Suojaudu tietovuodoilta


Näin suojaat itsesi tietovuodoilta – 5 hyvää yleisohjetta

LÄHDE: TIVI/Jori Virtanen 21.09.2018

Artikkeliin liittyvä kuva

Massiiviset tietovuodot ovat ikävä kyllä nykypäivää, ja niihin varautuminen on vain viisasta. Näillä viidellä, Alphrinkin suosittelemalla keinolla vuodosta koituvan vahingon voi minimoida.

1. Pidä salasanat turvassa

Hyvä nyrkkisääntö on, että ei käytä samaa salasanaa useassa paikkaa. Usein kehotetaan myös vaihtamaan salasanat säännöllisesti.

Salasanat puolestasi muistavia sovelluksia ei suositella, sillä nekin on mahdollista hakkeroida, jolloin hyökkääjä saa useammat salasanat talteen kerralla.

Salasanat ovat myöskin turvattomia, jos ne ovat lyhyitä ja helppoja arvata, sillä silloin tunnukset on helpompi rikkoa raakaan voimaan perustuvilla hakkerointikeinoilla.

Nykyisin suositellaankin usein, että kannattaa käyttää salasanana pitkää ja helposti mieleen palaavaa lausetta sen sijaan, että turvautuu numeroiden ja kirjainten sekamelskaan. Esimerkiksi tutun lastenlaulun värssy on loistava salasana, sillä tietokone ei kykene arvaamaan mistä on kyse, kun taas käyttäjä muistaa sen tuosta vain.

2. Tarkkaile luottokorttilaskuasi

Jos luottokorttitietosi päätyvät vääriin käsiin, fiksu rikollinen ei vedä sitä heti tappiin. Kortteja kerätään iso nivaska, ja niillä suoritetaan isompi petos kerralla. Kortilla saatetaan kuitenkin tehdä pieni testiostos, joka paljastaa tietojen päätyneen konnien kouriin. Mikäli luottokorttilaskussa näkyy mitään outouksia, kannattaa kysyä laskussa näkyvältä myyjältä, mistä on kyse. Jos sen jälkeen on tarvetta, kortin voi sulkea ripeästi vain yhdellä soitolla.

3. Ota selvää miten kortti kuoletetaan

Jos epäilet maksutietojesi päätyneen vääriin käsiin, luottokortin uusiminen on nopea ja varma tapa pelastaa tilanne. Uusi kortti ei maksa mitään, ja se katkaisee maksukavallusta suunnittelevien konnien aikeilta siivet kertaheitolla. Vanhan kortin saa suljettua ja uuden tilattua yhdellä puhelinsoitolla omaan pankkiin tai pankkien sulkupalveluun, jonka numero on 020 333.

4. Kytke palveluihin hälytyksiä päälle

Useat palvelut voivat ilmoittaa omistajalleen, mikäli joku on käynyt sen ovilla kolkuttelemassa eikä ole esimerkiksi muistanut salasanaa, tai on vaikkapa halunnut availla sähköpostipalveluasi uudella laitteella.

Nämä ilmoitukset saattavat ärsyttää, jos vaihtaa laitteesta ja selaimesta toiseen ahkerasti, mutta ne toimivat erinomaisena hälytyskellona, jos jotain on aidosti vialla.

Nämä hälytykset ovat erittäin tärkeitä silloin, jos palveluun on kytketty jokin maksukortti. Silloin tiedon mahdollisesta datamurrosta haluaa mahdollisimman ripeästi.

5. Varo meemejä

Vaikka pahin tapahtuisikin ja esimerkiksi tiedot vuotaisivat nettiin, ne ovat rikollisten kannalta yleensä vain puolittainen voitto. Jotta identiteettivarkaudesta tulee oikeasti hyödyllinen, uhreista pyritään kokoamaan tarkempaa dataa, jolla voidaan vakuuttaa kyseleville tahoille, että ollaan kuka väitetäänkin olevansa.

Esimerkiksi turvakysymykset on luotu estämään juuri tällaisia sosiaalisia huijauksia, mutta koska turvakysymykset ovat hyvin yksinkertaisia, kuten mikä oli ensimmäisen lemmikkisi nimi tai mikä on lempivärisi, näitä pyritään selvittämään. Tähän oivallinen keino on meemi. Kun esimerkiksi Facebookissa halutaan yhdistää lempiväri ja äidin tyttönimi jotta saadaan vaikkapa hauska tangonimi, meemin todellinen motiivi on kerätä kymmenistä ihmistä mahdollisia vastauksia turvakysymyksiin.

 

Lataa artikkeli(t) ...