli tutkimusasetelman ja analysoi data-aineistoja ja Turun yliopisto tarjosi siitepölydataa Suomen alueelta.

Ilmatieteen laitos kehittää Turun yliopiston sekä muiden suomalaisten ja ulkomaisten tutkimuslaitosten kanssa siitepölypitoisuuksien mallinnus- ja seurantamenetelmiä. Siitepölyn lisäksi tutkimuksen kohteena ovat ulkoilman muut biologiset hiukkaset, kuten itiöt, virukset ja bakteerit. Ilmatieteen laitoksen ilmakehämalli SILAM sisältää maailman huippuun lukeutuvan siitepölykulkeumamallin.

LÄHDE: Verkkouutiset/Ilkka Ahtokivi 09.03.2021

Rokotetutkija: Tämä virusmuunnos aiheuttaa seuraavan aallon 10.03.2021

Professori Kalle Saksela arvioi riskiryhmien tarvitsevan uusia rokotteita esimerkiksi Etelä-Afrikan varianttia vastaan.

Koronapotilaiden osasto Etelä-Afrikan Tembisassa 2. maaliskuuta. / LEHTIKUVA / AFP Guillem Sartorio
Koronapotilaiden osasto Etelä-Afrikan Tembisassa 2. maaliskuuta. / LEHTIKUVA / AFP Guillem Sartorio

Helsingin yliopiston virologian professori Kalle Sakselan mukaan ainakin riskiryhmät tulevat tarvitsemaan lähivuosina uusia koronarokotteita maailmalla kiertäviä muuntoviruksia vastaan.

Hän arvioi, että eteläafrikkalainen B.1.351-virusmuunnos tulee aiheuttamaan pandemian seuraavan aallon. Varianttia on vahvistettu Suomessa tähän mennessä 71 potilaalta.

– Vaikka koko väestö ehdittäisiin rokottaa, lähivuosina ainakin riskiryhmät tarvitsevat uusia rokotteita muuntoviruksia vastaan. Nyt käytössä olevilla rokotteilla suoja on selvästi alentunut eteläafrikkalaista muuntovirusta vastaan, joka on luultavasti pääasiallinen virus seuraavassa aallossa, Kalle Saksela toteaa tiedotteessa.

Kotimaisessa rokotehankkeessa on huomioitu yleisimmät eli Etelä-Afrikan, Britannian ja Brasilian virusmuunnokset. Rokote annettaisiin nenäsumutteena.

Ensimmäiset kliiniset kokeet tullaan tekemään Suomessa. Osallistujat rekrytoidaan digitaalisesti siten, että saadaan väestöä edustavat ja vertailukelpoiset koeryhmät.

– Lihakseen pistetyt rokotteet tuottavat verenkiertoon IgG-vasta-aineita, mutta nenän kautta annettu rokote tuottaa niiden lisäksi limakalvoja suojaavan IgA-vasteen, Rokote Laboratories Finland Oy:n hallituksen puheenjohtajana toimiva akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttuala sanoo.

– Oletamme, että se voi estää rokotteen saaneita myös tartuttamasta virusta, Ylä-Herttuala jatkaa.

LÄHDE: Verkkouutiset/Antti Kirkkala 10.03.2021

Korona altistaa muille sairauksille 10.03.2021

”Nämä kuolemat eivät näy tilastoissa”

Tutkijat suosittavat leikkaushoidon lykkäämistä positiivisen virustestin jälkeen.

Anestesia- ja tehohoidon ylilääkäri Risto Kuosa huomauttaa koronavirusinfektion altistavan myös muille sairauksille.

Hän viittaa kansainväliseen tutkimukseen, jossa suositellaan leikkaushoidon lykkäämistä lähes kahdella kuukaudella positiivisen koronatestin jälkeen. Tätä ennen tehdyt leikkaukset ovat yhteydessä tavallista korkeampaan kuolleisuuteen.

Laaja aineisto kerättiin 116 eri maasta ja yli 140 000 potilaan leikkauksista. Jo aiemmin on havaittu, että infektion aikana tehdyt leikkaukset nostavat huomattavasti muun muassa keuhkovaurioiden riskiä.

– Koronan sairastamisen jälkeen myös mikä tahansa muu sairaus voi olla vaarallisempi kuin ilman koronan sairastamista. Nämä kuolemat ja lisäsairastaminen eivät näy missään tilastoissa, Risto Kuosa kirjoittaa Twitterissä.

