Tarina hiilidioksidista

Korona on johtanut melkoisiin yhteiskuntien sulkemisiin. Sen seurauksena hiilidioksidipäästöt ovat laskeneet. Miten se on vaikuttanut ilmastoon?

Tässä uutisessa kerrotaan, että hiilidioksidipäästöt laskevat viime vuodesta 4-7%. Uutisessa ei kerrota, mistä prosenttimäärä on laskettu? Varsinaista tieteellistä uutisointia? Oletetaan, että se on laskettu ihmisen päästöistä. Ilmisen osuus vuotuisista hiilidioksidipäästöistä on 4%, joten tuon mukaan koronan vaikutus maapallon hiilidioksidipäästöihin on 0,16-0,28 prosenttia. Eli koetuilla toimilla ei ole mitään todellista merkitystä maapallon hiilidioksidipäästöihin. Ne kasvavat edelleen ja 96% päästöistä aiheutuu luonnon toiminnasta.

Sitten toinen kysymys on, mikä on hiilidioksidin vaikutus ilmaston lämpenemiseen? Monien tutkimusten mukaan hiilidioksidi vaikuttaa ilmastoa lämmittävästi vain tiettyyn tasoon asti. Kun se on saavutetty, hiilidioksidin vaikutus hiipuu.

Jos ilmasto lämpenee, mitä vaikutuksia sillä on maailmassa? Kuulemma merenpinta nousee joitakin millejä vuodessa ja ehkä 20 cm vuosisadassa. Toki jos joku on rakentanut liian lähelle rantaa, se edellyttää toimenpiteitä. Joidenkin saariryhmien piti upota mereen 2018, mutta mitään sellaista ei ole havaittu. Vaikka merenpinta nousisikin senttimetrejä, kannattaako sen vuoksi esimerkiksi Suomen tuhota itsensä ”maailman kunnianhimoisimmalla ilmasto-ohjelmalla? Tuhotaan maan talouden pohja, kasvatetaan riippuvuutta tuontienergiasta lopettamalla turpeen käyttö ja tuhotaan teollinen pohja kieltämällä metsien käyttö.

Tyhjän vuoksi? No tapahtuu mitä tahansa, ilmastotuhon saarnaajat väittävät tuhon tulevan.

 

Maailman CO2-päästöt ovat jo lähes samat kuin ennen koronaa – ilmastoasiantuntija Petteri Taalas Ykkösaamun vieraana | Yle Uutiset | yle.fi

LÄHDE: OikeaMedia/blogi/Olli Pusa 24.11.2020