Tuulivoiman rakentaminen

Tuulivoiman rakentaminen maksoi miljardin – Tuki juoksee 12 vuoden ajan

Viime vuosi oli ensimmäinen, jolloin tuulivoimalat nousivat ilman valtion tukea.

Tukia. Jokainen vuoteen 2017 mennessä ­rakennettu ­uusi voimala sai valtion tuulivoima­tukea.
Tukia. Jokainen vuoteen 2017 mennessä ­rakennettu ­uusi voimala sai valtion tuulivoima­tukea.

Suomeen valmistui 56 uutta tuulivoimalaa vuonna 2019. Voimaloiden yhteisteho oli 243 megawattia.

2010-luvulla Suomeen rakennetut voimalat ovat mukana syöttötariffijärjestelmässä. Jokainen vuoteen 2017 mennessä ­rakennettu ­uusi voimala sai valtion tuulivoima­tukea. Vuonna 2018 Suomeen ei ­rakennettu ainuttakaan uutta voimalaa.

Nyt uudet voimalat ovat jo kaupallisesti kannattavia. Uudet voimalat eivät enää saa ­automaattisesti tukea, mutta ennen vuotta 2018 valmistuneille tuki juoksee 12 vuoden ajan. Tukea siis maksetaan noin vuoden 2030 paikkeille, joskin se asteittain laskee.

Tuki on tullut ­veronmaksajille varsin kalliiksi. Energiaviraston ­mukaan sitä on maksettu tähän mennessä lähes miljardia euroa, tarkalleen 964 miljoonaa euroa.

Suomessa on nyt tuulivoimaloita noin 2 300 megawatin edestä. Voimalat kattavat Suomen kulutuksesta noin seitsemän prosenttia. Vuoteen 2030 mennessä osuuden ar­vioidaan kasvavan jopa 30 prosenttiin.

Ruotsissa tuulivoimaa on rakennettu jo 9 000 megawattia. Ruotsin tuulivoimaloiden osuus sähkön tuotannosta on 12 prosenttia. Viime vuonna tuulisähköä syntyi lähes 20 terawattituntia, kun Suomessa määrä oli kuusi terawattituntia.

Ruotsissa arvioidaan valmistuvan lähes 2 000 megawatin edestä uusia voimaloita tänä vuonna.­Tuulivoima voi tuoda kunnalle miljoonien verotulot.

Tuulivoimatuen määrää kauhisteltaessa pitää muistaa myös kolikon toinen puoli. Tuulivoima on ensinnäkin Suomelle keskeinen väline pyrittäessä kohti ilmastotavoitteita, joihin Suomikin on sitoutunut.

Mikäli tuulivoiman osuus Suomessa nousisi 30 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä, ­merkitsisi se myös melkoisia ­investointeja 2020-luvun aikana. Tuulivoimayhdistyksen Ramboll Oy:llä teettämän selvityksen mukaan lisäys ­tarkoittaisi 25 miljardin euron investointeja.

Rambollin laskelmien mukaan tyypillisen kymmenen turbiinin puiston kustannukset ovat vajaat 50 miljoonaa euroa. Tästä suurimman osan nielaisevat tuontitavaraa olevat turbiinit, mutta Suomeenkin jää kokonaishinnasta neljännes.

Suoria työllisyysvaikutuksia syntyisi vuodessa 10 000 henkilötyövuoden verran, ja suoria verotuloja 13 miljardia. Sähkön myynnistä kertyisi tuulivoimayhtiöille liikevaihtoa 33 miljardia euroa.

Rakentamisella on myös merkittäviä aluepoliittisia ­vaikutuksia. ­Monelle kunnalle voimalat ovat jo nyt merkittävä miljoonaluokan ­verotulojen lähde, kun ne saavat kiinteistöveroa kuntaan rakennetun voimalakapasiteetin mukaan.

Nyt parhaat tuulivoimakunnat ovat Länsi- ja Pohjois-Suomessa, ja tähän on havahduttu myös Itä-Suomessa. Siellä voimaloiden rakentamista on rajoittanut Puolustusvoimien vastustus. Puolustusvoimat ei pidä tuulivoimasta, koska pyörivät lavat aiheuttavat tutkahäiriöitä.

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Jukka Lukkari 14.02.2020