Koronan sairastamisen jälkeen myös mikä tahansa muu sairaus voi olla vaarallisempi kuin ilman koronan sairastamista. Nämä kuolemat ja lisäsairastaminen eivät näy missään tilastoissa.https://t.co/I5odBv1k8K

— Risto Kuosa (@risto_kuosa) March 10, 2021

LÄHDE: Verkkouutiset/Antti Kirkkala 10.03.2021

Helsingistä ja Uudeltamaalta raju koronaluku 11.03.2021

Helsingistä ja Uudeltamaalta raju koronaluku – ”Leviää erittäin kovaa vauhtia täällä”

Uusia tartuntoja raportoitiin viime viikolla ennätysmäärä valtakunnallisesti. Koronatilanteessa näkyy nyt myös positiivisia merkkejä: yli 80-vuotiaiden ryhmä näyttää ”erkanevan” muiden ikäryhmien ilmaantuvuuskehityksestä rokotusten ansiosta.

Eurooppalaisia lukuja. Taneli Puumalainen on huolestunut Uudenmaan kaupunkien ilmaantuvuusluvuista, jotka ovat nousseet ”korkealle eurooppalaiselle tasolle”.
Eurooppalaisia lukuja. Taneli Puumalainen on huolestunut Uudenmaan kaupunkien ilmaantuvuusluvuista, jotka ovat nousseet ”korkealle eurooppalaiselle tasolle”.

Pääkaupunkiseudun kaupunkien ja myös koko Uudenmaan sairaanhoitopiirin epidemiatilanne näyttää hyvin huolestuttavalta, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen torstain koronainfossa.

Suomessa on torstaita edeltäneen vuorokauden aikana kirjattu kaikkiaan 720 uutta tautitapausta, mikä on samaa luokkaa kuin edeltävinä päivinä. Näistä peräti 480 tapausta on todettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä ja 270 pelkästään Helsingissä.

”Eli tällä hetkellä epidemia leviää erittäin kovaa vauhtia täällä Uudellamaalla”, Puumalainen sanoi.

LUE MYÖS

Suomalainen koronarokote voi olla valmis loppuvuodesta – Nyt toivotaan viimein valtiota apuun: ”Laajat ihmiskokeet on se mörkö”

”Meillä ei ole varaa siihen, mitä nyt on tapahtumassa” – Keskustalainen väläyttää Suomen irtiottoa rokotteissa

Hänen mukaansa tilanne on kovin huolestuttava, sillä etenkin Helsingin ja Vantaan ilmaantuvuusluvut ovat jo ”korkeaa eurooppalaista tasoa” ja ”erittäin korkeita lukuja”.

Kun koko HUS-alueen 14 vuorokauden ilmaantuvuusluku on 308 per 100 000 asukasta, on Vantaan vastaava luku 450 ja Helsingin 400.

”Myös positiivisten näytteiden osuus [kaikista testatuista] on varsin korkea ja edelleen noussut”, Puumalainen kertoo.

Valtakunnallinen ilmaantuvuusluku on Suomessa nyt noin 151 / 100 000 asukasta / 14 vuorokautta. Suomessa raportoitiin viime viikolla (1.-7.3.) jälleen valtakunnallisesti ennätys uusista covid-19-tapauksista koko epidemian aikana, lähes 4400 tapausta, THL ja STM kertovat tiedotteessaan.

Myös positiivista

Taneli Puumalaisen mukaan koronaepidemian tilanne on vakava, mutta huolestuttavien tietojen ohella näkyvissä on myös hyviä merkkejä. Vaikka tautitapausten määrä on noussut, on koronaan menehtyneiden määrä pysynyt stabiilina, Puumalainen kertoi.

Ilmiössä näkyy todennäköisesti rokotusohjelman vaikutus, sillä valtaosa iäkkäimpien ikäryhmien edustajista on rokotettu.

”Yli 80-vuotiaat näyttävät erkanevan muiden ikäryhmien ilmaantuvuuskehityksestä”, Puumalainen kertoi iloisena uutisena.

THL:n tiedotteessa todetaan kuitenkin, että ”rokotukset eivät vielä merkittävästi hidasta epidemian leviämistä”. Sen sijaan ne ”suojaavat rokotettuja koronavirustaudilta ja ovat jo vähentäneet menehtyneiden määrää”.

