Taakka tiedonjakosivusto – seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita
– seuraa aikamme mielenkiintoisimpia aiheita

UPM:n nanosellu hoitaa haavan

Materiaalista on myös vedenpuhdistukseen, keinoelinten kasvatusalustaksi, avuksi antibioottiresistenssin selätykseen…

Nanofirbrilloidulle selluloosalle on kosolti käyttötarkoituksia.

Vedessä etualalla olevasta nanosellusta syntyy läpikuultava geeli.
Vedessä etualalla olevasta nanosellusta syntyy läpikuultava geeli. Oikeanpuoleisessa pullossa on testiliuosta, jonka joukkoon lisätty nanosellu näkyy pinnalla höytäleinä.

Metsäyhtiö UPM esitteli viime viikolla yhdessä Helsingin yliopiston kanssa kehittämänsä nanosellupohjaisen haavasidoksen, jota käytetään ihonsiirrehaavojen hoidossa.

Ihonsiirrettä käytetään palovammojen hoidossa, jolloin palovammakohtiin siirretään tervettä ihoa toisaalta kehosta. Ihonsiirrehaavat syntyvät, kun tervettä ihoa höylätään irti esimerkiksi potilaan selästä.

Uuden sidoksen etuihin kuuluu muun muassa se, ettei sitä tarvitse vaihtaa haavan paranemisen aikana. Fibdex-haavasidostuote on saanut CE-merkinnän eli sitä saa myydä kaikkialla Euroopassa.

Tuotteen valmistus tapahtuu UPM:n tutkimuskeskuksessa Lappeenrannassa. Raaka-aine on koivusellua, joka tulee UPM:n tehtaalta Pietarsaaresta.

Haavasidoksen kehittäminen alkoi jo vuoden 2008 paikkeilla, kun UPM oli perustanut nanosellukeskuksen. Tuote on kehitetty Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnan ja Helsingin yliopistollisen keskussairaalan palovammakeskuksen kanssa.

Tämä on kuitenkin vain yksi lukuisista käyttötarkoituksista, joihin nanosellua voi käyttää. Pelkästään lääketieteen alalla nimenomaan UPM:n nanosellulle eli nanofibrilloidulle selluloosalle on olemassa useita käyttötarkoituksia ja lisää on todennäköisesti tulossa.

Yhtiön Growdex-nanoselluloosageeliä on käytetty esimerkiksi syöpätutkimuksessa solujen kasvatukseen eri puolilla maailmaa sekä Helsingin yliopistossa keinotekoisen minimaksan kasvatukseen lääketestausta varten ja bakteriofaagien tutkimiseen. Bakteriofaagit ovat bakteereihin hyökkääviä ja niissä lisääntyviä viruksia.

Niitä voidaan lähitulevaisuudessa toivottavasti käyttää lääkkeinä sellaisia bakteereja vastaan, jotka ovat kehittäneet itselleen vahvan antibioottiresistenssin. Faagit toimivat antibiootteja täsmällisemmin tiettyä bakteeria vastaan eivätkä tuhoa niitä niin laajakirjoisesti, mikä auttaa ehkäisemään niille vastustuskykyisten bakteerien kehittymistä.

Nanosellun teho perustuu sen muokattavuuteen. Nanokuitujen kemiallisia ominaisuuksia voidaan muuttaa sidottavaksi tarkoitetun aineen mukaan.

UPM:n nanosellua on tutkittu myös vedenpuhdistuskäyttöön. Yhtiö sai noin vuosi sitten patentit sekä positiivisesti että negatiivisesti varautuneiden nanosellujen hyödyntämiselle vedenpuhdistuksessa.

VTT ja Aalto-yliopisto puolestaan ovat mukana eurooppalaisessa tutkimushankkeessa, jossa nanosellusta valmistetaan niin sanottua älypaperia painettavaan elektroniikkaan.

LUE MYÖS

Silmänpohjakuvauksissa käytettyä menetelmää soveltamalla saatiin uutta tietoa mikrosellun ominaisuuksista – voitaisiin hyödyntää myös uudenlaisten tekstiilien kehittämisessä

Patentoitu suomalaiskeksintö: nanosellu puhdistaa jätevettä

Nanosellusta saa valmistettua älypaperia muovin korvaajaksi – suomalaiset tärkeässä osassa tutkimushankkeessa

Istui ongella kun sai idean nanosellusta – siitä hyvästä kolahti kymppitonnien palkinto Joensuussa

Suomessa kehitteillä oleva uudenlainen laastari auttaa haavaa parantumaan – nanoselluloosafibrillit kehittävät 3d-tulostusta

LÄHDE: Tekniikka&Talous/Sofia Virtanen 18.02.2020