Vaarallinen punkkitauti leviää

Vaarallinen TBE-virustauti leviää – suomalaiset sairastuneet ennätyspaljon

Ulkoilusta ja retkeilystä innostuneet suomalaiset eivät ole aina muistaneet varoa pusikoissa väijyvää, tauteja levittävää punkkia.

  • Punkit eli puutiaiset levittävät ihmiselle vaarallisia viruksia ja bakteereita.
  • Punkkeja voi olla runsaasti myös kaupunkien viheralueilla.
  • Esimerkiksi Helsingin keskuspuistossa on punkkeja jo runsaasti.
Ixodes-suvun punkki. Kuva: ADOBE/AOP
Ixodes-suvun punkki. Kuva: ADOBE/AOP

Viime keväänä Aurajokilaakson maisemissa liikkunut punkkitutkija Jani Sormunen Turun yliopistosta havaitsi uuden ulkoiluun liittyvän ilmiön.

– Kiinnitin huomiota siihen, että kun luontopolulla hyvän tavan mukaisesti väistettiin vastaantulijoita, se tehtiin korostetusti eli pusikkoon hyppäämällä.

Tällöin yritettiin välttää mahdollista koronavirusta, mutta pusikossa saattoikin uhria väijyä punkki eli puutiainen, jolla oli tarjolla toista vaarallista virusta.

Sormunen korostaa samaan hengenvetoon, että ulkoilua ei kannata alkaa vältellä tai pelätä punkkipelon vuoksi. Punkkeja vastaan on helppo suojautua. Kaikkein tärkeintä on peittävä vaatetus ja erityisesti nilkkojen alue.

– Erityisesti nilkoista olen itsekin joskus punkkeja löytänyt.

Nilkat pysyvät turvassa joko pitkävartisissa saappaissa tai niin, että sukka vedetään lahkeen päälle.

Sormunen arvelee, että tämä tyyli ei ole ehkä kaikkein muotitietoisin, mutta hyöty on ulkoilijalle ja retkeilijälle melkoinen, sillä se pitää tehokkaasti punkkeja loitolla.

Ennätysmäärä TBE-tapauksia

Ulkoiluinto ja retkeilyn valtava nousu harrastuksena koronavuoden aikaan voivat osaltaan selittää puutiaisten levittämien tautien määrän kasvua.

Toisena selittävänä tekijänä pidetään ilmastonmuutosta. Lämpö ja kosteus ovat punkeille suotuisia elinolojen suhteen.

Suomessa todettiin vuonna 2020 TBE- eli puutiaisaivokuumetapauksia enemmän kuin koskaan ennen eli yhteensä 91. Edellisenä vuonna tapauksia oli 69.

Tapausmäärät ovat edelleen pieniä, mutta tapausmäärien suhteellinen kasvu on suurta.

TBE (tick-borne encephalitis) on virustauti, jota vastaan on olemassa rokote.

Punkit levittävät myös bakteeria, josta voi seurata toinen tauti eli Lymen borrelioosi. Borrelioosia vastaan rokote ei suojaa, mutta borrelioosia voidaan hoitaa antibiooteilla.

Husin alueella eniten

Tutkija Jani Sormunen ei lähde ennustamaan tulevan kesän punkkien määrää menneen talven pakkasten tai lumien perusteella.

Näyttää nimittäin siltä, että pakkasen ja lumen määrä ennustavat huonosti punkkien määrää. Varmaa on kuitenkin se, että tauteja levittäviä punkkeja tulevanakin kesänä meillä on runsaasti, ja niitä on yhä uusilla alueilla.

1990-luvulla suurin osa TBE-tautitapauksissa oli Ahvenanmaalla. Nyt kun kaikki ahvenanmaalaiset saavat taudilta ehkäisevän rokotteen, tautia tavataan enemmän muualla.

Eniten TBE-tapauksia olikin viime vuonna Husin alueella.

Helsingistä on löytynyt paljon uusia viheralueita, joilla tauteja levittäviä punkkeja on.

– Esimerkiksi Keskuspuiston pusikoissa puutiaisia on ihan runsaasti, Sormunen sanoo.

Retkeilyä, ulkoilua ja myös vaikka picnicien viettämistä myös Helsingin alueella voidaan edelleen harrastaa, koska riskit punkin puremille voidaan minimoida helposti.

Turvallisesti retkeillen

Jos aiot retkeillä, vältä korkeassa kasvillisuudessa liikkumista eli vältä esimerkiksi pusikoita ja korkeaa ruohikkoa.

Muista, että jos alueella on paljon punkeille sopivia isäntäeläimiä eli esimerkiksi peuroja, rusakoita tai hirviä, siellä on erittäin todennäköisesti myös paljon punkkeja.

