Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita
– seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita

Tyly luku EU:sta 2020

Tyly luku EU:sta: Kriisipankkeja tuettu 669 miljardilla eurolla – ”Veronmaksajien rahoja käytetään edelleen miljardien edestä”

Euroopan komission hyväksymän ja jäsenvaltioiden kriisipankeille maksaman valtiontuen määrä ylsi 669 miljardiin euroon vuosina 2008-2018. Vuosina 2013–2018 eurooppalaiset veronmaksajat tukivat vaikeuksissa olevia pankkeja 65 miljardilla eurolla.

Pankkituki EU:ssa. Eero Heinäluoma. Kuva: Tiina Somerpuro
Pankkituki. Sdp:n europarlamentaarikko Eero Heinäluoma linjaa, että luottamuksen lisäämiseksi finanssialalla on perusteltua selkeyttää EU:n valtiontukisääntöjä kriisipankkien tukemisen osalta ja saattaa pankkiunioni mahdollisimman nopeasti valmiiksi. Kuva: Tiina Somerpuro

Sdp:n europarlamentaarikko Eero Heinäluoma haluaa selkeyttää EU:n valtiontukisääntöjä.

Hän muistuttaa, että Euroopan komission hyväksymän ja jäsenvaltioiden kriisipankeille maksaman valtiontuen määrä ylsi 669 miljardiin euroon vuosina 2008-2018. Vuosina 2013–2018 eurooppalaiset veronmaksajat tukivat vaikeuksissa olevia pankkeja 65 miljardilla eurolla.

Luvut käyvät ilmi komissaari Margrethe Vestagerin vastauksesta Heinäluoman kirjalliseen kysymykseen.

”Finanssikriisistä opimme, että konkurssipankkeja ei tule tukea veronmaksajien rahoilla. EU:n pankkilainsäädäntöä on uudistettu viimeisen kymmenen vuoden aikana muun muassa valvontaa ja pankkien pääomavaatimuksia tehostamalla. Tästä huolimatta veronmaksajien rahoja käytetään edelleen miljardien edestä konkurssipankkien pelastamiseen”, Heinäluoma kommentoi.

Hän linjaa, että luottamuksen lisäämiseksi finanssialalla on perusteltua selkeyttää EU:n valtiontukisääntöjä kriisipankkien tukemisen osalta ja saattaa pankkiunioni mahdollisimman nopeasti valmiiksi.

Lue seuraavaksi:

Täällä Bryssel: Yllätysero repii pahaenteisen valtatyhjiön keskelle Saksan politiikkaa – Näin Suomi säästi pj-kuluissa sievoisen summan

Komissio soveltaa pankkialan valtiontukipäätöksiin vuoden 2013 pankkitiedonantoa, jossa määritellään komission lähestymistapa pankkialan valtiontukien valvontaan nimenomaan finanssikriisin yhteydessä.

Margrethe Vestager korostaa vastauksessaan Heinäluomalle, että komissio seuraa tarkasti alan kehityssuuntaa. Komissio lupaa tehdä kartoituksen voimassa olevien sääntöjen mukaisesti tehdyistä valtiontukipäätöksistä ja antaa asiasta erillisselvityksen. Selvitystä odotetaan vielä tämän vuoden aikana.

Komissiossa on työn alla myös selvitys, miten pankkiunionin pienten ja keskisuurten pankkien kriisinhallintaa voitaisiin parantaa ja mitä lisätyökaluja sitä varten tarvitaan.

Uusimpana esimerkkinä pankkituesta on italialainen kriisipankki Banca Popolare di Bari, jota Italia hätärahoitti viime vuoden lopulla 900 miljoonalla eurolla.

Lue lisää:

Jättimäinen italialaispankki kaatumassa veronmaksajien syliin: Tarvitsee miljardi euroa hätärahoitusta – ”Pelastamme säästöt, emme pankkiireita”

LÄHDE: Uusi Suomi/Katja Incoronato 15.02.2020