– seuraa lopun ajan aiheita

Tällaisia oireita korona­virus voi aiheuttaa juuri nyt

Koronavirus voi edelleen aiheuttaa rajun taudin, sanovat HS:n lukijat. Osa kertoo myös psyykkisistä oireista.

Tällä hetkellä koronapotilaita ajaa sairaalaan varsinkin korkea kuume, joka voi aiheuttaa yleiskunnon heikkenemistä erityisesti iäkkäillä ja monisairailla. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Tällä hetkellä koronapotilaita ajaa sairaalaan varsinkin korkea kuume, joka voi aiheuttaa yleiskunnon heikkenemistä erityisesti iäkkäillä ja monisairailla. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Yksi yleisimmistä koronaviruksen oireista näyttäisi olevan tänä syksynä kuume. Se on kohonnut joillain sairastaneilla jopa yli 39 asteeseen.

HS kysyi lukijoiltaan, millaisista koronaoireista he ovat kärsineet juuri tänä syksynä. Kaikki hieman alle 50 vastaajaa kertovat ottaneensa koronarokotteen. Tosin osalla on rokotteen ottamisesta jo pitkä aika.

Lisäksi kysyttiin, onko vastaajalla jokin pitkäaikaissairaus vai onko hän perusterve. Osa vastaajista kuuluu riskiryhmään. Toisaalta myös perusterveet kertovat saaneensa rajuja oireita.

Fakta

Koronavirus leviää jälleen runsaasti

Oireista juuri kuume ajaa nyt sairaalahoitoon erityisesti iäkkäitä ja monisairaita. Sen sijaan koronainfektion aiheuttamia vaikeita keuhkokuumetapauksia näkyy sairaaloissa aiempaa vähemmän.

Useissa HS:n saamissa vastauksissa toistuu myös päänsärky. Joidenkin vastaajien mukaan se on ollut niin kova, ettei edes särkylääke ole auttanut.

”Todella kova tauti. Alkoi oksentelulla, lihaskivuilla ja kovalla päänsäryllä. Oli kuin olisi kartulla hakattu.” (Nainen, 53)

Useat vastaajat kertovat myös makuaistin häiriöistä. Makuaistin katoaminen saattaa aiheuttaa ruokahalun vähenemistä.

Muita yleisiä oireita vaikuttavat olevan yskä, lihaskivut ja nuha. Osalla vastaajista oli lisäksi pahoinvointia ja muita vatsaoireita.

Eräs vastaaja halusi tuoda esiin tartunnan mahdolliset psyykkiset vaikutukset, joista ei hänen mielestään puhuta tarpeeksi. Hänestä pahimmat oireet olivat lihaskivut ja alakuloisuus.

”En olisi uskonut, että tämä voi vaikuttaa psyykeen näin voimakkaasti. Yhtenä aamuna tuntui kuin olisin vaikeasti masentunut. Viikon päästä olin taas oma iloinen itseni.” (Nainen, 39)

Myös toinen, perusterve vastaaja on huomannut itsessään psyykkisiä oireita ja kertoo kokevansa esimerkiksi tavallista enemmän ärsykeherkkyyttä.

Toisaalta vastaajien joukosta löytyi yksi erittäin vähäoireinenkin sairastaja.

”Lähes oireeton korona. Nenä oli tukossa muutamana aamuna. Ei muuta. Tein testin, ja tulos oli positiivinen.” (Mies, 66)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Tuija Leino kertoi HS:n haastattelussa, että tämänhetkinen valtavariantti EG.5 aiheuttaa selvästi lievempää tautia kuin deltavariantti mutta tarttuu herkemmin.

Osa vastaajista kuitenkin kertoo, että tänä syksynä sairastettu koronatauti on yllättäen iskenyt kovempaa kuin aiemmin sairastetut lievemmät taudit.

”Kova kuume, enimmillään mitattu 39,4 °C. Yskä, lihaskipuja ja räkä valuu. Aiemmin sairastetut koronat paranivat parilla niistämisellä, mutta nyt olen neljättä päivää sängyn pohjalla.” (Mies, 45)

”Kuumeilua, lihaskipua ja pää täynnä räkää. Oireet pahemmat kuin keväällä 2022 sairastetussa koronassa.” (Mies, 54)

”Ensimmäinen korona 3/2022 oireili lähinnä kurkkukipuna, lihassärkyinä ja väsymyksenä. Tämä aiheuttaa selkeästi korkeampaa kuumetta, kunnon ’räkätaudin’, voimattoman olon sekä lihas- ja nivelsärkyä.” (Nainen, 51)

Taysin infektioyksikön ylilääkärin Jaana Syrjäsen mukaan koronainfektiosta saattaa seurata jälkitautina esimerkiksi poskiontelotulehdus, bakteerikeuhkokuume ja korvatulehdus kuten kaikista muistakin hengitystieinfektioista.

Joillain vastaajilla koronataudin aiheuttamat oireet ovatkin olleet melko pitkäaikaisia. Jälkioireita ja -tauteja on esiintynyt usealla.

Esimerkiksi monelle kuumetauti on jättänyt väsymyksen. Eräs vastaaja kertoo, ettei hänen äänensä kestä pitkään puhumista, vaikka oireiden alusta on jo kymmenen päivää.

”Oireiden alkamisesta on nyt reilut kaksi viikkoa. Olo on yhä hieman tukkoinen, ja yskä sekä pieni, satunnainen lämpöily jatkuvat edelleenkin.” (Nainen, 38)

”Jälkitauteina keuhkoputkentulehdus ja poskiontelotulehdus. Sairastin 3 viikkoa.” (Nainen, 55)

LÄHDE: HS.fi/Rebekka Salmela 16.11.2023