Vähintään yksi rokoteannos on Suomessa annettu yli 500 000 henkilölle (8,9 % yli 16-vuotiaasta väestöstä).

LÄHDE: Uusi Suomi/Teppo Ovaskainen 11.03.2021

Ennenkuulumatonta: Viro valmistautuu korkeimpaan hälytystilaan 12.03.2021

Viron terveysviranomaiset valmistautuvat julistamaan maahan kolmannen eli korkeimman tason hälytystilan ensimmäistä kertaa historiassa.

Artikkeliin liittyvä kuva: Sergei Stepanov
Artikkeliin liittyvä kuva: Sergei Stepanov

Virossa varaudutaan korkeimman hälytystilan julistamiseen ensimmäistä kertaa maan historiassa, jos 1500 koronapotilaan raja sairaalahoidossa ylittyy.

Viron yleisradion mukaan maata riivaava koronaepidemia on yhä yltymässä ja terveydenhuoltojärjestelmän kantokyky on ylittymässä.

”Jos ajatellaan, että päivittäin otamme sisään 80-100 potilasta, kymmenessä päivässä sairaalahoitoon kertyy tuhat ihmistä”, Viron terveysviraston johtaja Üllar Lanno sanoo ERR:lle.

Terveydenhuollon kapasiteettia suojellakseen virasto valmistautuu julistamaan Viroon korkeimman eli kolmannen tason hälytystilan. Sitä käytettäisiin ensimmäistä kertaa maan historiassa.

”Jos sairaalahoidossa olevien potilaiden määrä ylittää 1500 rajan, päätös joudutaan todennäköisesti tekemään.”

Jos korkein hälytystila julistetaan, kaikki kiireettömät hoidot jäädytettäisiin. Juuri tämä muun hoidon ja terveydenhuollon järjestäminen on Viron ongelma tällä hetkellä koronapotilaiden tulviessa sairaaloihin. Nyt valmistelussa ovat ohjeet siitä, kenelle lääkärit tiukassa tilanteessa antavat hoitoa ja kuka jää ilman. Hätätilatason nosto antaisi Terveysviraston mukaan lääkäreille selkeän raamin resurssien oikeaan käyttöön.

Reilun miljoonan asukkaan Virossa on viime päivinä todettu noin 1000-1500 uutta koronatartuntaa päivässä. Maa on ottanut käyttöön mittavia uusia rajoituksia ja siirtyy torstaista lähtien kuukauden mittaiseen sulkutilaan, kun muun muassa koulut ja ei-välttämättömät kaupat sulkevat ovensa.

LÄHDE: Uusi Suomi/Teppo Ovaskainen 10.03.2021

Vakava varoitus koronan eteläafrikkalaisesta muunnoksesta 15.03.2021

”Tämä variantti on painajainen – Aivan toisesta maailmasta”

Molemmat koronarokoteannokset jo saanut henkilö sai tartunnan eteläafrikkalaisesta variantista tällä viikolla Etelä-Savossa.

Pelottava variantti. Essoten terveyspalvelujen johtaja korostaa, että virusmuunnosten takia täytyy olla erityisen varovainen.Kuva: Riitta Heiskanen
Pelottava variantti. Essoten terveyspalvelujen johtaja korostaa, että virusmuunnosten takia täytyy olla erityisen varovainen.Kuva: Riitta Heiskanen

Suomen molekyylilääketieteen instituutin tutkijatohtori, sisätauteihin erikoistuva lääkäri Jukka Koskela pitää koronaviruksen eteläafrikkalaista varianttia poikkeuksellisen vaarallisena.

LUE MYÖS

Kotimainen koronarokote: Valtiolla ”merkittävä tahtotila” tukea kehittämistä – Suomi haluaa lopetetun rokotetuotannon takaisin

Täällä Bryssel: Kuka blokkaa kenen rokotteita? EU:sta viety ulkomaille yli 34 miljoonaa rokotetta, USA:ssa tyhjän panttina kymmeniä miljoonia annoksia

”Tämä variantti on painajainen. Suomalainen terveydenhuolto on polvillaan jo brittivariantin nyt levitessä parin viikon ajan, mutta eteläafrikkalainen versio – tai kenties mikä tahansa E484K mutaatiota kantava variantti – on vielä aivan toisesta maailmasta”, hän kirjoittaa Twitterissä.

