Trump ja WHO

Donald Trumpilta rajuja syytöksiä WHO:lle koronaviruksen hoidosta – USA katkaisee rahoituksen

Yhdysvaltain presidentti on ohjeistanut hallintonsa keskeyttämään Maailman terveysjärjestön WHO:n rahoituksen.

WHO:n rahoitus. Donald Trump lehdistötilaisuudessa Valkoisen talon pihalla tiistaina.Kuva: epa08363316
WHO:n rahoitus. Donald Trump lehdistötilaisuudessa Valkoisen talon pihalla tiistaina. Kuva: epa08363316

Presidentti Donald Trump ilmoitti Maailman terveysjärjestö WHO:n rahoituksen katkaisemisesta tiistaina lehdistötilaisuudessa kohdistaen samalla järjestöön rajuja syytöksiä koronaviruspandemian ”epäonnistuneen” hoidon vuoksi.

Trumpin mukaan WHO ”on epäonnistunut perustehtävässään” reagoida koronaviruksen uhkaan ja estää pandemian synty. Trump syyttää YK:n alaisuudessa toimivaa WHO:ta jopa viruksen leviämisen peittelystä sen lähdettyä liikkeelle Kiinasta. Trump on jo aiemmin väittänyt, että WHO on puolueellinen Kiinan suhteen.

”WHO on epäonnistunut ja se täytyy pistää vastuuseen”, Trump sanoo.

Trumpin mukaan USA katkaisee WHO:n rahoituksen järjestön toiminnan tarkastelun ajaksi.

YK:n pääsihteeri António Guterres vastaa BBC:n mukaan Trumpille, että globaali pandemiatilanne ”ei ole oikea aika” leikata WHO:n resursseja. USA on WHO:n suurin yksittäinen rahoittaja noin 400 miljoonalla dollarilla eli noin 15 prosentin osuudella järjestön kokonaisbudjetista.

”Covid-19-pandemian päästyä valloilleen meillä on vakavia epäilyksiä, onko Amerikan anteliaisuus laitettu parhaaseen käyttöön”, Trump sanoo.

”Jos WHO olisi tehnyt työnsä, tarkastellut Kiinan tilannetta objektiivisesti ja tuonut julki Kiinan läpinäkyvyyden puutteen, epidemian leviäminen olisi voitu estää.”

Yhdysvallat on tartuntaluvuiltaan koronaviruksen pahiten koettelema maa. USA:ssa on todettu yli 600 000 tartuntaa ja kuolonuhreja on lähes 26 000.

LÄHDE: Uusi Suomi/Teppo Ovaskainen 15.04.2020