– seuraa lopun ajan aiheita

Talven sähkökatastrofi on vaikea

Talven sähkökatastrofista tulossa entistäkin pahempi – Yle: Norjan ”hävytön” aikomus haukutaan maan rakoon Suomessa

Norja aikoo vähentää sähkön vientiä Suomeen, Ruotsiin ja Tanskaan omien etujensa takia. Suomen energia-ala haukkuu norjalaiset pataluhiksi ja vaatii Suomen hallitusta puuttumaan asiaan.

Norjassa on millä mällätä. Esimerkiksi vesivoimaa ja öljyä. Se ei estä heitä olemasta ”hävyttömän itsekkäitä”, Suomen energia-alan johtajat haukkuvat harvinaisen suorapuheisesti. Kuvassa Håfossin vesivoimala.Kuva: Wikimedia Commons / "Asbjørn" (CC-BY-SA 4.0)
Norjassa on millä mällätä. Esimerkiksi vesivoimaa ja öljyä. Se ei estä heitä olemasta ”hävyttömän itsekkäitä”, Suomen energia-alan johtajat haukkuvat harvinaisen suorapuheisesti. Kuvassa Håfossin vesivoimala.Kuva: Wikimedia Commons / ”Asbjørn” (CC-BY-SA 4.0)

Norjan hallitus aikoo vähentää Suomeen, Ruotsiin ja Tanskaan vievien sähkönsiirtojohtojen kapasiteettia oman kansallisen huoltovarmuutensa nimissä, kertoo Yle.

Toisin sanoen katastrofiuutiset eivät ota loppuakseen. Talven 2022–23 valitettavan todennäköiseltä näyttävä sähkökriisi näyttää olevan muuttumassa entistäkin kauheammaksi muualla Pohjoismaissa – kiitos norjalaisten.

Muita pohjoismaita Norjan suunnitelmat eivät tietenkään ihastuta. Suomen, Ruotsin ja Tanskan kantaverkkoyhtiöt moittivat aikomuksia yhteisessä tiedotteessaan. Tiedotteen mukaan suunnitelmissa ”ei näytä olevan huomioitu avoimien markkinarajojen tuomia etuja eikä ymmärretty, että toimivat markkinat ovat paras keino varmistaa sähkön toimitusvarmuus”.

Lisäksi Norjan suunnitelmissa on vaarana, että toiset maat seuraavat esimerkkiä. Jos sähkön säännöstely laajenee muualle, koko Euroopan sähkömarkkinat kokevat vakavia haittoja, yhtiöt argumentoivat. Teksti on luettavissa myös suomeksi Suomen kantaverkkoyhtiö Fingridin sivuilta.

LUE MYÖS

Suomessa syytä varautua sähkökatkoihin – Talvella voi iskeä sähköpula, varoittaa Fingrid

Fortumin palvelun markkinoinnista heräsi epäilys – KKV: ”vaikuttaa huolestuttavalta”

Sauli Niinistö Venäjästä: ”Kaikki riippuvuudet, joita voidaan käyttää meitä vastaan, otettava tarkkaan syyniin”

Norja ja Ruotsi ovat Pohjoismaissa sähkön nettotuottajia. Suomi ja Tanska puolestaan eivät ole keskimääräisenä päivänä omavaraisia.

Esimerkiksi tätä kirjoittaessa Svenska Kraftnätin valvomo-sivun mukaan Norja vei sähköä 4,2 gigawattia ja Ruotsi 3,7 GW – siinä missä Suomen täytyi ostaa sähköä ulkomailta 2,0 GW ja Tanskan 1,4 GW.

Fingrid ja Energiateollisuus haukkuvat Norjan pystyyn

Suomalaisten energia-alan johtajien terveiset norjalaisille ovat vielä virallista tiedotetta kosolti tylymmät. Ylen haastattelema Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä nimittää Norjan aikomuksia ”itsekkäiksi”.

Samalla linjalla on Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen. Hän sanoo norjalaisten peliä ”vaaralliseksi”, sillä se rapauttaa luottamusta pohjoismaisia sähkömarkkinoita kohtaan. Norjalaisten perustelu huoltovarmuuden kautta ei vakuuta häntä, sillä Norjan valtion vesivoimayhtiö on todennut, että sähkö riittää kyllä sikäläiseen kotimaiseen käyttöön.

Ruusunen epäileekin, että todellinen syy on sähkön hinta. Vaikka sähkö on Pohjois-Norjan hinta-alueilla edelleen puoli-ilmaista, Oslon ympäristössä se on muuttunut viime kuukausina kalliiksi. Ruusunen sanookin, että Norjassa on ”tosi kova poliittinen ja populistinenkin paine” saada sähkön hinta laskuun.

LUE MYÖS

Nyt iski jo kiire hillitä sähkön hintaa – ”Erittäin vaikeaakin” keinoa pohdittu, mutta entä jos Olkiluoto 3 viivästyy yhä?

Ruusunen ja Leskelä eivät säästele sanojaan haukkuessaan norjalaisten itsekkyyden maan rakoon Ylen haastattelussa. Kaikkein tiukimpia sanoja käyttää Energiateollisuuden Leskelä.

”Tämän keinon käyttäminen olisi suorastaan hävytöntä. Norja on hyötynyt energian hintojen noususta jättiläismäisesti samalla kun muut ovat kärsineet. Heillä olisi kansakuntana ylivoimaisesti eniten varaa hoitaa tätä hintakysymystä ihan sisäisesti.”

Väitteessään Norjan rikastumisesta Leskelä on oikeassa. Tekniikka & Talous -lehti uutisoi aiemmin elokuussa, että pelkästään Norjan valtio on saanut kalliista sähköstä 3,8 miljardin euron voitot. Siitä 1,1 miljardia on käytetty sähkön hintatukeen, eli nettovoittoakin jää 2,7 miljardia.

Sekä Leskelä että Ruusunen sanovat Ylelle, että Suomen valtiojohdon pitäisi ottaa tilanne hoidettavaksi ja olla yhteydessä Norjaan.

LÄHDE: Uusi Suomi/Tuomas Kangasniemi 24.08.2022