Molemmat koronarokoteannokset jo saanut henkilö sai tartunnan eteläafrikkalaisesta variantista tällä viikolla Etelä-Savossa.

”Sairaalahoitoon joutui (tartunta)ketjusta selvästi nuorempia henkilöitä kuin aiemmista tartuntaketjuista. Tämä osoittaa, että virusmuunnosten takia täytyy olla erityisen varovainen. Lähialueilla hyväkin tilanne on saattanut muuttua parissa päivässä erittäin vaikeaksi”, Essoten terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä kommentoi tiedotteessa.

Jukka Koskela kommentoi myös sunnuntaina raportoitua uusien koronatartuntojen määrä, joka on 863.

”Vielä pahempi on kuva jos ajatellaan että vain puolet todetaan, nämä tartunnat ovat tapahtuneet jo yli viikko sitten. Tarkoittaa, että tänään tapahtuu 4 000 tartuntaa. Ja vauhti kiihtyy. Variantit kasvattavat osuuttaan. Tehot täynnä”, hän kirjoittaa.

LÄHDE: Uusi Suomi/Katja Incoronato 15.03.2021

Uusi peruste Suomen rokotusjärjestykseen 19.03.2021

Rokotusryhmä suosittelee – ”Riski saada tartunta on niin merkittävä”

THL arvioi seuraavaksi, miten rokotejakelun painottaminen alueellisesti olisi käytännössä mahdollista toteuttaa ja millaisia vaihtoehtoja toteuttamiseen olisi.

Piikki. Rokotusten painottamisessa voitaisiin käyttää mallia, joka sopeutuisi epidemiologisen tilanteen muutoksiin kaikilla Suomen alueilla
Piikki. Rokotusten painottamisessa voitaisiin käyttää mallia, joka sopeutuisi epidemiologisen tilanteen muutoksiin kaikilla Suomen alueilla

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) nimittämä Kansallinen rokotusasiantuntijaryhmä KRAR suosittelee lääketieteellisin ja epidemiologisin perustein, että koronarokotteiden jakelussa huomioitaisiin väestön määrän lisäksi epidemian tilanne eri alueilla.

Alueelliset erot koronavirustapausten ilmaantuvuudessa ja sairaalahoitoa vaativien vakavien tautitapausten määrässä ovat olleet Suomessa koko epidemian ajan suuria.

LUE MYÖS

THL: Astra Zeneca -päätös hidastaisi merkittävästi Suomen rokotuksia – mutta ”suurien toiveiden” rokote on nyt Pfizer-Biontech

Suomessa ei havaittu yhteyttä veritulppiin, ”päinvastoin” – THL:n Hanna Nohynek Astra Zeneca -epäilyistä: ”Se on dramaattista”

HUS-johtaja: Uusissa koronaluvuissa ”yllättävä tulos” sekä varoitusmerkki varianteista

HUSin Asko Järvinen on yksi koronavuoden kasvoista, ja hän on uskaltanut olla myös epävarma – Opettajien uhkaavat viestit yllättivät, mutta niiden ”taustalla paistaa pelko”

”Suuren ilmaantuvuuden alueilla vuodeosasto- ja tehohoitopotilaiden määrän kasvu uhkaa terveydenhuollon kantokykyä. Näillä alueilla myös yksittäisten ihmisten riski saada tartunta ja sitä mahdollisesti seuraava vakava koronavirustauti on niin merkittävä, että alueelliset erot riskin suuruudessa ovat tällä hetkellä suurempia kuin esimerkiksi erot eri ammattiryhmien riskin välillä”, KRARin puheenjohtaja Ville Peltola toteaa tiedotteessa.

THL arvioi seuraavaksi, miten rokotejakelun painottaminen alueellisesti olisi käytännössä mahdollista toteuttaa ja millaisia vaihtoehtoja toteuttamiseen olisi. THL käy arviota tehdessään vuoropuhelua kuntien ja sairaanhoitopiirien kanssa ja huomioi yhdenvertaisuuden sekä kuntien mahdollisuuden pitää kiinni kansalaisille jo annetuista rokotusajoista. Toteuttamiseen vaikuttaa oleellisesti myös rokotteiden toimitusaikataulu.

