Taakka tiedonjakosivusto – seuraa lopun ajan mielenkiintoisimpia aiheita

Unilääkäri ihmettelee

Unilääkäri ihmettelee suomalaisten käytöstä: 90 % ”tietää asian, mutta ei toimi sen mukaan”

Lähde: Uusi Suomi/Risto Malin 06.11.2019

Unilääkärin mielestä uni on maailman helpoin keino parantaa terveyttä. Ja nukkumistaan pystyy myös parantamaan.

Mahdollista. Nukkumistaan pystyy parantamaan, kun sen ottaa asiakseen.Kuva: Jenni Gästgivar

Uni on ominaisuus, jota jokainen pystyy parantamaan, toteaa unilääkäri Henri Tuomilehto LähiTapiolan verkkosivulla. Tuomilehto toimii Coronaria Uniklinikan vetäjänä ja sparraa uniasioissa niin yrityksiä, yrittäjiä kuin huippu-urheilijoitakin.

Tuomilehdon mukaan ihmiset luulevat nukkuvansa enemmän kuin todellisuudessa nukkuvat. Unesta nimittäin häviää aina vähintään 30 minuuttia jonnekin. Optimitilanteessa nukkumiseen pitäisi varata 8,5-9 tuntia aikaa.

”Olen toiminut itse ennaltaehkäisevästi ja viimeiset 15 vuotta ymmärtänyt ja panostanut uneen”, hän toteaa.

Tuomilehdon mukaan aina voi keksiä tekosyitä sille, että ei nuku tarpeeksi, mutta todellisuudessa asiat ovat usein itsestä kiinni. Tuomilehdon oma kokemus on, että väsyneenä ihminen on piilotehokas, vaikka todellisuudessa virkeänä saisi saman määrän asioita aikaiseksi lyhyemmässä ajassa.

”Olin aikoinaan arkitöissä sairaalassa ja tein iltaisin tutkimusta. Usein havahduin jossain vaiheessa iltaa, että kello olikin yli yksi yöllä ja töihin piti mennä kello seitsemän. Arkirytmissä huomasi, miten aamuisin ja lounaan jälkeen iltapäivällä oli väsynyt. Minulla oli kuitenkin pelko, miten tutkimuksen käy, jos en tee tarpeeksi töitä. Ironista tietysti oli, että tutkin huonon nukkumisen vaikutusta terveyteen”, Tuomilehto muistelee.

”Tein päätöksen nukkua enemmän. Sain siitä energiaa ja kahdeksan ohjattua väitöskirjaa myöhemmin on helppo todeta, että asiat sujuvat paremmin.”

Tuomilehto ei ollut koskaan ymmärtänyt, miksi unihäiriöitä hoidetaan usein unilääkkeillä ilman laajempia tutkimuksia.

”Näin nopeasti, että vision mukaisia asioita ei sairaalassa voi tehdä. Mietin, että joko tyydyn siihen tai teen oman ratkaisuni. Päätin kokeilla ja toimintamalli osoittautui hyväksi. Meillä kaikki käyvät läpi tutkimuksen ja ohjaamme potilaan syyn mukaiseen hoitoon”, Tuomilehto summaa.

”Päätös omissa käsissä”

Unesta puhutaan tällä hetkellä paljon. Trendikkyyden lisäksi tutkimus on osoittanut, että esimerkiksi kakkostyypin diabetes lisääntyy unenpuutteen myötä.

Kaikesta tästä huolimatta unilääkäri ei ole nähnyt merkittävää muutosta ihmisten käyttäytymisessä. Vain 10–20 prosenttia ihmisistä tekee jotain säännöllisesti oman nukkumisen eteen.

Koska uni on ominaisuus, voi sitä Tuomilehdon mukaan kehittää. Asia, jonka urheilijat ymmärtävät hyvin. Unta pitää treenata.

Tuomilehdon mukaan pitkällä aikavälillä kuka vain voi löytää tasapainon palautumisen ja kuormituksen välillä. Esimerkiksi ammattiurheilija matkustaa paljon, mutta pystyy silti rytmittämään harjoittelun ja kisaamisen siten, että saa tarpeeksi lepoa.

”Tärkeintä on oma tekeminen. Usein ihmisten valinnat ovat kaikkea muuta kuin omaa palautumista edistäviä. Esimerkiksi lapsiperheessä, kun lapset menevät nukkumaan, laatuaikaa ei ole jäädä sohvalle notkumaan. Kannattaa mennä nukkumaan”, Tuomilehto sanoo.

”80 prosentilla ihmisistä päätös on omissa käsissä. Yhdeksänkymmentä sadasta tietää asian, mutta ei toimi sen mukaan.”