Tämä datamurto vie uhrin yksilöllisyyden – iäksi

Päivittäinen tietomurtojen uutisrumba turruttaa yleisön. Dataturvassa ei kellään ole varaa vaipua apatiaan, mikäli halutaan suojata jotakin sellaista, jota ei ikinä voi korvata.

LÄHDE: TIVI/Markku Pervilä 27.08.2019

Artikkeliin liittyvä kuva

Kuun puolivälissä kansainvälisissä tiedotusvälineissä uutisoitiin erästä tietomurtoa, joka laajuudestaan huolimatta tuntui menevän taas kerran yhtenä läpihuutojuttuna.

”Yli miljoonan kansalaisen biometriset tunnisteet, käyttäjätunnukset, salasanat ja muu yksityinen data joutui hakkereiden haltuun suojaamattomilta palvelimilta, joita käyttivät muiden muassa Ison-Britannian poliisi ja suurimmat pankkiryhmittymät”, uutisoi muun muassa The Verge elokuun puolivälissä.

Biostar 2:n tietomurrosta raportoitiin yhtä huolellisesti myös Suomessa, kuten Tivi kirjoitti heti samana päivänä.

Lue myös: Yli miljoonan ihmisen sormenjälkitiedot vuotivat – tietokanta oli kaikkien saatavilla

Moni it-toimittaja on kirjoittanut samanlaiset värssyt kymmeniä ellei satoja kertoja. Samoin lukijat ovat nähneet vastaavia kertomuksia tuhansissa eri viersioissa. Onko ihme, jos ihmiset alkavat turtua tietoturvan häiriöihin? Ajatellaan, että eihän se miljoonan ihmisen tietomurto nyt isossa kuvassa ole niin paha asia – ja sitä rataa.

Datamurroista on tullut median päiväkahvien päivittäistä pakkopullaa. Toki ihmiset suuttuvat kuultuaan räikeistä tietomurroista vaikkapa lentoyhtiöissä tai pornosivuilla, mutta päivittely näistä loppuu yleensä lyhyeen. Eli siihen asti, kunnes seuraava iso kämmi tapahtuu.

Erittäin harvoin suurimmatkaan tietomurrot jäävät mieleen. Eräs tällainen on Facebookin Cambridge Analytica -skandaali, jonka kaikkia poliittisia seuraamuksia eri maissa ole ei vieläkään saatu kunnolla selville.

Miten pitkälle digitalisaatio saa mennä?

Kuitenkin Biostar 2: tietomurto on erilainen kuin muut hakkeritapaukset. Poikkeavuus johtuu varastetun datan laadusta. Kyseessä on ensimmäinen merkittävä sormenjälkien, kasvontunnistuksen ja muun biometrisen datan varkaus.

Kadonneet käyttäjätunnukset, salasanat, tili- ja luottokorttien numerot ynnä suuri osaa muusta datasta voidaan murron jälkeen muuttaa toisiksi. Mutta Biostar 2:n hävittämää ihmisten henkilökohtaista raakadataa ei voida muuttaa, ei kasvoja eikä sormenjälkiä. Ei ainakaan ilman hyvän plastiikkakirurgin apua.

Siksi juuri tämän murron vaikutuksia on seurattava loppuun saakka. Ihmisten ei pidä hyväksyä Biostar 2:n tapausta jälleen yhtenä murtona, jonka jäljet siivotaan joskus aikanaan.

Tässä murrossa hakkereiden käsiin joutui dataa, joka tekee miljoonasta ihmisestä nimen omaan erilaisia yksilöitä. Murrossa on viety ihmisten ihmisyys eli se kaikkien yksilöiden tärkein asia, jota ei voida ikinä korvata, brittiläinen ITPro kirjoittaa mielipidepalstallaan.

Biostarin murrolla on varmasti vaikutuksia koko biotunnisteiden toimialalle. Eri asia on se, mihin nämä muutokset käytännössä johtavat.

Pitäisi ajatella enemmän sitä, millä softayhtiöllä, viranomaisella tai muulla toimijalla on oikeus kerätä ihmisten ainutkertaista dataa vain omia palvelujaan parantaakseen. Miten pitkälle digitalisaatio yleensä saa edetä?

Laadukkaatkin yhtiöt ovat käsitelleet, tallentaneet ja siirrelleet asiakkaiden yksityistä dataa hämmästyttävän ammattitaidottomasti. Se on jo monta kertaa nähty.

 

HUOM! Ilmainen mainos.

• Tilaa tästä Tivin ilmainen uutiskirje sähköpostiisi!