Jos sosiaali- ja terveysministeriö THL:n ja oman arvionsa perusteella esittäisi asiaa koskevaa asetusmuutosta, voisi alueellinen painotus rokotuksissa toteutua aikaisintaan 3–4 viikon kuluttua päätöksestä.

Rokotusasiantuntijaryhmän arvion mukaan painottamisessa voitaisiin käyttää mallia, joka sopeutuisi epidemiologisen tilanteen muutoksiin kaikilla Suomen alueilla.

Mallin mukaan rokotteita jaettaisiin sairaanhoitopiireihin väestömäärän, edellisten viikkojen tartuntatapausten määrän ja sairaalahoitoon joutuneiden ihmisten määrän perusteella. Alueellinen tautitilanne voitaisiin lisäksi huomioida toimittamalla kertaluonteisesti suurempi rokote-erä alueille, joilla tautitilanne on muuta maata vaikeampi ja vaatii erityisen nopeita toimia.

”Jos jakaisimme rokotteet mallin mukaan, vähentäisimme sairaalahoitoa vaativia vakavia tautitapauksia jatkossa koko maassa arviolta viidenneksen enemmän kuin nykymallilla siihen mennessä, että koko aikuisväestölle on tarjottu ensimmäinen rokoteannos. Samalla rokotuksia jatkettaisiin koko maassa ja painottamisen aiheuttama viive matalan riskin alueilla pysyisi kohtuullisena”, toteaa KRARin sihteeri, ylilääkäri Hanna Nohynek THL:stä.

KRAR on THL:n nimittämä asiantuntijaelin, joka laatii THL:lle suosituksia rokotuksia ja rokotteita koskevista kysymyksistä lääketieteellisin ja epidemiologisin perustein. THL laatii arviointityönsä perusteella esityksiä sosiaali- ja terveysministeriölle.

Lue lisää Mediuutisista:

Sote-ammattilaisten rokotukset ovat nyt tauolla –Rokotusjärjestys kuumentaa tunteita kentällä

Koronarokotusjärjestys aiheuttaa kitkaa Husissa – ”THL muutti suositusta lennossa ja rokotukset keskeytettiin

Voihan harmi – Sairastettu korona antaa yli 65-vuotiaille vain minimaalisen suojan uutta koronaa vastaan

Tehy: Ammattilaisten koronarokotusten viivästyminen voi romahduttaa sosiaali- ja terveydenhuollon – ”Tartuntariski on läsnä kaikkialla”

Koronarokote lopetti kuukausia kestäneen long covid -oireilun – Someen kertyy koronaveteraanien hyviä uutisia

LÄHDE: Uusi Suomi/Erpo Pakkala 19.03.2021

Tieto brittivariantin suuremmasta tappavuudesta vahvistuu 15.03.2021

Sairaalaan joudutaan useammin, mutta rokotteen kautta tai sairastamalla saatua immuniteettia brittivariantti ei väistä.

Koronaviruksen brittiläisen variantin B.1.1.7 aiheuttama kuolleisuus on englantilaisten, vielä vertaisarvioimattomien tietojen mukaan korkeampi kuin aikaisempien koronaviruskantojen.

– Englannista on dataa, että brittivariantti on tappavampi. Kuolinriski kasvaa ehkä 35 prosenttia, mutta eri tutkimuksissa on vähän eri lukemia, kertoo zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti Helsingin yliopistosta.

– Tiedon kertyminen ottaa aikansa, mutta evidenssiä alkaa kertyä siitä, että brittivariantti aiheuttaa enemmän sairaalahoitoa vaativia infektioita, on keskimäärin vakavampi ja myös kuolleisuutta on enemmän, sanoo Vapalahti.

Yksilön kohdalla muutos kuolemanriskissä ei ole iso, mutta se näkyy suurissa mittakaavoissa, kun sairastuneita on paljon.

Kaiken ikäisiä joutuu sairaalaan

Tanskalainen tutkimus, jossa sekvensoitiin suuri määrä koronaviruksia, vahvistaa puolestaan brittivariantin aiheuttaman vakavamman taudinkuvan. Tutkimuksessa seurattiin, joutuuko koronatartunnan saanut henkilö sairaalaan.

