Terveydenhuolto säästöliekillä

Sairaaloissa ja terveydenhuollossa säästetty liian pitkään – ”laitteet ovat antiikkisia ja it-osastot alimitoitettuja”

Tietoturvayhtiö varoittaa, että paljon erittäin arkaluonteisia tietoja on järjestelmissä, joiden suojaaminen on usein lyöty laimin. Rikolliset ovat huomanneet tämän.

Artikkeliin liittyvä kuva

Malwarebytes on raportoinut, että hyökkäykset sairaaloita ja muita terveydenhuoltoon liittyviä kohteita ovat lisääntyneet rajusti. Jo tämän vuoden yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana niitä on ollut 60 prosenttia enemmän kuin koko viime vuonna. Asiasta kirjoittaa ZDnet.

Terveydenhuollon järjestelmissä on talletettuna paljon arkaluonteista tieto ihmisistä. Apajan houkuttelevuutta lisää se, että rikolliset katsovat nämä järjestelmät niin kutsutuiksi pehmeiksi kohteiksi heikkojen suojausten vuoksi.

”Aivan liian pitkään nämä organisaatiot ovat joutuneet kärvistelemään, koska laitteet ovat antiikkisia ja it-osastot alimitoitettuja. Tämä tekee ne haavoittuviksi”, Malwarebytes Labsin johtaja Adam Kujawa sanoo.

Malwarebytes kertoo, että terveydenhuollon järjestelmien kiusana on häärinyt kaksi muista yhteyksistä alkujaan tuttua troijalaista. Sekä Emotet että Trickbot tulivat ennen vastaan pankkitroijalaisina, mutta nyt niitä käytetään paljon sairaaloita ja vastaavia kohteita vastaan.

Ne toimivat usein myös astinlautoina muille haittaohjelmille. Esimerkiksi kiristyshaittaohjelmia ujutetaan järjestelmiin Emotetin ja Trickbotin avaamien takaovien kautta. Sairaalat ovatkin olleet usein kiristäjien kohteena, ja valitettavan usein niiltä on myös onnistuttu puristamaan rahaa. Sairaala kun ei voi toimintaansa keskeyttää, muuten alkaa viikatemies kulkea käytävillä.

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Ari Karkimo 15.11.2019