Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita

Kyberisku onnistui koronarokoteyhtiöiden tietojen urkkimisessa

Kyberisku onnistui koronarokoteyhtiöiden tietojen urkkimisessa – useat maat kertovat murtoyrityksistä

Koronapandemian aikana lääketeollisuuden yrityksiin on yritetty ahkerasti tehdä tietomurtoja.

WEERAPAT WATTANAPICHAYA
WEERAPAT WATTANAPICHAYA

Euroopan lääkevirasto EMA kertoi keskiviikkona tietomurrosta, kertoo uutistoimisto AFP. Virasto valmistelee päätöstä koronarokotteiden hyväksymisestä.

Lääkeyhtiö Pfizer tiedotti itse, että sen rokotteen hyväksymisprosessiin liittyviin tietoihin on luvattomasti päästy käsiksi EMA:n järjestelmissä. Tiedotteesta paljastuu, että toinen luvattoman urkinnan kohteena ollut rokotekehittäjä on BioNTech.

Tutkinnan vuoksi virasto ei paljastanut tietomurron tarkempaa ajankohtaa tai kohdetta. Lääkeyhtiöiden mukaan niiden testeissä mukana olleiden koehenkilöiden tietoja ei kuitenkaan ole vuotanut murrossa vääriin käsiin.

EMA:n mukaan murto ei vaikuta rokotteiden hyväksymisaikatauluun. Päätös BioNTechin ja Pfizerin rokotteen osalta on tarkoitus tehdä 29. joulukuuta mennessä. Ensi vuoden alussa on vuorossa kolmen muun valmistajan kehittämät rokotteet.

Kuluvan vuoden aikana on useasti uutisoitu murtautumisyrityksistä lääkeyritysten järjestelmiin. Britannia syytti heinäkuussa Venäjän hallinnon kanssa yhteistyössä toimivia hakkereita yrityksistä iskeä rokotekehitystyötä tekeviin laboratorioihin. Espanjassa puolestaan laboratoriot raportoivat Kiinasta peräisin olevia hyökkäyksiä, El Pais -lehti kirjoitti syyskuussa.

AFP:n mukaan myös IBM kertoo havainneensa kyberiskujen yrityksiä. Niiden kohteina on ollut eurooppalaisten ja aasialaisten yritysten lisäksi EU-komission verotuksen ja tulliliiton pääosasto.

LÄHDE: TIVI/Suvi Korhonen 10.12.2020