Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita

7 ohjetta yksityisyyttään arvostaville

Näin piilotat itsesi Googlelta – 7 ohjetta yksityisyyttään arvostaville

Googlettamalla tunnetusti löytää ihmisistä kaikkea jännää. Toisinkin voi olla

Artikkeliin liittyvä kuva
Artikkeliin liittyvä kuva

Googlen hakukoneella on vinha taito muistaa ihmisen teot ihmistä paremmin. Raflaava tviitti sosiaalisen median hakiessa vielä muotoaan on antanut elokuvaohjaajalle potkut, ja joskus muinoin otettu sopimaton kuva Facebookissa voi aiheuttaa vaikeuksia työnhaussa myöhemmin.

Digitaalinen jalanjälki sekä sen kyky säilyä on siis sekä hieno että hirvittävä asia.

Digitaalista jalanjälkeä pidetään myös kiveen kirjoitettuna. Zdnet kertoo, että ihmiset uskovat, että jos jokin asia on kerran päätynyt internetiin, siellä se on ja pysyy, kuolemattomana, eikä sen leviämistä voi mitenkään estää.

LUE MYÖS:

Näin huolehdit tietoturvasta etätöissä – kotona työskentely ruokkii varjo-it:tä

Miljoonan ihmisen tiedot vuotivat it-jäteille – ”Tällaista ei saisi tapahtua”

Tietosuojavaltuutettu huolestui liian ohuilla tiedoilla tunnistamisesta – ”Yksi keino on lähteä laajentamaan vahvaa sähköistä tunnistamista”

Oma huolenaiheensa on myös suuryhtiöiden tapa kerätä tietoa. Hiljalleen, pala palalta, ihmisistä saadaan muodostettua pelottavan tarkkoja profiileja, ja ihan liian usein nämä tietopaketit vuotavat verkkoon kaikkien saataville.

Onneksi käyttäjät voivat pienentää omaa digitaalista jalanjälkeään helpommin kuin uskoisi.

Käytä Googlea sitä itseään vastaan

Googlella on eittämättä markkinoiden paras hakukone. Sen avulla onkin kätevä etsiä mitä kaikkea itsestäsi netistä löytyykään. Kirjoita ylös sivustot, joiden et halua viittaavan sinuun millään tavoin. Tämän jälkeen voit pyytää Googlea poistamaan nämä linkit. EU nimittäin vaatii lailla Googlea poistamaan hakukoneestaan yksilöön ohjaavat linkit, mikäli tämä näin vain pyytää. Tätä oikeutta kannattaa myös käyttää.

Koska harva käyttää muuta hakukonetta kuin Googlea, ikävät linkit päätyvät yhä harvemman silmiin.

Täältä löydät lomakkeen, jolla voit pyytää Googlea pyyhkimään tietosi sekä Googlen hakukoneesta että Googlen muista palveluista, kuten Bloggerista.

Täältä löydät lomakkeen, jolla voit pyytää tietosi poistettavaksi muista palveluista, kuten Google Adsista sekä Googlen kuvahausta.

Vaihda vuodetut salasanasi

Lukuisten tietovuotojen jäljiltä verkosta löytyy tietokantoja, joissa on miljardeja käyttäjätunnuksia salasanoineen. HaveIBeenPwned-palvelu antaa käyttäjän tarkistaa, mikäli hänen tunnuksensa ovat vuotaneet johonkin näistä rikollisten rakastamista tietokannoista. Jos näin on, salasanat kannattaa vaihtaa pikimmiten.

Tehosta yksityisyysasetuksiasi

Googlen tilinhallinnasta löytyy asetukset, joilla käyttäjä voi määritellä yksityisyytensä tasoa. Sieltä löytyy asetukset, joilla voi vähentää Googlen keräämän tiedon määrää, tai valinnaisesti jopa pyyhkiä itsensä pois koko Googlen ekosysteemistä.

Yksityisyysasetuksista löytyy konstit estää Googlea tallentamasta käyttäjän tekemiä nettihakuja tai muuta toimintaa Googlen palveluissa. Sijaintihistoria kannattaa myös ehdottomasti kääntää pois päältä.

Googlea voi myös kieltää tallentamasta YouTube-hakuja sekä katseluhistoriaa, tallentamasta kontaktitietoja ja laitetietoja. Mikäli käyttää Alexa-puheavustajaa, Googlea kannattaa kieltää myös keräämästä käyttäjästään ääniprofiilia.

Turvatoimista löytyy työkaluja, joilla käyttäjä voi katsoa millä laitteilla ja palveluilla on lupa katsoa ja käsitellä tilitietojasi. Tämän kanssa kannattaa olla mieluummin jyrkkä kuin lepsu.

