Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita

Terveysteknologiasta

”Miksi ihmisiä hoidetaan vasta, kun he ovat jo sairastuneet?” – suomalaisfirma haluaa lähestyä asiaa toisesta suunnasta

LÄHDE: TIVI/Sonia Savonen 15.06.2019

Terveysteknologiayritys käyttää tietoallastaan maailmanvalloitukseen.

Artikkeliin liittyvä kuva

Neosmart Health on suomalainen terveysteknologiayritys, jonka tavoitteena on systematisoida ennaltaehkäisevä terveydenhoito ja tehdä siitä ajan kuluessa ilmaista.

Yhtiön innovaatio- ja liiketoimintapäällikkö Raghunath Koduvayur on asunut Suomessa yli 10 vuotta. Hänen mielestään investointeja tehdään tällä hetkellä terveydenhuollon väärään päähän.

”75 prosenttia sairastumisista on ennaltaehkäistävissä. Miksi ihmisiä hoidetaan vasta, kun he ovat jo sairastuneet?” Koduvayur sanoo Tiville.

Yhtiö haluaa tehdä toiminnastaan maailmanlaajuista seuraavan kymmenen vuoden aikana. Se aikoo viedä ilmaisia palveluitaan myös kehittyviin maihin. Suomessa Koduvayur uskoo ennaltaehkäisevän hoidon auttavan erityisesti kroonisten sairauksien kuten stressin ja suolistoperäisten vaivojen ehkäisyssä.

Asiakastietoa analysoidaan tekoälyn avulla

Yhtiön palveluihin kuuluu asiakkaan kokonaisvaltaisen terveydentilan kartoittaminen ja elämäntapamuutoksissa tukeminen esimerkiksi ravitsemusohjeiden ja räätälöityjen lisäravinteiden avulla.

Yhtiö kerää asiakkaan terveydentilasta dataa erilaisilla tutkimuksilla ja laboratoriokokeilla. Asiakastieto viedään yhtiön kehittämään älykkääseen potilastietojärjestelmään, jossa tekoäly analysoi sitä. Asiakkaalle räätälöidään tekoälyn avulla lisäravinneresepti, joka lähetetään anonymisoituna Sveitsissä sijaitsevalle tehtaalle.

Kullekin ihmiselle tuotetaan personoitu lisäravinnesekoitus, joka sisältää oikean määrän vitamiineja ja hivenaineita. Sekoitus on tarkoitettu tukemaan vain hetkellisesti pidemmän tähtäimen elämäntapamuutosta ja sitä voi päivittää esimerkiksi puolen vuoden välein laboratoriotulosten perusteella.

Ihmisen terveydentilasta koostettu data on arvokasta. Koduvayur sanoo, että yhtiön tietopankki on sen tärkein kilpailuvaltti. Hän korostaa, että asiakastieto anonymisoidaan tietoturvallisuuden takaamiseksi. Yhtiö aikoo rahoittaa toimintaansa muun muassa myymällä anonymisoitua asiakastietoa ja raportteja lääkeyhtiöille, tutkimuslaitoksille, hallitukselle ja muille partnereille.

”Tiedon jalostaminen on seuraava iso harppaus terveydenhuollossa ja se auttaa alentamaan ennaltaehkäisevän terveyden hoidon kuluja merkittävästi”, hän sanoo.

Neosmart Health toivoo myös valtion lähtevän hankkeeseen mukaan. Koduvayurin mielestä valtio voisi sijoittaa ehkäisevään terveydenhoitoon edes prosentin siitä, mitä se sijoittaa sairaiden hoitoon.