Lopputulema oli, että brittivariantin saaneella oli 1,64-kertainen riski joutua sairaalahoitoon. Tässä tutkimuksessa ei ole seurattu potilaiden kuolleisuutta.

– Jos enemmän potilaita joutuu sairaalaan, myös enemmän lopulta joutuu tehohoitoon ja kuolee, Vapalahti pohtii.

Siitä, onko eri ikäryhmissä eroja siinä, miten vakavan taudinkuvan brittivariantti aiheuttaa, on vasta vähän tietoa.

– Kaiken ikäisiä joutuu sairaalaan enemmän, myös nuoria, mutta en osaa sanoa, onko kertynyt näyttöä siitä, että ikäryhmien välillä olisi eroa, Vapalahti sanoo.

Brittivariantin tekee tarttuvammaksi se, että se tarttuu hanakammin ihmisen solun reseptoriin. On otaksuttu, että tämän vuoksi pienempi virusmäärä riittää sairastumiseen. Lisäksi nenänieluun erittyy enemmän virusta kuin aikaisemmissa virusmuodoissa.

Vasta-aineet tepsivät edelleen

Helsingin yliopistosta tehdyssä, vastikään julkaistussa preprintissä tutkittiin ensimmäisessä aallossa sairastuneiden suomalaisten seerumeita ja sitä, pystyvätkö heidän vasta-aineensa neutraloimaan silloisten koronavirusten tai myöhempien virusvarianttien kasvua.

– Vielä yli 200 päivän kuluttua infektiosta useimpien vasta-aineet estävät tehokkaasti sekä vanhoja viruskantoja että brittivarianttia. Immuuniväistöä ei näy. Sama tieto on rokotteista: brittivariantin ei pitäisi vaikuttaa rokotteiden tehoon. Toisin on Etelä-Afrikan variantin kohdalla, Vapalahti kertoo.

Anne Seppänen

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.

LÄHDE: Potilaan lääkärilehti 15.03.2021

Pitkä korona iskee myös nuoriin 22.03.2021

Oireet: aivosumu, väsymys ja lihaskivut

Pitkä korona voi kestää kuukausia. Sen oireet voivat olla hyvin epämääräisiä.

Jo heti koronapandemian alussa nähtiin merkkejä siitä, että kaikilla tauti ei mennyt ohi, vaikka siltä ensin vaikutti.

Nyt arvioidaan, että jopa noin yksi kymmenestä koronan saaneista kärsii niin sanotusta pitkästä koronasta, jossa erilaiset oireet tulevat ja menevät vuoristoratamaisesti aika ajoin vielä kuukausia tartunnan saamisesta.

Toistaiseksi ei osata ennustaa sitä, kenelle pitkä korona voi tulla. On mahdollista, että myös jotkut toistaiseksi tuntemattomat geneettiset tekijät voisivat altistaa pitkälle koronalle.

Pitkä korona voi tulla sellaiselle, jolla on ollut taudin lievä muoto ja sellaiselle, jolla on ollut vakava tauti. Pitkä korona voi tulla nuorelle ja se voi tulla vanhalle.

Pitkän koronan oireet ovat monenkirjavat.

Oire voi tarkoittaa hengenahdistusta, aaltoilevaa tai jatkuvasti vaivaavaa väsymystä, lihaskipuja ja paineen tuntua rintakehällä. Pitkä korona voi aiheuttaa myös ahdistusta ja niin sanottua aivosumua.

Suomessakin jo tuhansia?

Pitkäkestoisen COVID-19-taudin oireet ovat Duodecimin artikkelin mukaan tyypillisesti subjektiivisia ja vaikeasti mitattavia.

BMJ kertoo Englannissa tehdystä tutkimuksesta, jossa oli 3000 pitkää koronaa sairastavaa henkilöä. Heistä neljä viidestä kertoi, että pitkä korona oli vaikeuttanut työelämään palaamista.

Pitkä korona näyttää olevan vaihteleva yhdistelmä erilaisia oireita, ei yksi tauti. Toisilla oireet ovat vakavampia kuin toisilla.

Taudin diagnostiset kriteerit eivät ole vielä vakiintuneet.

Nyt tutkijat yrittävät selvittää, millaista tukea ja apua pitkästä koronasta kärsivä voi tarvita. Näyttää selvältä, että pitkästä koronasta kärsivät tarvinnevat moniammatillista tukea ja hoitoa.

