Tuoreen kansanedustajan mahdollisuudet vaikuttaa

Tuore kansanedustaja Mika Poutala vieraili Aamuvieras-ohjelmassa. Lue hänen mietteitään edustajan uran alkuvaiheista.

Ohjelman aluksi toimittaja Piritta Poutala onnitteli laululla samana päivänä 40-vuotis syntymäpäiväänsä juhlivaa tuoretta kansanedustajaa.

Pikaluistelijan, muusikon ja kirjailijan uran jälkeen Poutala totesi saaneensa aikanaan kyselyn kristillisdemokraattien puolelta halukkuudestaan siirtyä politiikkaan. Urheilu-ura kuitenkin siirsi poliittisen uran aloittamista myöhäisempään ajankohtaan. Urheilu-uran päätyttyä ovi kuntapolitiikkaan aukesi ja sitä kautta aikanaan myös kansanedustajaksi.

Kristityille tärkeiden asioiden ajaminen on politiikan kautta tärkeää. Olen aina halunnut vaikuttaa myös asioihin aktiivisesti. Vaikuttaminen on aina ollut itselleni luonnollista, Poutala toteaa

Kuntavaaleista eduskuntavaaleihin hyppääminen oli iso ponnistus. Taustatiimin tuki oli siksi olennaisessa roolissa. Kokopäiväinen kampanjointi veikin Poutalalta kolmen kuukauden täyden panostuksen. Korona oli haastanut ammatillista uraa suuresti, mutta odotettua parempi äänimäärä avasi ovet Eduskuntaan.

Vauhtia päätöksiin oli Poutalan slogan ja siihen liittyviä arvoja esimerkiksi yrittämisen ja työn arvostaminen, perheiden ja lasten ja nuorten puolen pitäminen ja hyvinvointiin liittyvät asiat.

Poutalan mukaan huippu-urheilulla ja politiikalla on paljon yhtäläisyyksiä. Eduskunnassa onkin toistakymmentä entistä huippu-urheilijaa. Tavoitteellisuus, sinnikkyys, suunnitelmallisuus ja pitkäjänteisyys ovat yhdistäviä tekijöitä. Itsensä johtaminen on myös tärkeää.

Ihmisten pitäisi ymmärtää, mitä kansanedustajan työ on. Hain työpaikkaa, vaikka en tiennyt mistä on kyse. Haluaisin, että ihmiset ymmärtävät, mitä kansanedustajan työ on ja mitä se vaatii, Poutala toteaa

Kristillisten arvojen ohella avoimuus on tuoreelle kansanedustajalle tärkeää. Se onkin piristävä poikkeus poliitikon uralla. Useinhan poliitikkoja nimenomaan on arvosteltu avoimuuden puutteesta. Poutalan kohdalla tuo huoli on aiheeton. Hän haluaa olla aito ja tuoda asian ohella esiin myös omaa persoonaansa rehellisesti sellaisena kuin hän on.

Ensimmäinen yllätys uudelle kansanedustajalle oli se, että alkuun ei tuntunut tapahtuvan mitään. Täysistunto kesti viisi minuuttia ja samana päivänä ei ollut kalenterissa mitään muuta. Hallitusneuvottelut kuitenkin muuttivat tilanteen. Aktiivinen oma-aloitteisuus onkin poliitikon yksi tärkeimmistä ominaisuuksista.

LÄHDE: Patmos blogi 27.06.2023

INFO: Radio Patmoksen toimittajat kirjoittavat Patmos-blogilla mielenkiintoisista aiheista ja vieraista.

Patmos-blogilla kirjoittavat sitoutuvat Apostoliseen uskontunnustukseen. Muilta osin blogistien esittämät näkemykset ovat heidän omiaan, eivätkä välttämättä edusta Patmos Lähetyssäätiön kantaa.