Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme ilmiöitä

Trump some-kohun keskiössä

Trumpilta jättimäinen vastaisku some-kohuun – ”kasvaneet titaaneiksi, jotka valvovat kansallisen keskustelumme elintärkeitä osia”

Donald Trump julkaisi toimeenpanomääräyksen sosiaalisia verkkoalustoja koskevan lain uudelleentarkastuksesta.

The trumpet of truth. Artikkeliin liittyvä kuva
The trumpet of truth. Artikkeliin liittyvä kuva

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on allekirjoittanut toimeenpanomääräyksen, joka kehottaa hallitusta tarkastamaan uudelleen verkkoyrityksiä koskevan lain. Laki suojelee verkkoyrityksiä vastuulta käyttäjien julkaiseman sisällön osalta.

Trump julkaisi linkin Valkoisen talon verkkosivuilta löytyvään toimeenpanomääräykseen perjantaina Twitterissä.

Trump vaatii määräyksessä, että liittovaltion ”viestinnän kunnollisuuslain” pykälää 230 selkiytetään. Selkeyttä toivotaan etenkin verkkoalustojen vastuuta käsittelevään kohtaan.

The Washington Postin mukaan viestinnän kunnollisuutta koskevaa lakipykälää 230 tulkitaan niin, että yrityksiä kuten Facebook, Yelp ja Twitter, joiden sivuilla on miljardeja käyttäjien julkaisemia tekstejä ja arvioita, ei pidetä vastuullisina käyttäjiensä tekemistä julkaisuista.

”Pykälän 230 tarkoituksena ei ollut antaa kourallisen yrityksiä kasvaa titaaneiksi, jotka valvovat kansallisen keskustelumme elintärkeitä osia”, Trumpin määräyksessä lukee.

”Ja sitten tarjota niille syytesuojaa, kun ne käyttävät valtaansa sellaisten näkemysten sensurointiin ja vaientamiseen, joista ne eivät pidä.”

Sormi osoittaa kohti Twitteriä

Trump osoittaa syyttävän sormensa kohti Twitteriä, jonka toimista koko lain uudelleentarkastus sai alkunsa. Alkuviikosta Twitter lisäsi yhteen Trumpin tviiteistä huutomerkkikuvakkeen, joka kertoo ”mahdollisesti harhaanjohtavasta väärästä tiedosta”.

”Twitter on päättänyt valikoivasti sijoittaa varoituskuvakkeen tietyille tviiteille tavalla, joka selvästi heijastaa poliittista puolueellisuutta. Kuten on todettu, Twitter ei ole aiemmin laittanut samanlaista kuvaketta toisen poliitikon tviittiin”, Trumpin määräyksessä lukee.

”Emme voi sallia pitkään sananvapautta vaalineessa maassa, että rajallinen määrä verkkoalustoja valitsee käsin, mitä ääniä amerikkalaiset voivat käyttää ja jakaa internetissä.”

LÄHDE: TIVI/Sonia Savonen 29.05.2020