Jos haluat istahtaa alas, valitse kallioinen paikka tai alue, joka on jäkälän peitossa. Tällaisilla alueilla punkit eivät usein viihdy.

Jos haluat viettää piknikiä ruohokentällä, valitse sellainen kenttä, jossa nurmikko on leikattu lyhyeksi. Levitä seurueen alle alusta, jolle kaikki mahtuvat istumaan kokonaan.

Pudistele retkiviltti hyvin käytön jälkeen. Jos eväskylmälaukku on ollut nurmikolla, tarkista myös sen pohja.

Ripusta retkiviltti retken jälkeen tuulettumaan aurinkoiseen paikkaan, jolloin siitä todennäköisesti irtoavat ne viimeisetkin punkit, jotka siihen ovat mahdollisesti tarttuneet. Toinen keino on laittaa viltti muovipussiin ja pakastimeen muutamaksi päiväksi.

Luonnossa liikkumisen jälkeen

Suomalaiset saavat vuosittain arviolta 500 000 punkin puremaa.

Riskialueillakin vain noin yhdellä tai kahdella prosentilla puutiaisista esiintyy TBE-virusta. Puutiaisissa borreliabakteeri on huomattavasti yleisempi kuin TBE-virus.

Luonnossa liikkumisen jälkeen on tarkastettava vaatteet niihin tarttuneiden punkkien varalta.

Jos olet liikkunut lemmikkieläimen kanssa, tarkasta myös sen turkki, sillä lemmikit voivat kuljettaa punkkeja sisätiloihin.

Jos löydät ihoon pureutuneen punkin, poista se mahdollisimman nopeasti ihosta. Näin voit ehkä vielä ehkäistä borrelioosin tarttumisen.

Päivän päätteeksi tehty punkin poistaminen ei estä TBE-tartuntaa, sillä virus voi siirtyä punkista ihmiseen muutamissa minuuteissa.

beenhere

PUNKKI INFO

FAKTAT
TBE
Voit suojautua virusta vastaan vaatteiden avulla.
Oireisiin ei kuulu ihottumaa.
TBE:tä vastaan on olemassa rokote
Borrelioosi
Voit suojautua bakteeria vastaan vaatteiden avulla.
Oireena on usein punainen ja laajeneva ihottuma.
Hoitona ovat antibiootit.
Rokote ei suojaa borrelioosilta.

TBE-aivotulehdus

Punkit ja myös punkkien nymfit ja toukat voivat levittää TBE-virusta. Niiden puremaa ei yleensä havaita.

Punkit voivat Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen (THL) mukaan kantaa kolmea erilaista TBE-virusta. Suomessa esiintyy näistä eurooppalaista ja siperialaista tyyppiä, mutta ei Kaukoidän TBE-virusta, jonka aiheuttama infektio on tutkimusten mukaan selvästi vakavin.

TBE-virus aiheuttaa puutiaisaivotulehdusta eli Kumlingen tautia eli puutiaisaivokuumetta.

Kerran sairastettu tauti jättää elinikäisen suojan eli immuniteetin.

Ilmaisen TBE-rokotukset saavat ne henkilöt, joilla on kotikunta Suomessa ja jotka asuvat vakinaisesti tai kesäasunnossa THL:n määrittelemillä, kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvilla TBE-riskialueilla.

Lisäksi THL on antanut rokotussuosituksia myös rokotusohjelman ulkopuolisille riskialueille, joissa oleillaan pitkäaikaisesti ja liikutaan lumettoman maan aikana paljon luonnossa. Näillä alueilla TBE-rokotus maksetaan itse.

Hankalasti todettava borrelioosi

Lymen borrelioosin aiheuttaa puutiaisten levittämä Borrelia burgdorferi -bakteeri.

Borrelioosi voi olla hyvin hankala tauti todeta. Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan levinnyt borrelioosi osoittautui muuksi sairaudeksi jopa puolella potilaista.

– Borrelioosin esiintyvyyden lisääntyminen on vuoden 2017 jälkeen tasaantunut, kertoo tohtorikoulutettava Elisa Kortela Turun yliopistosta.

– Viime vuonna laboratoriot ilmoittivat 2064 borrelia-löydöstä Suomessa.

Osalle borreliapotilaista kehittyy muutamien viikkojen kuluttua infektiosta myös useita neurologisia oireita.

Punkin puremasta ei aina aiheudu sairautta.

Jos punkin pureman ympärille kehittyy leviävää ihottumaa seuraavien viikkojen aikana tai tulee flunssankaltaisia oireita, on syytä hakeutua lääkäriin.

LÄHDE: Iltalehti 07.04.2021