Uusi ase koronaa vastaan

Nämä vasta-aineet tuhoavat virusta

Nenäsuihkeena annettavat nanovasta-aineet voisivat hoitaa ja ehkäistä infektioita.

Kuviteltu koronavirus. Kuvan lisännyt taakkatoimitus
Kuviteltu koronavirus. Kuvan lisännyt taakkatoimitus

Tutkijat kertovat saaneensa lupaavia tuloksia laamoilta kerättyjen vasta-aineiden käytöstä koronavirusta vastaan.

Laamojen immuunijärjestelmä tuottaa taudinaiheuttajille kahta erilaista vasta-ainetta. Ensimmäinen niistä on samankaltainen kuin ihmisillä, mutta toinen vain neljäsosa sen koosta.

Professori James Naismith sanoo BBC:lle, että ”fantastisen jännittävillä” pienillä vasta-aineilla on varhaisten lääkokeiden perusteella merkittävää potentiaalia. Niitä voitaisiin jatkossa annostella helposti nenäsuihkeella taudin hoitamiseksi ja ehkäisemiseksi.

Nanovasta-aineet vaikuttavat kiinnittyvän koronavirukseen erityisen tehokkaasti. Ne merkkaavat kohteen ja herättävät kehon immuunivasteen.

Naismithin tutkimusryhmä keräsi nanovasta-aineet Fifi-nimiseltä laamalta, jolle annettiin rokotteena pieni määrä koronaviruksen piikkiproteiinia. Vasta-aineista valittiin tehokkaimmat ja niitä valmistettiin suurempia määriä.

– Immuunijärjestelmä on hämmästyttävän tehokas, sillä se pystyy edelleen tuottamaan meitä parempia tuloksia. Evoluutiota on vaikea päihittää, professori sanoo.

Hoitoa on kokeiltu tähän mennessä vasta eläinkokeissa. Nanovasta-aineilla hoidetut jyrsijät paranivat koronaviruksesta kuuden päivän sisällä.

Englannin alueen kansanterveyslaitos PHE on jo arvioinut, että kyseessä on tähän mennessä tehokkain menetelmä viruksen neutraloimiseksi.

Researchers from @livuniHLS have contributed to new research showing that llama antibodies have ’significant potential’ as a #COVID19 treatment.

Published in @NatureComms today, the study was led by @RosFrankInst.#LivUniCovid | @molvirol | @LivUni_IVES https://t.co/GmfyzizGny

— University of Liverpool News (@livuninews) September 22, 2021

LÄHDE: Verkkouutiset/Antti Kirkkala 24.09.2021