Tietoturvaguru Mikko Hyppönen jakaa vinkkejä uutuuskirjassaan: Väärä PIN-koodi tussilla pankkikorttii
Mikko Hyppönen uutuuskirjassa: Navigaattorin ei kannata laittaa kotisi sijaintia
Tietoturvayhtiö F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen kertoo uutuuskirjassaan (Internet, WSOY), miten taklata yleisimpiä tietoturvaongelmia, joissa ihminen on heikoin lenkki.
Seuraavat otteet ovat suoria lainauksia Suomen tunnetuimman tietoturvagurun uutuuskirjasta.
Pelottaa, että pankkiautomaattikorttini viedään. Miten voisin hankaloittaa rosvojen elämää?
– Ota paksukärkinen musta tussi, ja kirjoita epäselvällä käsialalla automaattikorttiisi: ”PIN: 2983.” Älä käytä oikeaa PIN-koodiasi. Kun rosvo kokeilee variaatioita väärästä PIN-koodista, automaatti nielaisee kortin ja pankki palauttaa sen sinulle, Hyppönen kirjoittaa.
Unohdan aina pankkiautomaattikorttini PIN-koodin. Mikä avuksi?
– Tee kuten Friends-tv-sarjan Joey: Mene sen pankkiautomaatin luo, jota yleensä käytät ja kirjoita tussilla PIN-koodisi pankkiautomaatin etupeltiin. Siitä sinun on helppo tarkastaa se.
”Kyseessä on testi”
Työpaikan käytävällä tuli vastaa kaveri, jota en ole nähnyt ennen. Hänellä oli puku päällä, ja hän vaikutti tuttavalliselta. Hänellä ei kuitenkaan ollut kulkukorttia kaulassa, vaikka pitäisi olla. Pitäisikö minun haastaa häntä tästä? Se tuntuu vähän nololta.
– Kun joudut tällaiseen tilanteeseen, oleta aina, että kyseessä on testi. Testi, jossa testataan, toimitko oikein. Käytävällä vastaan tullut kaveri voi hyvin olla tietoturvayrityksen konsultti, joka testaa, huomataanko käytävillä pyörivä vieras kaveri, jolla ei ole kulkukorttia. Jos et puutu hänen toimintaansa, velttoilusi kirjataan ylös. Varminta on siis ottaa härkää sarvista ja kysyä kaverilta, missä hänen korttinsa on. Jos kortti on hukassa, vie hänet hakemaan korttia vastaanoton vartijoilta. Siellä asia kyllä selviää.
Autossani on hieno navigaattori. Onko siinä mitään huomioitavaa tietoturvamielessä?
– Navigaattorit pyytävät merkitsemään kotisi sijainnin. Älä tottele niitä. Navigaattori kysyy kotiasi siksi, että se osaa ohjata sinut takaisin kotiin tien päältä, mutta jos autosi varastetaan, haluatko että varkaat tietävät, missä asut. Merkitse kotiosoitteeksesi jokin muu kiintopiste kotosi läheltä, vaikkapa lähikauppa. Sieltä varmaankin jo osaat ajaa kotiin ilman navigaattoria.
Sähköpostiini tuli viesti suuren asiakkaamme yhteyshenkilöltä. Viesti vaikuttaa vähän kummalta ja sen mukana tuli liitetiedosto. Pitäisikö minun avata liite, vaikka en tiedä, mihin asia liittyy. En haluaisi soittaa asiakkaalle ja kysellä, koska en halua vaikuttaa kummalliselta.
– Älä avaa liitettä, vaan lähetä asiakkaallesi sen sijaan tekstari. Älä siis vastaa sähköpostitse, koska sähköpostisi saattaa päättyä hyökkääjälle, vaan tekstaa esimerkiksi: ”Hei, sain sähköpostisi, jonka juuri lähetit. Palaan asiaan vielä tänään!” Jos vastaanottamasi viesti on aito, asiakkaasi on tyytyväinen, että reagoit siihen herkästi. Jos taas kyseessä oli hyökkäysyritys tai sähköpostiväärennös, tapaus selviää heti, koska asiakkaasi ihmettelee, mistä sähköpostista puhut. Win-win.
LÄHDE: Iltalehti/Mika Koskinen 09.10.2021