Tilin asetuksista löytyy myös namiska, jolla voi pyyhkiä omat tiedot halutuista tuotteista ja palveluista tyystin, mukaan lukien poistaa koko käyttäjän Google-tili.

Mikäli ei jaksa itse jatkuvasti kuurata omia tietojaan netistä, voi myös palkata itselleen nettisiivoojan poistamaan tietoja puolestaan.

Rajoita sosiaalista mediaa

Ei ole salaisuus, että sosiaalisen median jättiläiset rakastavat kerätä tietoa käyttäjistään, onhan käyttäjädatan myyminen niiden pääasiallinen tapa ansaita rahaa.

Jotta dataa haalittaisiin mahdollisimman vähän, tee Facebookissa vain postauksia jotka näkevät vain ystävät tai vielä harvemmat. Älä myöskään jaa sähköpostiosoitettasi tai puhelinnumeroasi käyttämällesi sosiaaliselle medialle, äläkä anna palvelun tallentaa sijaintitietojasi.

Voit myös kieltää someprofiilisi näkymisen hakukoneiden tuloksissa.

Voit myös hyllyttää someprofiilisi toistaiseksi. Tällöin somessa oleva sisältö tallennetaan, mutta sitä ei löydä enää kukaan, ennen kuin haluat palata palvelun käyttäjäksi.

Tehokkain tapa on tietysti tuhota someprofiilit kokonaan.

Käy poistamassa vanhat tilisi

Kaikki meistä käyttävät palveluja, jotka myöhemmin saavat väistyä toisten, kiinnostavampien palveluiden tieltä. Vanhat tilit jäävät kuitenkin elämään, ja niistä saadaan kaavittua yhtä sun toista käyttäjädataa, kuten sähköpostiosoitteita ja syntymäpäiviä.

Käy tuhoamassa nämä tilit.

Tee sama vanhoille blogeille ja sosiaalisen median viesteille.

Tämä saattaa vaatia unohtuneiden salasanojen palauttamista ja muuta ikävää riesaa, ja tulee taatusti olemaan työläs urakka, mutta samalla se on tehokas tapa siivota omaa digitaalista jalanjälkeään pysyvällä tavalla.

Tuho-operaatiota varten on olemassa myös automaattisia työkaluja, mutta gdpr:n vuoksi ne kaikki eivät toimi Euroopasta käsin. Tästä huolimatta esimerkiksi deseat.me on silti hyödyllinen, sillä se kertoo mitä kaikkia käyttäjätilejä sähköpostiosoitteilla löytyykään. Sen jälkeen kyseiset käyttäjätilit voi käydä tuhoamassa käsin.

Mikäli tilejä ei saa tuhottua, vaihda kaikki profiilista löytyvät tiedot joksikin kuvitteellisiksi. Aku Ankka Rahasäiliöntie 313:sta Ankkalinnasta on ihan toimiva osoite, sillä palveluhan ei ymmärrä, että sitä vedätetään.

Hanki roskasähköposti

Ryhdy käyttämään sähköpostiosoitetta, jolla luot käyttäjätunnuksia vähemmän tärkeisiin palveluihin, kuten ostaaksesi yhden ainoan t-paidan. Se on helppo tapa pitää tärkeät sähköpostilaatikot puhtaana, ja antaa kaiken mainosroskan valua osoitteisiin, joita ei ole tarkoituskaan koskaan lukea aktiivisesti. Se myös vaikeuttaa yhtiöiden tiedonkeruuoperaatiota.

Käytä näissä palveluissa salasanoja, joita ei ole tarkoituskaan koskaan muistaa. Näin voit rauhassa tehdä niistä todella monimutkaisia, jolloin hakkereiden työ on entistä vaikeampaa. Jos jostain syystä palveluihin pitää päästä toisenkin kerran, aina voi pyytää niitä palauttamaan salasanasi.

Kätke itsesi

Käytä vpn-palveluita ja tor-verkkoa. Molemmat palvelutavat on suunniteltu nimenomaan siihen, että käyttäjän jalanjälki on mahdollisimman pientä. Vpn-palveluita löytyy kymmeniä, ja vaikka siitä ilosta joutuukin ehkä vähän maksamaan, se voi olla sen arvoista.

Harvempi vaivautuu käyttämään tor-verkkoa, ehkä osin siksi, että sillä on mainetta rikollisten suosimana palveluna. On kuitenkin syytä muistaa, että se on erittäin tehokas pitämään käyttäjän henkilöllisyyden salassa. Siksi sitä käyttävät myös tuhannet yksityisyyttään arvostavat, täysin kaidalla polulla pysyvät käyttäjät, kuten poliittista vainoa pelkäävät aktivistit ja toisinajattelijat.

LÄHDE: TIVI/Jori Virtanen 07.12.2020