Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita
– seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita

Tutkinnallisista syistä

LÄHDE: TIVI/blogi/Petteri Järvinen 08.11.2019

Petteri Järvinen. Kuva: Jesse Pasanen

Lahti, Kokemäki, Pori ja Siuntio ovat tänä vuonna nousseet otsikoihin tietoturvaongelmien vuoksi.

Porin ja Siuntion tapaukset olivat niin lieviä, että kymmenen vuotta sitten ne eivät olisi ylittäneet uutiskynnystä. Nykyään ollaan tarkempia. Tietomurrot kiinnostavat mediaa ja tietosuojalaki velvoittaa ilmoittamaan ongelmista viranomaisille.

Kokemäen ja Lahden tapaukset olivat paljon vakavampia. Niistä voisi oppia paljonkin – kun vain tietäisimme, mitä oikein tapahtui.

Heinäkuun lopussa kiristysohjelma pääsi Kokemäen kunnan sisäverkkoon, jossa se lukitsi tietokantoja ja haittasi vakavasti kunnan palveluita. Lunnasvaatimus oli epämääräinen, eikä lunnaita maksettu.

Järjestelmien palauttaminen osoittautui työlääksi. Varmistukset oli uskottu nauharobotin tehtäväksi, mutta palautusta yritettäessä nauhat eivät toimineetkaan. Myöskään replikointipalvelimesta ei ollut apua, sillä se oli varmistanut haittaohjelman jo salaamat tiedostot.

Onneksi jostain löytyi vanhoja manuaalisesti tehtyjä varmuuskopioita, joista tietokantoja pystyttiin rakentamaan uudelleen. Osa työasemista oli säästynyt siksi, että ne oli sammutettu viikonlopun ajaksi. Käytössä oli uusin, tunnetun tietoturvayhtiön virustorjunta, joka ei kuitenkaan estänyt haittaohjelmaa.

Tiedämme tämän kaiken, koska Kokemäen kunnan hallintojohtaja on syksyn aikana kertonut tapahtumista avoimesti ja jakanut kokemuksiaan it-alan seminaareissa.

Myös kuntalaiset arvostivat avoimuutta. Someraivon sijaan kokemäkeläiset suhtautuivat ongelmiin ymmärtäväisesti, eikä kunnan keskustelupalstalla ilkeilty päättäjille. Kotihoito lähetti jopa suklaapatukoita tietohallinnon väelle, jotta nämä jaksaisivat paremmin.

Lahden tilanne on täysin erilainen. Median mukaan kaupungin verkkoon tehtiin kyberhyökkäys, josta toipuminen kesti viikkoja. Kuntalaisten palvelut takkuilivat ja kustannukset nousivat lähes miljoonaan euroon.

Juuri muuta ei sitten tiedetäkään. Kyberturvakeskus on antanut KRP:lle teknistä apua, mutta tiedotusvastuu on poliisilla, joka ei kerro mitään ”tutkinnallisista syistä”.

Väkivaltarikosten yhteydessä on luonnollista, että poliisi vaikenee tutkinnasta, sillä tiedot saattavat vaikuttaa epäiltyjen kertomuksiin ja vaikeuttaa rikoskumppanien tavoittamista. Tiedot tulevat julkisiksi vasta esitutkinnan päättämisen tai syytteen nostamisen yhteydessä.

Verkkorikoksissa tekijät ovat yleensä ulkomailta. On vaikea keksiä, miten tapahtumankulun kertominen vaikeuttaisi poliisin työtä. Sen sijaan tiedoista olisi paljon hyötyä muille.

Oikeiden tietojen kertominen vähentää turhia pelkoja.

Nopeasti muuttuvassa maailmassa tehokkain tapa oppia on hyödyntää muiden kokemuksia ja oppia virheistä. Suomen poliisin halu pimittää kaikki, mitä laki ei velvoita kertomaan, sopii huonosti digiaikaan. Tieto on paras ase verkkorikollisuutta vastaan.

Kokemäellä syyllisen löytäminen on hyvin epätodennäköistä, sillä kiristysohjelma salasi kaikki lokitiedostot, joista jälkiä olisi voitu etsiä. Tärkeä oppi tämäkin: lokit on luotava paikkaan, johon haittaohjelma ei pääse.

Erona Lahteen on se, että Kokemäki sai tutkijan läheltä Porista ja kunta ehti tiedottaa laajasti jo ennen poliisin mukaantuloa.

Lahden tapauksen tekee erityisen kiinnostavaksi se, että kaupunki kärsi vakavasta haittaohjelmasta myös keväällä 2018. Oliko tapauksilla mahdollisesti jotain yhteistä?

Poliisi ei ole tiedottanut Lahden ensimmäisestä tapauksesta mitään, koska myös sen tutkinta on kesken. Median ansiosta tiedämme, että silloin asialla oli WannaMine-kryptolouhija.

Nettiaika vaatii kaikelta toiminnalta avoimuutta, mutta tietoturvassa siihen on erityinen syy: kansalaisten kokema turvallisuudentunne.

Lahden tämän kesän tapahtumia kutsuttiin kyberhyökkäykseksi, mikä luo mielikuvan kohdistetusta ja tavoitteellisesta, melkeinpä puolisotilaallisesta toiminnasta.

Ilkka Remeksen kirjojen ja hybridivaikuttamisen kyllästämät toimittajat haluavat aina tietää, voisiko taustalla olla valtiollinen toimija – siis Venäjä. Sikäli kun tiedämme, yhdessäkään viime vuosien hyökkäyksissä näin ei ole ollut.

Oikeiden tietojen kertominen vähentää turhia pelkoja ja lisää kansalaisten luottamusta. Vaikeneminen ja salaperäisyys ruokkivat huhuja ja pelaavat lopulta rikollisten pussiin.

Siksi olemme kiitollisia Kokemäelle, jonka kokemuksista opimme paljon. Lahden tapahtumien oppeja saamme luultavasti odottaa vielä vuosia.