– seuraa lopun ajan aiheita

Toimi näin, jos puhelimesi varastetaan

Varkaustilanteissa nopeus on valttia.

iPhone pöydällä. PIXABAY
iPhone pöydällä. PIXABAY

Puhelimen joutuminen vääriin käsiin voi nykyaikana aiheuttaa mittavia vahinkoja varkauden uhrille. Puhelinoperaattori Telia on koonnut muistilistan asioista, jotka jokaisen kannattaa muistaa mahdollisen varkaustilanteen sattuessa.

Jos huomaat puhelimesi kadonneeksi tai varastetuksi, ensimmäisenä asiasta kannattaa ilmoittaa omalle puhelinoperaattorille. Yhteydenoton jälkeen operaattori voi sulkea liittymän ja estää liittymän väärinkäytön.

Varastetusta puhelimesta kannattaa tehdä rikosilmoitus poliisille. Ilmoitukseen on hyvä kirjata puhelimen IMEI-koodi. IMEI-koodi löytyy puhelimen alkuperäispakkauksesta ja laitteen takuukuitista. Koodi kannattaa pitää tallessa mahdollisten katoamis- ja varkaustapausten varalta.

Joissakin tapauksissa operaattori voi myös estää laitteen käytön IMEI-koodin perusteella. Yleensä ehtona lukitukselle on se, että asiasta on ensin tehty rikosilmoitus poliisille.

Varkaudesta kannattaa ilmoittaa myös vakuutusyhtiölle. Vakuutusyhtiöiden käytännöt vaihtelevat, mutta usein edellytyksenä on rikosilmoituksen tekeminen.

Kadonneen tai varastetun puhelimen voi yrittää jäljittää myös tarkkailemalla laitteen sijaintia etänä. Toiminto edellyttää laitteen sijaintitietojen päällä olon.

Telia muistuttaa blogissaan, että varkaustilanteissa nopeus on valttia. Siksi varkaudesta kannattaa ilmoittaa operaattorille ja poliisille mahdollisimman nopeasti.

Mahdollisiin varkaustilanteisiin ja väärinkäytöksiin voi varautua myös etukäteen. Puhelin kannattaa suojata esimerkiksi vahvalla lukituksella ja biometrisen tunnistuksen eli käytännössä sormenjälkitunnistuksen avulla.

Käyttäjää suositellaan ottamaan käyttöön myös kaksivaiheinen tunnistautuminen eri sovelluksiin ja tekemään varmuuskopiot tiedostoista pilvipalveluihin ja pitämään päivitykset ajan tasalla.

LÄHDE: Verkkouutiset.fi/Ville Mäkilä 23.09.2023