Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita

Tivi 25 vuotta sitten – Pekka Himanen

Tivi 25 vuotta sitten: Pekka Himanen ennusti 21-vuotiaana 1995, että internet sulkee ihmiset kupliin ”joihin epämiellyttävät asiat eivät kantaudu”

Filosofi Pekka Himanen ennusti keväällä 1995, että internet toisaalta laajentaa ihmisten tiedonsaantia, mutta samaan aikaan sulkee ihmisiä omiin kupliinsa.

Artikkeliin liittyvä kuva: Pekka Himanen

25 vuotta sitten 10.3.1995 Tietoviikko haastatteli filosofi Pekka Himasta, joka oli tuohon aikaan vasta 21-vuotias. Himanen oli väitellyt juuri edellisenä vuonna tohtoriksi nuorempana kuin kukaan Suomessa häntä ennen.

Osana väitöstutkimustaan Himanen perehtyi silloisen teknologisen uutuuden, internetin, etiikkaan. Lisäksi hän käytti verkkoa työvälineenä tutkimusaiheistansa keskusteluun. Vaikka Himasta on myöhemmin moitittu tyhjän jargonin puhumisesta – ehkä aiheesta tai ehkä ei – Tivin haastattelussa keväällä 1995 hän osoitti hämmentävää teräväkatseisuutta internetin tulevien vaikutusten ennustamisessa.

Ensiksikin Himanen ymmärsi varsin realistisella tavalla kulttuurisen vallankumouksen, joka internetistä aiheutuu. Hän ennakoi, että tietoverkko ”voi vaikuttaa syvällisesti perheeseen, työhön, opetukseen ja yhteiskunnalliseen päätöksentekoon”, mutta jätti väliin 1990-luvulle leimallisen ylioptimismin siitä, miten tietoyhteiskunta ratkaisee kaikki ongelmat.

Huomattavasti täsmällisempiä ennusteita Himanen antoi siitä, miten verkkoviestintä muuttaa viihteen ja uutisten kulutusta:

”Räikeimmillään epäkohta näkyy uutistarjonnassa. Nykyisin valtamediat pystyvät ainakin jotenkuten pitämään huolta monipuolisesta uutisvälityksestä. Internetistä voi ehkä saada nykyistäkin laajemman uutismaailman, mutta se voi myös luoda oman suppean piirinsä, jonne epämiellyttävät asiat eivät kantaudu.”

Toisin sanoen Pekka Himanen näki parisenkymmentä vuotta etuajassa ilmiön, josta on alettu puhua suuressa määrin viimeisen noin 5–10 vuoden aikana: ihmisten kuplautumisen samanmielisten klikkeihin. Sitä, että tämä tulisi tapahtumaan juuri poliittisten mielipiteiden perusteella, kuten asian laita tänä päivänä on, Himanen ei kuitenkaan erikseen maininnut.

Artikkeliin liittyvä kuva

LÄHDE: TIVI/Tuomas Kangasniemi 08.03.2020