Taakka tiedonjakosivusto – seuraa lopun ajan mielenkiintoisimpia aiheita
– seuraa lopun ajan mielenkiintoisimpia aiheita

Tekoäly ja tappajarobotit

”Yksi virhe ja tekoälyllä varustettu tappajarobotti voi aloittaa sodan” – Googlelta irtisanoutunut varoittaa

LÄHDE: TIVI/Suvi Korhonen 16.09.2019

Tappajarobotit sodan aloittajina!
Sotimiseen suunnitellut ja itsenäisesti toimivat robotit saattavat vahingossa aloittaa sodan tai massamurhan, Googlelta irtisanoutunut insinööri varoittaa. Google kehittää Yhdysvaltojen armeijalle teknologiaa alihankkijana, minkä vuoksi joukko työntekijöitä erosi yhtiön palveluksesta.

Artikkeliin liittyvä kuva

Vuonna 2018 irtisanoutunut Laura Nolan vaatii The Guardianin mukaan itsenäisten sotarobottien kieltämistä, joita ihminen ei ohjaa etänä. Hänen mukaansa itsenäisesti oppivat robotit voisivat tehdä karmeuksia, joihin niitä ei aikanaan ohjelmoitu.

Autonomisten asejärjestelmien kehityksestä on aiemmin ollut jo huolissaan joukko teknologia-alan ja tieteen nimekkäimpiä guruja. Muiden muassa Stephen Hawking ja Elon Musk olivat mukana vetoomuksessa, joka jätettiin vuonna 2017 YK:n asekieltosopimusta käsittelevälle komitealle.

Googlen ei tiedetä osallistuneen itsenäisten asejärjestelmien kehittämiseen. YK:n asettama paneeli totesi viime kuussa, että Google välttelee osallistumasta asejärjestelmien tekoälyjen suunnitteluun ja noudattaa tekoälykehitykselle asetettuja suosituksia.