Tällä hetkellä (18.3.2021) Suomessa on ilmoitettuja koronatapauksia noin 70 000. Tämä antaa aiheen epäillä, että Suomessa jo tuhannet kärsivät pitkästä koronasta.

LÄHDE: Iltalehti/Heljä Salonen 22.03.2021

HUS-johtaja varoittaa epidemian neljännestä aallosta 22.03.2021

”Silloin iso osa rokotussuojasta menetetään”

Etelä-Afrikan koronavirusvarianttia ei saa päästää rajojen yli Suomeen, vetoaa HUSin Lasse Lehtonen päättäjiin.

Kuva: OUTI JÄRVINEN
Kuva: OUTI JÄRVINEN

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen vetoaa päättäjiin rajojen terveysturvallisuuden varmistamiseksi.

Lehtonen epäilee nykyisten rajanylityskäytäntöjen riittävyyttä ja varoittaa asiasta etenkin Etelä-Afrikan koronavirusvariantin vuoksi.

LUE MYÖS

HUS-johtaja vaatii Ylellä: Liikkumisrajoitukset voimaan Uudellemaalle hetiHUS-johtaja: Uusissa koronaluvuissa ”yllättävä tulos” sekä varoitusmerkki varianteista

”Itse pelkään, että vielä ns. Etelä-Afrikan koronavirusvariantti (B1351) päästetään rajojen yli leviämään Suomeen epidemian neljänneksi aalloksi. Silloin iso osa rokotussuojasta menetetään ja koko homma joudutaan aloittamaan uudestaan”, Lehtonen kirjoittaa Twitter-palvelussa.

Ainakin Astra Zenecan kehittämä koronarokote tehoaa heikommin eteläafrikkalaiseen varianttiin kuin muihin koronaviruksen versioihin. Myös yhtiön oman rokotetiimin johtaja, Oxfordin yliopiston professori Sir John Bell on varoittanut asiasta.

LUE MYÖS:

Jäätävä koronavaroitus tunnetulta brittiprofessorilta: Koronan eteläafrikkalainen variantti tulossa ”takaoven kautta” – ”Euroopan mantereella ei ole hajuakaan, mitä tapahtuu”

Bellin mukaan juuri eteläafrikkalainen variantti aiheuttaa nyt vakavan riskin Britanniassa, jossa puolet aikuisikäisestä väestöstä on jo saanut ensimmäisen koronarokotteen.

Astra Zenecan rokote on merkittävässä roolissa myös Suomen rokotussuunnitelmassa, mutta sen paikan massarokotteena on takapakkien vuoksi ottanut Pfizer-Biontechin rokote.

Lasse Lehtonen muistuttaa, että Etelä-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt pakollisen terveystarkastuksen koronatesteineen maahantulijoille Helsinkiin, Vantaalle ja Kymenlaaksoon maaliskuun ajaksi. Sen sijaan Etelä-Karjalaan samaa määräystä ei annettu.

”Kuinkahan kauan venäläisiltä rajanylittäjiltä kestää huomata, että pakollisen terveystarkastuksen voi välttää ylittämällä itärajan Nuijamaalta Vaalimaan sijasta…”, Lehtonen kirjoittaa.

Hän uskoo, että ”rajojen terveysturvallisuus pitää, jos maahantulijoilta vaaditaan todistus negatiivisesta koronatestissä, he ovat karanteenissa maahan tulon jälkeen ja heidät vielä testataan Suomessa aikaisintaan 72 hr maahantulon jälkeen”. Suomi ei toistaiseksi vaadi testitodistusta, mutta asiasta on vireillä hallituksen lakiesitys.

LUE MYÖS:

Krista Kiuru: Ministeriö valmistelee mallin ennakkotestauksesta – ”Rajojen terveysturvallisuudessa on vieläkin parannettavaa”

HUS-alueelta ”omituinen” koronaluku – ”Ei käy järkeen”

Perussuomalaisten Riikka Purra pani myllyn pyörimään, kun HUS-pomo otti esiin ”ei-suomenkielisten” koronan – Lääkäri Minerva Krohn puolustaa rokotusten kohdentamista Helsingin seudulle ”kuoleman välttämisellä”

LÄHDE: Uusi Suomi/Teppo Ovaskainen 22.03.2021