Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme ilmiöitä

Terveysfirmat takovat tulosta

Kansanedustaja: Terveysfirmat takovat tulosta, perivät ylihintaa ja saavat vielä korvaukset päälle – ”Kelan välinpitämättömyys on käsittämätöntä”

LÄHDE: Uusi Suomi/Jenni Tamminen 04.01.2019

Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent

Oppositiopuolue vihreiden kansanedustaja Olli-Poika Parviainen kyseenalaistaa blogissaan yksityisen terveydenhuollon palveluntarjoajille maksettavien korvausten suuruuden ja palvelujen hinnat.

”Etenkin laboratorio- ja kuvantamispalveluissa yksityisen terveydenhuollon hinnat voivat olla jopa monikymmenkertaisia palveluiden tuottamisen todellisiin kustannuksiin nähden. Julkista rahaa näiden ylihinnoiteltujen palveluiden maksamiseen vaikuttaa kanavoituvan etenkin työterveyshuollon kautta”, Parviainen kirjoittaa.

Ylen Kuningaskuluttaja selvitti yksityisen puolen lääkäriasemien maksuja vuonna 2014. Jutussa tuotiin esiin myös se, että terveysyrityksillä katteet ovat kovat. Kuntalehti puolestaan on seurannut julkisen ja yksityisen puolen hintoja pidemmänkin aikaa. Sosiaali- ja terveysministeriön raportissa todetaan, että julkisen puolen laboratoriotutkimusten hinnat ovat vain noin viidesosa yksityisten hinnoista.

”Yksityisen yrityksen tarjoamana esimerkiksi magneettikuva voi olla useita satoja euroja julkista sairaalaa kalliimpi. Kun asiakas käyttää esimerkiksi työterveyshuoltoa, hänen ei pidäkään joutua huolehtimaan yksittäisen palvelun hintaa vaan huomio on ymmärrettävästi omassa terveydessä. Tätä käytetään nyt hyväksi”, Parviainen jatkaa.

LUE MYÖS: Sote-markkinoilla käy kova rytinä – yrityskauppa joka neljäs päivä

Parviainen toteaa, että yksityinen terveydenhuolto näyttää olevan varsin kannattavaa liiketoimintaa: ”esimerkiksi vuoden 2017 liikevoitot olivat monilla suurilla terveyspalveluyrityksillä kymmeniä miljoonia euroja”.

”Ylihinnoiteltujen palveluiden korvaaminen verorahoista kannustaa pitämään hinnat korkealla. Kun yksityisen puolen hinnat ovat monin kerroin tuotantokustannuksia korkeammat, on tarpeen kysyä, kuinka paljon verorahoja käytetään ylihinnoiteltujen palveluiden korvaamiseen. Tällä hetkellä korvatut summat vaikuttavat valuvan suoraan yritysten valmiiksi hyvää tulosta kasvattamaan. Saamieni tietojen mukaan yksityisille yrityksille laboratorio- ja kuvantamispalveluista maksettavien Kela-korvausten summa on vuositasolla kymmeniä miljoonia euroja ellei peräti enemmän”, Parviainen kirjoittaa.

”Kelan järjestelmällisen välinpitämätön suhtautuminen asiaan tuntuu käsittämättömältä. Luulisi olevan päivänselvää, että sote-palvelujen rahoitus on tiukilla eikä varaa tällaisiin ylikompensaatioihin ole”, hän jatkaa.

Parvianen on jättänyt asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle.

LUE MYÖS: 

Kansanedustajan brutaali sote-ennuste: ”Asiakasmaksut nostetaan maksimiin ja peritään viimeistä senttiä myöden – lopulta alkaa alasajo”