Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme ilmiöitä

Poliisi jahtaa Vastaamon tietomurtajia

Poliisi jahtaa Vastaamon tietoja anastanutta koko maapallolta – Toimi näin, jos epäilet tietojesi vuotaneen

Vastaamolta anastettiin kymmeniätuhansia potilastietoja. Tekijöitä etsitään kotimaasta ja ulkomailta.

Artikkeliin liittyvä kuva
Artikkeliin liittyvä kuva

Psykoterapiakeskus Vastaamo joutui tietovuodon kohteeksi. Keskusrikospoliisi tutkii tapausta törkeänä tietomurtona ja törkeänä kiristyksenä. On mahdollista, että kokonaisuuteen tulee muitakin kiristyksiä.

”Tulemme myös tarkkailemaan sitä, onko kyseisen yrityksen osalta noudatettu tietosuojavelvoitteita. Teemme kaikkemme, ettei arkaluontoinen aineisto leviäisi”, KRP:n päällikkö Robin Lardot kertoi tiedotustilaisuudessa sunnuntaina.

Lardot pitää erittäin paheksuttavana tekoa, jossa kiristykseen käytetään ihmisten yksityisyyteen ja terveyteen liittyviä tietoja. Hänen mukaansa tietomurto on poikkeuksellinen arkaluontoisen aineiston ja uhrien lukumäärän takia.

Tutkinnanjohtaja rikoskomisario Marko Leponen kertoo Vastaamon tehneen rikosilmoituksen heti alkuvaiheessa, ja poliisi on ollut alusta asti mukana.

”Rikosilmoitus tehty 29.syyskuuta, jolloin Vastaamo on kertonut että heihin on kohdistunut kiristys anastetusta tietomurrosta. Se, milloin tietomurto on tapahtunut, on edelleen selvityksen alla. On mahdollista, että tapahtunut paljon aikaisemmin kuin kiristys on alkanut.”

Tutkinta etenee Leposen mukaan kiivaaseen tahtiin. Tutkijat tekevät töitä lähes tauotta, mutta avoimia tutkintalinjoja on useita, Leponen kertoo. Iso spekuloinnin kohde on tekijän sijainti. Tällä hetkellä on Leposen mukaan täysin auki onko tekijä suomalainen vai ulkomainen.

Potilastietojen määrä

Vuotaneiden potilastietojen määrästä ei tällä hetkellä ole Leposen mukaan tarkkaa tietoa. Anastetun tietokannan koosta on arvioita, mutta KRP ei ota kantaa niihin. Potilastietoja on Leposen mukaan varmasti ainakin kymmeniätuhansia.

Vastaamo kertoi aiemmin tiedotteessa, että tietomurron kohteeksi oli joutunut asiakasrekisteri marraskuussa 2018. Vastaamon mukaan on myös todennäköistä, että järjestelmiin on tunkeuduttu toisen kerran vuoden 2018 marraskuun lopun ja vuoden 2019 maaliskuun välissä.

”Tietoturva-asiantuntijoiden tekemä selvitystyö on edennyt. Nykytiedon mukaan tietomurron kohteena oli asiakasrekisterimme marraskuussa 2018. Olemme saaneet lisätietoja tapahtuneesta. On todennäköistä, että järjestelmäämme on tunkeuduttu myös marraskuun lopun 2018 ja maaliskuun 2019 välisenä aikana. Tiedossamme ei ole, että tässä yhteydessä tietokanta olisi varastettu, mutta on mahdollista, että yksittäisiä tietoja on tarkasteltu tai kopioitu tuossa aikavälissä. Emme pysty yksilöimään kenen tietoja on mahdollisesti voitu luvattomasti tarkastella”, Vastaamo kertoo myöhään lauantaina julkaisemassaan tiedotteessa.

Vastaamo kertoi tiedottavansa asiasta asiakkaille, joiden tiedot ovat voineet joutua anastetuksi.

“Jos asiakas havaitsee tietojensa väärinkäyttöä tai epäilee sellaista, tai jos hänen tietojansa leviää verkossa tai hän vastaanottaa vihamielisen yhteydenoton tietomurrossa vuotaneiden tietojen osalta, kehotamme asianomistajaa ilmoittamaan tästä kotipaikkansa poliisille ja tarvittaessa tekemään asiasta rikosilmoituksen. Neuvoja voi pyytää myös tietosuojavaltuutetun toimistosta.”

Tiedotteen mukaan Vastaamon tietojärjestelmiä on tarkastettu tapauksen jälkeen. Ne ovat vahvasti suojattuja ja tietoturva-ammattilaisten valvomia.

LÄHDE: TIVI/Joona Komonen, Katja Incoronato 25.10.2020